Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

David Moyes fortsätter Sunderlands tradition med ett derby i sin andra match

Det har närmast varit något av en tradition i Sunderland. Varje ny manager i klubben ställs i sin andra match med klubben mot värsta rivalen Newcastle, och oftast vinner de också. Nu befinner sig Newcastle den här säsongen i The Championship, så det är inte möjligt för David Moyes. Men vad passar då bättre än att Middlesbrough hoppar in som ersättare?!

ANNONS

Rent geografiskt skiljer det bara cirka fyra mil mellan Sunderland och Middlesbrough, två klubbar uppe i nordöstra England. Tees-Wear-derbyt som det också kallas är prestigefullt men måhända något ojämnt balanserat. För Middlesbrough är Sunderland förmodligen deras allra främsta rival, samtidigt som Newcastle allmänt sett betraktas som Sunderlands värsta fiende.

Men nu är det så klart ett mycket hett möte. Dels eftersom det är det enda derbyt dessa båda klubbar har att se fram emot den här säsongen. Dels för att där finns något av nyhetens behag över detta rivalmöte. Absense makes the heart grow fiercer skulle man kunna säga. Det var sju år sedan Sunderland och Middlesbrough stötte på varandra i ligaspelet senast.

Det båda klubbarna möts dessutom i ett intressant läge. Både Sunderland och Middlesbrough imponerade i någon mening i ligapremiären, utan att riktigt få med sig det resultat de hoppades på. Middlesbrough tappade en ledning hemma mot Stoke, och Sunderland hade förmodligen spelat ihop till en poäng borta mot Man City innan ett oturligt självmål i slutet av matchen.

ANNONS

Middlesbrough hade mycket att glädja sig åt i spelet. Gaston Ramirez var lysande på mittfältet och Alvaro Negredo gjorde mål i debuten. För David Moyes fanns många glädjeämnen att ta med sig från Etihad. Fabio Borini och Jermain Defoe var båda bra. Adnan Januzaj såg ut att tycka om fotboll igen. I Lynden Gooch verkar Moyes ha hittat en riktig mittfältstalang.

Gooch – ett namn som påminner mer om en blaskig alkoläsk.

David Moyes har lagt mycket energi på att förstärka Sunderlands mittfält de senaste veckorna. Lynden Gooch är därför ett välkommet tillskott. Utöver att ha värvat Adnan Januzaj som möjligen skulle kunna betraktas som en kvalificerad chansning så har Moyes dessutom frivärvat Steven Pienaar, vilket får betraktas som raka motsatsen till chansning.

Men kanske är det i backlinjen som David Moyes börjar få störra problem med bara tiotalet dagar kvar av transferfönstret. Younes Kaboul har lämnat klubben för Watford och det verkar som om Everton, David Moyes gamla klubb, har fått huvudet att snurra på Lamine Kone, Sunderlands mittbacksklippa som var ett stort skäl att Sunderland förra säsongen lyckades hålla sig kvar.

ANNONS

Kones insats mot Man City tydde inte på något sätt på att han inte var fokuserad på uppgiften, men Kone sägs ha lämnat in en transferbegäran och han är något halvsuspekt inte tillgänglig för spel idag på grund av en något odefinierad skada. Istället lär Mourinhodödaren Papy Djilobodji få göra sin debut för Sunderland mot Middlesbrough.

Derbyn är så klart alltid speciella till sin karaktär. Men kanske ska vi inte vänta oss någon sprudlande målfest i den här matchen. David Moyes och Aitor Karanka är båda i någon mening samma andas barn. Båda prioriterar i första hand defensiv disciplin. Båda gillar att kunna attackera sina motståndare genom snabba omställningar.

Kanske har Aitor Karanka och Middlesbrough i det avseendet ett övertag, då det är ett lag som har haft betydligt längre tid på sig att spela sig samman defensivt. Där finns förmodligen en tryggare grundstruktur än den som David Moyes har hunnit med att införa i Sunderland. Sunderland har å andra sidan hemmaplan och en riktig sniper i Jermain Defoe.

ANNONS

För David Moyes blir det ännu en kraftmätning med en av alla dessa omsusade och befjäskade utländska tränare som kommer till England och tar hans och hans kamraters jobb. Nåja, nu kanske jag överdrev en aning. Förra helgen var det ju Pep Guardiola han nästan fick att sätta quesadillan i vrångstrupen. Nu ställs han alltså mot José Mourinhos avkomma i Middlesbrough.

Förra helgen var David Moyes naturligtvis rejält nederlagstippad. Den här helgen å andra sidan förväntas å andra sidan David Moyes faktiskt vinna matchen. Trots allt är det ju en stolt tradition i Sunderland. Varje ny manager vinner ett derby i sin andra match med klubben. Aitor Karanka kan å andra sidan vinna ett derby i sin andra match i Premier League.

En spännande början på fotbollsöndagen. Som sedan ska avrundas med att West Ham inviger sin nya hemmaarena riktigt på riktigt så att säga, det vill säga i ligaspelet, mot Bournemouth. En något annorlunda engelsk fotbollssöndag för att vara uppriktig.

ANNONS

Men inte mindre intressant för den sakens skull.

:::

TRANSFERKOLLEN

Younes Kaboul, Watford (+++). En av Sunderlands bättre mittbackar under de senaste säsongerna och en vettig förstärkning för Watford, utan att för den sakens skull vara ett enormt kvalitetslyft. Spelandes en trebackslinje behöver dock Watford bredda truppen i den lagdelen.

Christian Benteke, Crystal Palace (+++++). Svag femma detta. Det är en värvning jag i allt väsentligt är väldigt förtjust i. En dokumenterat skicklig anfallare som passar perfekt in i Crystal Palaces taktiska upplägg, i ett lag som i ett par säsonger har skrikit efter en anfallare av Bentekes kaliber. Benteke som samtidigt är ett lysande exempel på hur en spelare kan misslyckas i en klubb utan att det på något sätt är spelarens fel. Mitt frågetecken gäller främst hur han mentalt hanterar ett steg nedåt i karriären.

ANNONS
Publicerad 2016-08-21 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto