Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Liverpool 2016-17: Preview

Nu är det Jürgen Klopps lag som Liverpool ställer ut på banan. Den tydliga markeringen var Klopp modig nog att göra inför en säsong som i någon mening är den första säsongen då Klopp verkligen måste bevisa sig, visa att han förmår göra vad hans företrädare aldrig lyckades med, ta Liverpool tillbaka till toppen av den engelska fotbollen.

Och visst har han skäl för såväl optimism som starka utfästelser. Vi fick redan under förra säsongen se ett nytt Liverpools vars konturer började fyllas ut, ett Liverpool som spelade med ett större självförtroende, med en tydligare idé om hur de skulle vinna fotbollsmatcher, och ett Liverpool som i betydligt högre utsträckning fick med sig fansen på resan. Nu finns där en försäsong och en sommarsäsong i tanken.

Under Jürgen Klopp har Liverpool blivit ett lag som klarar av att stå upp i de stora matcherna mot de stora lagen. Lagets facit i sådana matcher är i själva verket alldeles utmärkt. Mycket av det bygger på Klopps taktiska upplägg som inte i första hand syftar på att själva kontrollera bollinnehavet utan snarare pressa bollförande spelare hårt och återvinna boll. Samtidigt har Liverpool visat begränsningar i sin förmåga att lyckas med en matchbild i vilken de själva har allt bollinnehav. Det syntes tydligt förra säsongen och samma mönster går igen tidigt den här säsongen.

Under sommaren har Jürgen Klopp betonat hur han helst fokuserar på ett lagbygge genom spelarutveckling. Det har förvisso inte förhindrat honom från att köpa spelare. Sadio Mané är den mest uppenbara förstärkningen, men även spelare som Loris Karius, Georginio Wijnaldum, Joel Matip och Ragnar Klavan har förstärkt Liverpools led. Likt flera engelska klubbar har Liverpool vissa problem att avyttra ej behövda spelare, men man lyckades till sist få bra betalt för Christian Benteke.

Med nya TV-avtal, flertalet satsande klubbar, och ett inflöde av ny manager- och spelartalang har klimatet i Premier League hårdnat ytterligare. Det finns fler klubbar med höga ambitioner än vad det finns ligaplatser att rent konkret uppfylla dessa ambitioner. Alltså blir det nödvändigt att omkalibrera vad det innebär att lyckas respektive misslyckas i Premier League.

Att lyckas för Liverpool den här säsongen måste innebära att höja sig från förra säsongens tabellposition som var klubbens lägsta på 52 år. Liverpools fans vill naturligtvis se Liverpool slåss om och helst vinna ligatiteln, men Jürgen Klopp blev anställd för att åtminstone i ett första steg ta Liverpool tillbaka till Champions League. Det är utifrån den måttstocken han i det här skedet kommer utvärderas. En lyckad säsong för Liverpool slutar i Champions League-spel nästa säsong, och med att Liverpool har brutit sin cupfinalförbannelse och vunnit en cuptitel.

En misslyckad säsong ser Liverpool snurra runt i samma relativa ingenmansland som de har gjort de senaste säsongerna. Om den omhuldade Kloppeffekten inte får något faktiskt utslag i poäng och tabellplaceringar så kommer de första riktigt stora frågetecknen att dyka upp.

LINEUP (4-2-3-1):
GK – Simon Mignolet
DR – Nathaniel Clyne
DC – Dejan Lovren
DC – Joel Matip
DL – James Milner
DM – Emre Can
CM – Jordan Henderson
RW – Sadio Mané
AM – Adam Lallana
LW – Philippe Coutinho
ST – Roberto Firmino

Försvar – (+++)
Inget direkt dåligt försvar men utan tvekan en akilleshäl för Liverpool. Hur det ser ut i målvaktsfrågan är öppet för diskussion. Clyne är en stabil högerback men det ser oroligt ut på vänsterbacken. Även mittförsvaret ser ömtåligt ut och där får Jürgen Klopp hoppas att Matip snabbt hinner acklimatisera sig till Premier League-fotboll.

Mittfält – (++++)
En riktigt bra lagdel i Liverpool utan att för den sakens skull vara överdrivet spektakulär. Mané kan visa sig bli ett av den här säsongens absolut bästa nyförvärv, en spelare perfekt anpassad till Kloppboll. Coutinho pendlar mellan hög världsklass och medelmåttighet. Laget ser halvskakigt ut på defensivt mittfält där Henderson och Wijnaldum inte erbjuder bästa möjliga skydd för en orolig backlinje

Anfall – (+++)
Mycket av Liverpools offensiva framgångar måste rimligtvis komma från mittfältet. Firmino är delvis anfallare och kommer förmodligen också vara det i de på förhand något tuffare matcherna. Origi och Sturridge är skickliga men har det liksom Liverpool i övrigt svårt att bryta ned samlade motståndarförsvar. Ett intryck är att Liverpool saknar riktig spets i anfallsspelet.

TRANSFERFÖNSTRET – (+++)
Bra och stabila värvningar som förstärker laget utan att för den sakens skull framstå som särskilt uppseendeväckande. Den som kan visa sig vara undantaget från den beskrivningen är Sadio Mané som framstår som en spelare som under rätt taktiskt system kan komma att explodera som en spelare i världsklass. Men det fordras gröna fingrar av Jürgen Klopp för att få maximal utdelning på spelare som Joel Matip, Ragnar Klavan och Giorginio Wijnaldum.

NYCKELFAKTORER

Nyckelspelare: Sadio Mané
Ny i Liverpool men säsongsinledningen har gett en lysande illustration på varför så mycket den här säsongen kommer hänga på Mané. Fungerar perfekt i Klopps spelsystem men har också en genombrottsförmåga andra spelare i Liverpool saknar.

Frågetecken: Alberto Moreno
Fotbollen får ju lätt sina hackkycklingar och intrycket är ju att i Liverpool är det Moreno som blivit hackkycklingen. Men det är klart att det ser tveksamt ut och det säger så klart något när Jürgen Klopp väljer att flytta ner James Milner som vänsterback.

Utropstecken: Loris Karius
Man kan så klart välja att tycka vad man vill om det där att Karius har utsetts till Bundesligas näst bäste målvakt. Men det råder ingen tvekan om att det är ett målvaktsämne som Jürgen Klopp vill satsa på. Är han en väsentlig förbättring jämfört med Simon Mignolet så vore det ett rejält utropstecken.

Kritisk framgångsfaktor: Alternativ matchplan
Om Liverpool får spela så som Jürgen Klopp vill att Liverpool ska spela så är de ett livsfarligt lag att möta. Det har många lag fått erfara redan på hans korta tid i klubben. Men Liverpools framgångar över en hel säsong kommer bero på deras förmåga att hantera de matcher där Liverpool inte får spela så som Klopp vill att Liverpool ska spela. Finns det något tvivel gällande Jürgen Klopp så är det just detta.

VAD TALAR FÖR LIVERPOOL?
Ungt, hungrigt och väl samordnat fotbollslag. Kompenserar brist på individuell spetskvalitet med kollektiv lagfotboll. Dock utan att helt sakna individuell spetskvalitet. Kan slåss lite i bakgrunden av några av ligans övriga stora giganter. Kan fokusera helt och hållet på ligaspelet.

VAD TALAR MOT LIVERPOOL?
Kvalitetsbrist i både anfall och backlinje. Frågetecken kring Liverpools förmåga att hantera en alternativ matchplan. Några viktiga spelare med tveksam mental styrka i motgång.

SÅ GÅR DET!

Hyllman (#4). Optimismen runt Anfield är stor och inte obefogad. Framför allt tror jag just den optimismen är en faktor som kommer vara till Liverpools fördel den här säsongen, det särskiljer dem inte minst från Arsenal, en av deras tänkta främsta konkurrenter om Champions League-platsen. Utan att behöva balansera europeiskt cupspel kan Liverpool teoretiskt bli en farlig utmanare till ligatiteln, men jag tror att lagets ganska tydliga svagheter, inte minst i backlinjen, gör att de inte når ända dit. Däremot har Jürgen Klopp goda chanser att under sin första hela säsong faktiskt ta Liverpool tillbaka till Champions League. (3-6)

Linhem (#6). Jag är orolig över hur många Liverpoolsupportrar som är förälskade i Klopp. Det är för mycket blind tillit för mig. Det som talar för Kloppool är en imponerande förmåga att höja sig i vissa stora matcher och vända underlägen. När allt klickar, när de pressar bra, och Coutinho inte beskjuter övre läktaren, ser man livsfarliga ut. Det som talar emot dem är en skrämmande obalanserad trupp (en armé av centrala mittfältare som är bättre offensivt) med bara två ytterbackar, en defensiv mittfältare, och att man inte ser ut att ha någon lösning på lågt liggande lag. Jag tror att en Mané som ständigt löper och skapar chanser (åt sig själv) ur ingenting är en bra värvning. (4-8)

LIVERPOOL SOM TV-SERIE: Sons of Anarchy
Ung, karismatisk och viljestark huvudrollsinnehavare föresätter sig att förändra kulturen i och inriktningen på en motorcykelklubb existerandes i en slags moralisk gråzon vid sidan av lagen och samhället. Hemsöks av klubbens och sina egna gamla spöken samtidigt som han tvingas navigera ständigt nya moderna hot för en paternalistisk klubb styrd av tradition, ritual och sin alldeles egen hederskodex. I balansen mellan å ena sidan vilja till förändring och lojalitet med klubben befinner han sig själv svajandes över den moraliska avgrunden.

Publicerad 2016-08-22 kl 17:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons