Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Man City 2016-17: Preview

Den charmige mannen räckte inte riktigt till för Man Citys ambitioner. Det började förvisso bra men under de två senaste säsongerna har Man Citys prestationer och resultat i allt högre utsträckning fallit under vad som kan anses som acceptabelt för en klubb med Man Citys resurser, förutsättningar och ambitioner.

ANNONS

Nu har svaret på alla frågor till sist anlänt. I Pep Guardiola har Man City till sist fått den klubbarkitekt som de till synes har väntat på i flera år, och som de har krattat manegen för under en längre tid. Med Guardiola vid rodret hoppas Man City kunna ta nästa steg uppåt i den europeiska fotbollshierarkin, och bli den dominerande superklubb man ända sedan de nya ägarna tog över klubben har strävat efter att bli.

Ändå har Pep Guardiolas ankomst i Man City förhållit sig hyfsat lågt på den publika radarn. Han har fått jobba hyfsat ostört. Ett stort skäl till det har varit att så mycket uppmärksamhet istället har riktats mot vad som hänt i en annan del av Manchester, inte minst utifrån svensk synpunkt. Men Pep Guardiolas projekt med Man City framstår ändå utifrån det större perspektivet som det mer intressanta nybygget. Utan tvekan är det Pep Guardiolas största utmaning hittills i hans karriär, men också en unik möjlighet att plantera ett rejält avtryck i engelsk fotbollshistoria.

ANNONS

Sommaren har varit aktiv utan att för den sakens skull förfalla i galenskap. Det har inte handlat om att göra spektakulära stjärnvärvningar, snarare genomtänkta och funktionella värvningar. Redan i det avseendet får man ett bättre avtryck av Guardiolas lagbygge än av tidigare lagbyggen i Man City. Men det har också varit en sommar där Pep Guardiola har tvingats knäcka en del ägg för att tvinga fram förändring, och i kanske främst målvaktsfrågan agerat både tveksamt och saktfärdigt.

Med nya TV-avtal, flertalet satsande klubbar, och ett inflöde av ny manager- och spelartalang har klimatet i Premier League hårdnat ytterligare. Det finns fler klubbar med höga ambitioner än vad det finns ligaplatser att rent konkret uppfylla dessa ambitioner. Alltså blir det nödvändigt att omkalibrera vad det innebär att lyckas respektive misslyckas i Premier League.

ANNONS

Vad vore alltså att lyckas för Man City den här säsongen? Att laget ska ta sig till Champions League är en självklarhet, allt annat vore ett närmast gigantiskt fiasko. Men Man Citys enda ambition kan så klart vara att vinna ligatiteln, eller allra minst, till skillnad från de två senaste säsongerna, göra ett allvarligt försök i konkurrensen om ligatiteln. Lyckas Man City med detta kan Pep Guardiolas första säsong i Premier League anses som lyckad. Naturligtvis fordras också att Man City bygger vidare på och upprepar förra säsongens framsteg i Champions League. Mycket beror på lottning och omständigheter, men det duger inte att åka ut i gruppspel eller åttondelsfinal.

LINEUP (4-2-3-1):
GK – Claudio Bravo (?)
DR – Bacary Sagna
DC – John Stones
DC – Nicolas Otamendi
DL – Aleksandr Kolarov
DM – Fernandinho

ANNONS
CM – Ilkay Gundogan
RW – Kevin De Bruyne
AM – David Silva
LW – Raheem Sterling
ST – Sergio Aguero

Försvar – (++++)
Inte ett fullständigt grundmurat försvar men en backlinje med högst kompetenta spelare. John Stones kan utvecklas till världsklass i ett lag som är tänkt att försvara med en offensiv tanke. Stones och Otamendi tillsammans ser ut att kunna bli ett mycket starkt mittbackspar. En backlinje som dock kan komma att lämna ytor bakom sig.

Mittfält – (+++++)
Väldigt hög klass på Man Citys mittfält. Centralt finns Fernandinho, en något underskattad spelare. Gundogan har alla kvaliteter att bli en dirigent på Man Citys mittfält. Silva och De Bruyne håller båda världsklass, om än i varsin ände av sin respektive livscykel. Sterling ser ut att må bra under Guardiolas system, Nolito och Jesus Navas ger bra bredd.

ANNONS

Anfall – (++++)
Anfallet hade haft fem plus om man kunde utgå från att Sergio Aguero skulle vara frisk hela säsongen. Det finns goda skäl att tro att Aguero kommer trivas alldeles utmärkt i Man Citys nya spelsystem. Bakom honom är det dock lite tunnare även om Kelechi Icheanacho ser väldigt lovande ut.

TRANSFERFÖNSTRET – (++++)
Ett riktigt starkt transferfönster så här långt. John Stones, Ilkay Gundogan, Leroy Sané och Nolito förstärker Man City på flertalet positioner. Claudio Bravo är en värvning som har kommit så långt att vi kan räkna med att den blir av, och där får Man City i alla fall en målvaktstyp som Pep Guardiola efterfrågar. Lägg till det ett antal spännande värvningar av unga spelare som kan blomma ut i laget framgent.

NYCKELFAKTORER

Nyckelspelare: Kevin De Bruyne
Förra säsongens kanske bästa spelare i Man City. Har en omställning att göra för att lära sig Pep Guardiolas fotbollsmetod men har alla möjligheter att bli lagets dominerande kreativa spelare.

ANNONS

Frågetecken: Raheem Sterling
Rejält ifrågasatt under förra säsongen, både i klubblaget och i landslaget, inte utan goda skäl. Visar dock upp väldigt positiva tecken i början av den här säsongen. Måste visa att han förmår hantera pressen under en hel säsong att spela och leverera för en riktig toppklubb.

Utropstecken: John Stones
Rejält ifrågasatt under förra säsongen, både i klubblaget och i landslaget, inte utan goda skäl. Men det var också ett överdrivet ifrågasättande, som inte tog hänsyn till sammanhang. Bör passa betydligt bättre in i Man City och blir en deras viktigaste spelare.

Kritisk framgångsfaktor: Taktiken
Pep Guardiolas kringresande fotbollskonsultfirma lyckades uppenbarligen i Spanien, lyckades precis lika bra i Tyskland. Nu har turen kommit till England. Hur det går den här säsongen kommer i stor utsträckning bero på hur snabbt de egna spelarna tar till sig Guardiolas taktiska idéer, och hur snabbt motståndarna tar till sig möjligheterna att vända dem mot honom.

ANNONS

VAD TALAR FÖR MAN CITY?
Ligans genomgående förmodligen bästa och bredaste spelartrupp, med hög kvalitet på alla positioner. På pappret Englands just nu bästa spelartrupp. Ny energi och entusiasm i spelartruppen med en ny tränare och nytt momentum.

VAD TALAR MOT MAN CITY?
Behov av anpassning till nytt taktiskt system. En tränare utan samma erfarenhet av Premier League som sina konkurrenter. En latent förhoppning hos media att ta ned Pep Guardiola på jorden om tillfälle ges? Lagets mentala styrka vid motgång.

SÅ GÅR DET!

Hyllman (#2). Det är svårt att riktigt förutse vad det kommer bli av Man City den här säsongen, vilket de i själva verket har gemensamt med flertalet lag som är tänkta att befinna sig högt upp i tabellen. Utan tvekan är de en av favoriterna på förhand till ligatiteln, men känslan är också att om det börjar gå fel så kommer det bli svårt att hinna styra om atlantångaren. Har ett mycket starkt lagbygge på gång, men den stora frågan för mig är om just lagspelet hinner bli tillräckligt bra redan i år. (1-5)

ANNONS

Linhem (#1). Det är alltid fascinerande att följa ett Guardiola-lag ur ett taktiskt perspektiv. Kolarov och mittfältare som mittbackar? Ytterbackar som extra centrala mittfältare? Kan Sterling ta vara på de chanser han tar sig till framför mål är han en lysande spelare. Dribblande Leroy Sané är väldigt passande för hur Pep använde sin yttrar i Bayern, han ska förbi sin ytterback utan en överlappande ytterback. Hade inte Stones spelat så mycket mittback i Everton hade han varit en typisk Guardiola-mittback. De har klart bäst trupp men det är inte svårt att se Guardiola övertänka dem bort från titeln. (1-3)

MAN CITY SOM TV-SERIE: The West Wing
Strålande TV-serie om livet och allvaret för en fantastisk ensemble av politiska tjänstemän i Vita huset under två presidentperioder. Karaktärer man lär sig att älska. Dialogen och seriens olika teman flödar vackert och stundtals poetiskt på ett sätt som i mångt och mycket påminner om den karusell av passning och rörelse som Pep Guardiolas fotboll kan bjuda oss på. En i grunden optimistisk syn på vad politiken kan uppnå och hur människor med goda avsikter engagerar sig för vad de tror på, och viger sig för a life of service, även om de inte alltid lyckas uppnå vad de hoppas kunna uppnå. Jed Bartlet är den starkt idealiserade presidentgestalten.

ANNONS
Publicerad 2016-08-23 kl 17:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto