Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Liverpool söker bra svar på svåra frågor mot Burton Albion i Ligacupen

”Jag kan inte vänta till september.” Det var ungefär vad José Mourinho hade att säga efter matchen mot Southampton. I september går naturligtvis cupspelet igång vid sidan av ligaspelet, såväl Ligacupen som Europa League, för Man Utd, och de spelare som har haft det lite svårt att få speltid i augusti kommer därmed även de börja få speltid.

ANNONS

Förvisso var det lite udda och uppfriskande att få höra en manager faktiskt längta efter ett tuffare spelschema och se det som en fördel snarare än enbart en belastning. Själv kan jag så klart känna att om José Mourinho och Man Utd längtade efter cupspel så hade de väl kunnat hoppa in i Ligacupen redan den här veckan.

Själv hade jag ju gärna sett en cupmatch med Man Utd mitt under veckan. Men den lyxen är istället förunnade klubbar som Chelsea och Liverpool, Everton och Stoke, Crystal Palace och Middlesbrough. Det är naturligtvis en effekt av ordningen att de engelska klubbar som är kvalificerade för europeiskt cupspel går in först i Ligacupens tredje omgång.

Varför nu klubbar som Southampton, Man Utd, Arsenal, Tottenham och Leicester ska behöva drabbas bara för att Man City och West Ham ska behöva kvalspela för att ta sig till Champions League respektive Europa League. Det finns ingen rättvisa här i världen.

ANNONS

Chelsea har som vanligt hemmamatch, mot Bristol Rovers. Liverpool däremot tvingas bara några dagar efter den smärtsamma förlusten mot Burnley bege sig till Pirelli Stadium för att möta Burton Albion, ett av de senaste årens stora sensationslag i England som sju år sedan de befann sig i The Conference nu spelar i The Championship.

Jürgen Klopp hade för all del både ett och annat att säga om Liverpools spelschema förra säsongen, så han är kanske så där lagom entusiastisk inför ännu en runda av Ligacupen. Å andra sidan har Liverpool inget europeiskt cupspel att bekymra sig för så kanske har han en annan inställning nu. Men kvällens match kan också vara ett sätt för Klopp att nysta i aktuella frågor efter förlusten på Turf Moor.

Är Joel Matip redo att förstärka Liverpools mittförsvar?

Det har sett stundtals mycket darrigt ut i mittförsvaret under Liverpools två inledande matcher den här säsongen, på vilka man har släppt in fem mål, vilket självklart är alldeles för mycket.

ANNONS

Backlinjen har generellt varit alldeles för osynkad, enkla misstag har begåtts och inte minst Ragnar Klavan har haft två tuffa matcher. Det känns naturligt att många ser fram emot en demonstration av hur Joel Matip kan förstärka lagets så här långt svagaste del.

Matips främsta styrka är spelförståelsen, vilket ger honom ett intelligent positionsspel. Det troliga under säsongen är att han spelar tillsammans med Dejan Lovren, men ikväll kan det vara en idé att ge Klavan mer spelvana under bältet.

Vilken status har Alberto Moreno?

Säsongen har börjat så som förra säsongen slutade, med Alberto Moreno som något av hackkyckling för Liverpools olika problem. Inte helt oförtjänt måhända men ändå överdrivet kan tyckas. Som sådant brukar vara.

Jürgen Klopp var tämligen kvick med att efter Arsenalmatchen vidhålla sitt förtroende för Moreno. Den typen av utfästelser känns dock kanske inte helt trovärdiga när Klopp själv i nästa match istället väljer att spela James Milner som vänsterback.

ANNONS

I den utsträckning Liverpool inte investerar i en ny vänsterback menar jag att man får satsa vidare på Moreno. Om inte annat för att det har den positiva effekten att den inte låser fast Milner på en för honom tämligen effektlös position på planen.

Can Liverpool stabilisera sitt defensiva mittfält?

Liverpool har i början av säsongen sett väldigt skakigt ut på sitt defensiva mittfält. Möjligen är det ett problem som förstorats av att backlinjen samtidigt uppvisat brister. Kanske är det en variant av hönan och ägget.

Tämligen uppenbart har i alla fall varit att Jordan Henderson och Giorginio Wijnaldum inte skapar det tryggaste defensiva låset på mittfältet. Det har varit tämligen öppna landskap mot både Arsenal och Burnley. Emre Cans närvaro har saknats.

Den barntillåtna versionen är att Jürgen Klopp har låtit Can återhämta sig efter en slitsam sommarsäsong, och därför vilat honom. Skräckhistorien vore om Klopp faktiskt såg ett så pass offensivt balanserat defensivt mittfält som han spelat i de två senaste matcherna som huvudalternativet.

ANNONS

Surely, he Can’t.

Hur ser Liverpools primära anfallsalternativ ut?

Jürgen Klopp var vred efter förlusten mot Burnley. Han menade att laget saknade ”desire” inne i motståndarnas straffområde, något som var synligt åtminstone i att det trots väldigt stort bollinnehav sällan ens blev någon duell inne i straffområdet.

Det har passerat förhållandevis obemärkt förbi men egentligen är det där väldigt hårda ord. Det går att kritisera spelare för dåliga insatser, men när man säger att det saknas ”desire” så ifrågasätter man något mer grundläggande än så. Det är riktigt allvarligt.

Och det sätter så klart tummen på en rätt öm punkt. För vem är det egentligen som ska leda Liverpools anfall? Daniel Sturridge såg över huvud taget inte intresserad ut att göra det och hans minspel i samband med bytet var allt annat än snyggt.

ANNONS

Roberto Firmino ser samtidigt tämligen kall ut för närvarande, men det kan komma att ändra sig. Vid sidan av finns Divock Origi och Danny Ings som också bör få sina chanser. Är det i denna trio Jürgen Klopp kommer leta sina anfallare framgent?

Vi kan förvänta oss en händelserik match på Pirelli Stadium. Burton Albion, med tidigare Liverpoolspelaren Nigel Clough som manager, är ett i grunden offensivt spelande lag. Hittills under säsongen har de gjort tolv mål på fem matcher.

Det är inte en på förhand given seger för Liverpool. Tvärtom kan det mycket väl vara en skräll på lut. Burton Albion står för en av de vackraste resorna inom engelsk fotboll under senare år, och det vore så klart en stor fjäder i hatten för dem att längs vägen vinna en cupmatch mot en storklubb som Liverpool.

Det är hur som helst en kväll fullspäckad med engelsk cupfotboll i vilken allt kan hända och allt som oftast också gör det. Bara där finns ju anledning nog att fira kan man tycka. Även om vissa lag ännu inte får vara med och leka.

ANNONS
Publicerad 2016-08-23 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto