Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Sunderland 2016-17: Preview

Mönstret har varit detsamma för Sunderland under flertalet av de senaste säsongerna. En ny manager köper en mängd spelare, laget presterar svagt i ligaspelet och blir djupt indragna i nedflyttningsstriden, Sunderland sparkar sin manager och deras nye manager lyckas med nöd och näppe rädda kvar dem i Premier League bara för att därefter köpa en ny mängd spelare kommande sommar.

Och så har ekorrhjulet snurrat. Men nu såg det ut att vara stopp på det. Först genom att Sam Allardyce anställdes och faktiskt började få ordning på Sunderland igen. Men ett engelskt EM-fiasko senare och Allardyce var inte längre Sunderlands manager. Här gjorde dock Sunderland ett bra val för en gångs skull och anställde David Moyes, en på de flesta sätt naturligt efterträdare till Allardyce.

ANNONS

På förhand känns David Moyes som ett väldigt klokt val. Kan han göra för Sunderland vad han en gång redan har gjort för Everton så vore det självklart ett stort steg framåt och uppåt för Sunderland. Hittills har dock inte Moyes fått någon större hjälp av klubbledningen att förstärka laget. Väldigt lite pengar har investerats och flera spelaraffärer har gått i stöpet. Det blir en tuff uppgift för Moyes som redan flaggat för att Sunderland knappast kan förvänta sig något annat än ännu en nedflyttningsstrid.

David Moyes har ändå tagit sig an jobbet på ett konstruktivt sätt. Istället för att gnälla i tidningarna om för lite pengar har han försökt vända på mynten, dels genom att plocka över spelare billigt eller på lån från Man Utd och Everton, dels genom att vittja den egna klubbens ungdomsled. Men en stor del av sommaren har också ägnats åt att hantera spelare som vill lämna klubben, främst bland dem Lamine Kone.

ANNONS

Situationen känns i nuläget mer eller mindre hopplöst för Sunderland som behöver få ut mesta möjliga av sitt spelarmaterial för att kunna hålla sig kvar i Premier League. Det går inte att prata om några större ambitioner för Sunderland, den enda definitionen av en lyckad säsong för dem är att lyckas hålla sig kvar i Premier League. Allt därutöver kan enbart betraktas som en bonus.

LINEUP (4-4-2):
GK – Vito Mannone
DR – Javier Manquillo
DC – Lamine Kone
DC – Jason Denayer
DL – Patrick van Aanholt
DM – Jan Kirchhoff
CM – Jack Rodwell
CM – Steven Pienaar
AM – Adnan Januzaj
FW – Fabio Borini
ST – Jermain Defoe

Försvar – (+)
En svag lagdel som Sunderland inte har lyckats förstärka nämnvärt under sommaren. Problemen blev inte mindre med beskedet att lagets ordinarie målvakt Mannone är skadad och blir borta i tre månader. Kone och van Aanholt är kompetenta spelare men där bakom ser det väldigt tunt ut.

ANNONS

Mittfält – (++)
Mittfältet ser något mer välbesatt ut men där är ingen större skillnad. Kirchhoff skyddade backlinjen bra förra säsongen. Mycket av mittfältets kvalitet beror på vilka prestationer Moyes lyckas få ut av Januzaj. Rodwell, Pienaar med flera är skickliga men tämligen ospektakulära spelare.

Anfall – (++)
Defoe torde vara en av de mest meriterade men samtidigt underskattade anfallarna i ligan. Gör väldigt mycket mål. Samtidigt är han beroende av att chanser skapas och det är ingen hemlighet för motståndarförsvaren vad Defoe har att hota med.

TRANSFERFÖNSTRET – (+)
Sam Allardyces befordran till Englands förbundskapten krånglade till sommaren för Sunderland. David Moyes kom förvisso in tämligen snabbt men inte särskilt mycket har hänt under sommaren och klubben har inte alls investerat i den utsträckning som laget faktiskt behövde. Ett par spelare på väg till klubben har också hoppat av i dagarna, vilket gör Sunderlands situation mer bedrövlig än förväntat.

ANNONS

NYCKELFAKTORER

Nyckelspelare: Jermain Defoe
Notoriskt effektiv målskytt. Måste ha en minst lika bra säsong som förra säsongen om Sunderland ska ha något som helst realistiskt hopp om att kunna hålla sig kvar i Premier League.

Frågetecken: Jack Rodwell
Stort löfte i Everton som därefter tog det inte helt genomstekta beslutet att pröva lyckan i Man City. Måste nu veva igång sin karriär igen i Sunderland och det har han nu inte bara chansen att göra under sin nygamle manager, det är något Sunderland verkligen behöver.

Utropstecken: Adnan Januzaj
Spåddes en lysande framtid i Man Utd, men har fått mycket kritik för sin inställning. Hans allra bästa säsong hittills kom dock under just David Moyes i Man Utd, och det verkar finns stort ömsesidigt förtroende mellan Moyes och Januzaj.

Kritisk framgångsfaktor: Mittfältet

ANNONS
Sunderland är för begränsade i lagets båda ändar. Kvaliteten i försvaret är för låg för att Sunderland ska kunna hålla ut utan bra hjälp från mittfältet. Defoe är samtidigt effektiv men måste få understöd från mittfältet för att kunna leverera. Moyes första prioritet för att ge Sunderland en chans den här säsongen blir att ordna sitt mittfält.

VAD TALAR FÖR SUNDERLAND?
Välrenommerad manager med ett bra track record vad gäller organisation och defensiv. En väldigt effektiv anfallare med bottenlagmått mätt.

VAD TALAR MOT SUNDERLAND?
Mycket ojämn kvalitet i en tunn spelartrupp. En bristfällig backlinje bakom ett något tunt mittfält. Bristfälligt stöd från klubbledningen och dålig investering under sommaren.

SÅ GÅR DET!

Hyllman (#16). Det fanns stora förhoppningar sedan Sam Allardyce räddat kvar Sunderland i Premier League med tendenser till ett bättre spel. Dessa förhoppningar höll i sig när David Moyes sedan efterträdde Allardyce. Men sommaren har inte motsvarat dessa förhoppningar. En svag spelartrupp har inte förstärkts i tillräcklig utsträckning, lagets brister har inte åtgärdats och saknar tydliga styrkor gentemot sina konkurrenter. Moyes måste tälja guld med fällkniv om han ska lyckas undvika en nedflyttningsstrid. (14-16)

ANNONS

Linhem (#17). Om de kan bli i närheten av lika bra organiserade och svårslagna som Moyes Everton lär de inte behöva oroa sig om den årliga nedflyttningstriden. Sunderland är dock en otursförföljd klubb som traditionellt har problem i hela klubben och som sällan lyckas locka till sig eller behålla bra spelare. De ser ut att ha ett ungt och spännande lag men det är samtidigt ett orutinerat lag vars rutinerade spelare ser ut att spela på sista versen. Hoppas Jordan Pickford får chansen, han slog klubbrekord i nollor på raken för Preston och kan ha Englands bästa utsparkar. (15-19)

SUNDERLAND SOM TV-SERIE: Arrested Development
Bisarr och stundtals mörk komisk serie om en allt annat än särskilt vanlig familj bestående av krångliga karaktärer och spretande personligheter, vars liv och vardag vänds över ända när fadern i familjen skickas in på statlig fånganstalt, inte helt olik den engelska förbundskaptensposten. Kvar att försöka hålla ihop röran blir den godhjärtade Michael som kämpar en något hopplös strid mot att låta sig förbittras alltför mycket av det sammanhang han befinner sig i.

ANNONS
Publicerad 2016-09-01 kl 17:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto