Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

West Brom och Tony Pulis ser ut att befinna sig i ett chicken race inför deadline day

Det har varit en blandad säsongsinledning för West Bromwich Albion och för Tony Pulis. Ligapremiären blev positiv med en 1-0-seger över Crystal Palace, men den följdes upp av en 1-2-förlust hemma mot Everton. Därefter har West Brom hunnit med att bli utslagna ur Ligacupen på straffar av Northampton från League One.

ANNONS

Det har varit i huvudsak positiva tongångar runt West Brom sedan deras nya kinesiska ägare meddelades. Som alltid när en klubb får nya ägare så finns där en slags latent förhoppning om att klubben ska ge sig ut på samma typ av resa som Chelsea och Man City före dem. I själva verket kan en uppköpsprocess under sommaren i lika hög utsträckning leda till att verksamhet och planering slår på paus.

Det verkar i någon utsträckning vara vad som hänt med West Brom. Hittills har inte mycket hänt under sommaren. Några spelare har lämnat klubben och ett fåtal spelare har anlänt, men inte i närheten av tillräckligt. Tony Pulis har ett flertal spelare han uttalat vill ska lämna klubben i Sebastien Pocognoli, Cristian Gamboa och Callum McManaman.

Men Tony Pulis vill också värva spelare till West Brom och har blivit alltmer högljudd i sitt missnöje med att så ännu inte skett. Och det är inga små förändringar han ser framför sig. Han pratar om att West Brom behöver värva fem nya spelare den här sommaren. Det kan med andra ord bli några bråda dagar West Brom har framför sig om de ska lyckas uppfylla det kravet. Och stress leder sällan till kvalitet.

ANNONS

Vi vet att Tony Pulis kan vara rätt lynnig, i synnerhet när det kommer till transfers. Han lämnade Crystal Palace strax innan säsongen 2014-15 skulle starta just för att han inte ansåg att klubben gav honom tillräckligt stöd på transfermarknaden. Nu vädrar han missnöje i West Brom och menar att han inte fått möjligheten att sätta ihop sin egen spelartrupp.

Man får intrycket att det pågår någon slags intern maktkamp. West Brom måste rimligtvis kalkylera med risken att Tony Pulis helt enkelt gör som han gjorde i Crystal Palace, det vill säga bara väljer att avgå om de inte backar upp hans önskemål på transfermarknaden. Frågan är i vilken utsträckning West Broms nya ägare betraktar det som ett hot eller som en möjlighet.

Det fanns alltid något slags frågetecken när West Brom fick nya ägare hur intresserade de var av att behålla Tony Pulis som manager i klubben. Pulis är en synnerligen funktionell tränare, men inte precis något affischnamn man marknadsför sitt nya spännande fotbollsprojekt med. Guochuan Lai, West Broms ordförande, lär inte heller uppskatta att som första intryck av Pulis bli mer eller mindre offentligt pressad att köpa spelare.

ANNONS

Letar West Brom med andra ord efter en ursäkt att byta ut Tony Pulis så finns den nu där. Inte minst praktiskt eftersom det också vankas landslagsuppehåll i två veckor. Om Tony Pulis å sin sida känner att det inte finns något förtroende för honom i klubbledningen så finns där en bekväm syndabock att hänga upp sin egen avgång på.

Mycket kanske hänger just på dagens match mot Middlesbrough hemma på The Hawthorns. Vinst där för West Brom som då har sex poäng på tre omgångar och det blir svårt att peta Tony Pulis och därmed svårare att säga nej till hans transferkrav. Förlust och man tre poäng, två raka förluster på hemmaplan och Tony Pulis förhandlingsposition ser helt plötsligt betydligt svagare ut.

West Brom har onekligen en tunn spelartrupp på pappret, särskilt om man räknar bort de spelare som Tony Pulis verkar sakna förtroende för. Utöver redan nämnda Pocognoli, Gamboa och McManaman så verkar Saido Berahino ha en krånglig relation till klubben och har ryktats bort från klubben under en längre tid.

ANNONS

Något otippat finns där emellertid också ett par ljuspunkter i denna relativa brist på bredd i spelartruppen. Nämligen två av Englands mest spännande talanager. Den 16-årige vänsterbacken Kane Wilson som i ligapremiären blev den yngste spelaren någonsin i Premier League. Och den 17-årige jättetalangen och anfallaren Jonathan Leko som visade framfötterna redan under förra säsongen.

Nu är det kanske lite riskabelt att hänga upp alltför mycket av ansvar under säsongen på två 17-åringar. Det går med andra ord att förstå Tony Pulis krav på förstärkningar och budskap om att det blir en jobbig säsong om dessa krav inte uppfylls. Samtidigt är det naturligtvis på sitt sätt talande att det har dröjt så här länge utan att något krav faktiskt har uppfyllts.

Intrycket är att det pågår ett slags chicken race i West Brom mellan ägare och manager, att dagens match mellan West Brom och Middlesbrough kan ha stor betydelse för utfallet i detta chicken race, och att det inte bär osannolikhetens prägel att West Brom och Tony Pulis snart går skilda vägar.

ANNONS

Bra eller dåligt för West Brom?

Publicerad 2016-08-28 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto