Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Big Sams VM-kvaltrupp andas rutin snarare än förnyelse

England

Ut med det gamla, in med det nya! Kanske var det vad många hade hoppats på efter ännu ett mästerskapsmisslyckande för England och sedan England fått en ny förbundskapten i Sam Allardyce. Men istället blev det mer av det gamla, med en och annan finjustering.

Något annat var väl kanske inte att vänta. De spelare som var uttagna till EM av Roy Hodgson var naturligtvis uttagna av en anledning, och det är inte så att det snurrar runt två-tre alternativ på varje position av jämförbar kvalitet. Det var sett till helheten heller inte spelarmaterialet som var Englands problem under EM, utan snarare hur spelarmaterialet användes.

Backlinjen är i själva verket densamma som i EM, med undantaget att Luke Shaw som är tillbaka från sin långtidsskada återtar sin plats i den engelska landslagstruppen. Det finns kanske inte så mycket att säga om detta, utöver möjligen att man får intrycket att riktigt bra mittbackar utanför de stora klubbarna förmodligen inte gör sig så mycket besvär.

En obalans i Roy Hodgsons EM-trupp var ett överflöd av anfallare och ett underskott av yttermittfältare. Något som skapade ytterst förutsägbara problem i Frankrike. Här finns en viktig skillnad med Sam Allardyces VM-kvaltrupp. Där finns yttermittfältare i form av återvändande Theo Walcott och debuterande Michail Antonio, samt så klart Raheem Sterling.

Där finns också ett rimligt antal anfallare, de förväntade. Det har så klart gjorts en höna av fjädern att Marcus Rashford skulle ha petats ned till U21-laget. En uppfattning som kanske först och främst bortser från utgångspunkten att Rashford kanske inte borde ha varit med i EM-truppen till att börja med. Så det här med petning blir väl något av en filosofisk fråga.

Det var däremot på sina håll viktigt att poängtera hur Marcus Rashfords petning var José Mourinhos fel. Det är naturligtvis väldigt viktigt att hålla igång ett fungerande narrativ för journalister i alla läger. Den mer rimliga teorin att Sam Allardyces petning av Marcus Rashford möjligen kunde bero på Allardyce fick inte riktigt lika mycket utrymme.

Vilket är något märkligt sett till skälet om speltid som Allardyce gav. Man kan så klart fråga sig exakt hur mycket matchvana någon spelare har hunnit få på tre matcher hittills under säsongen. Men en total avsaknad av speltid har heller inte stått i vägen för Allardyce att ta ut äldre spelare som Chris Smalling och Joe Hart, eller ringa speltid som med Daniel Sturridge.

Vilket gör det svårt att inte känna att vad som faktiskt var skillnaden här inte var så mycket speltiden utan just åldern. Antingen det eller att Sam Allardyce helt enkelt inte anser att Marcus Rashford är tillräckligt bra ännu för den engelska landslagstruppen. Vilket, för att vara rättvis, är en fullt rimlig ståndpunkt.

Positivt är däremot att Danny Drinkwater är med i VM-kvaltruppen. Englands just nu bäste centrala mittfältare. Det var en direkt pinsamhet att han inte kom med i Englands EM-trupp när Roy Hodgson istället valde att ta ut spelare enbart baserat på vilken lagtröja de till vardags hade på sig när de normalt sett inte spelade.

Det stora samtalsämnet i England efter Allardyce presenterade sin VM-kvaltrupp var snarare en spelare som inte var med – Ross Barkley. Många var frågande såväl som öppet kritiska. Med all rätt, Ross Barkley har sett väldigt bra och väldigt vältränad ut under inledningen av säsongen. Definitivt i bättre slag än någon annan uttagen offensiv mittfältare.

Barkley såg andra sidan väldigt bra ut också i början av förra säsongen. Sedan började hans prestationer dala, förvisso helt och hållet i takt med laget som helhet. Men det kan mycket väl vara så att Sam Allardyce vill se att Barkley förmår hålla en jämnhög nivå under längre tid innan han tar ut honom. Trots allt, det kommer fler landslagssamlingar.

Men någon större startsträcka är det inte fråga om för Sam Allardyce. Redan i första matchen ställs England alltså mot den kanske tuffaste matchen i VM-kvalgruppen, det vill säga bortamatch mot Slovakien. England och Slovakien möttes naturligtvis i EM i somras. En match som slutade 0-0 och den match där Roy Hodgson förmodligen dribblade bort Englands EM-chanser.

England kommer inte kunna dribbla bort sina VM-kvalchanser i den här matchen mot Slovakien. Men de kan definitivt göra det betydligt lättare för sig själva, eller försätta sig i en tämligen brydsam situation. Helt konstigt är det kanske inte att Sam Allardyce verkar ha prioriterat rutin i sin första laguttagning.

:::

TRANSFERKOLLEN

Simone Zaza, West Ham (+++). Lånvärvning med köpmöjlighet beroende på hur Zaza presterar och hur många matcher han spelar. Det finns saker som talar för den här värvningen. Zaza är italiensk landslagsanfallare och förmodligen bättre än vad en idiotisk straff har gett honom rykte för. Framför allt är det en värvning som kan hjälpa West Ham nu när flera av deras anfallare är skadade, utan att binda upp klubben vid spelaren, och skapa problem i truppen, när de skadade spelarna är tillbaka. Blir han däremot en succé så har man också det garanterade alternativet att köpa honom.

Publicerad 2016-08-29 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons