Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Swansea 2016-17: Preview

Det var vid någon tidpunkt under förra säsongen som det kändes som om verkligheten på något sätt till sist kom ifatt Swansea. Helt plötsligt började de köpa, slita och slänga spelare precis som alla andra klubbar. Helt plötsligt drabbades de likt så många andra klubbar av panik när nedflyttningsstrecket började närma sig och valde att på ett tämligen ogenomtänkt sätt byta manager.

Swansea som tidigare har setts som ett föredöme av långsiktighet och stabilitet, ett narrativ helt säkert behjälpt av dess status som till 20% ägt av supportrar, började helt plötsligt drabbas av interna stridigheter. Garry Monk kom inte alls överens med Huw Jenkins. Francesco Guidolins status har varit tveksam under stora delar av sommaren. Under sommaren fick Swansea nytt amerikanskt majoritetsägande, vilket retade upp supporterägarna.

ANNONS

Mitt i denna röra skall alltså Swansea planera och förbereda sig för en helt ny säsong. Och det kan väl bara sägas ha gått så där. Mängder av spelare har lämnat Swansea. En hel del har kommit till Swansea, men ingen spelare av någon erkänd kvalitet. Swansea hade problem redan förra säsongen, men ser väsentligt svagare ut den här säsongen, allra helst i jämförelses med sina konkurrenter.

Swansea som har varit en glädje för engelska fotbollsälskare ända sedan de 2011 dök upp i Premier League riskerar med andra ord att ramla bakåt i seriesystemet igen. Francesco Guidolins jobb är att se till att så inte blir fallet, men känslan är samtidigt att han är en av de tränare som sitter mest löst så här i början av säsongen. En säsongsinledning som inte heller har varit det minsta uppmuntrande för Swansea.

ANNONS

Det säger aldrig något positivt om tillståndet i en klubb och med ett lag när dess nyckelspelare och galjonsfigurer väljer att lämna. Andre Ayew såg West Ham som ett bättre alternativ. Lagkaptenen Ashley Williams med många år i klubben rycker upp tältpinnarna och beger sig till Everton. Samtidigt väljer Joe Allen att inte återvända till klubben i vilket han gjorde sig ett namn inom den engelska fotbollen utan istället flytta till Stoke.

Sammantaget är det alltså en tuff säsong som väntar Swansea. Att lyckas för dem den här säsongen kan inte rimligtvis innefatta något mer än bara att lyckas hålla sig kvar i Premier League. Försäsongen har inte på något sätt gett Swansea bättre förutsättningar att lyckas än vad de hade förra säsongen, om något så tvärtom.

LINEUP (4-2-3-1):
GK – Lukasz Fabianski

ANNONS
DR – Angel Rangel
DC – Federico Fernandez
DC – Jordi Amat
DL – Kyle Naughton
DM – Jack Cork
CM – Leroy Fer
RW – Wayne Routledge
AM – Gylfi Sigurdsson
LW – Modou Barrow
ST – Fernando Llorente

Försvar – (++)
Ett försvar som har börjat gå upp i sömmarna. Amat och Fernandez är två kompetenta mittbackar. Hur van der Hoorn placeras in i backlinjen är en fråga för säsongen. Defensivt är Swanseas svagaste positioner ytterbackarna. Bra målvakt.

Mittfält – (+++)
Det finns kompetens på Swanseas mittfält. Jack Cork har varit en stabil defensiv mittfältare under ett flertal säsonger. Leroy Fer är en bra värvning till den här säsongen. Leon Britton är en trotjänare. Framåt finns också bredd med mittfältare som Sigurdsson, Routledge och Montero. Men ändå ingen riktig spetskvalitet.

Anfall – (+)
Här ser det tunt ut. Har tappat flera anfallare under de senaste året. Värvningen av Llorente känns som en ganska trött värvning som det är svårt att se hur den ska slå väl ut. Det mesta av förhoppningarna knyts till Borja, som inför säsongen värvades från Atlético Madrid.

ANNONS

TRANSFERFÖNSTRET – (+)
Ett av de svagaste fönstren i ligan. Swansea har varit i stort behov av förstärkningar men det mesta som har kommit in har varit mellanmjölk. Ser tunna ut i samtliga lagdelar men framför allt backlinjen och anfallet får mycket svårt att hävda sig i Premier League. Många frågetecken kring Swansea och hur det egentligen står till med klubben.

NYCKELFAKTORER

Nyckelspelare: Gylfi Sigurdsson
Den spelare genom vilket mer eller mindre allt anfallsspel gick förra säsongen och så ser det ut att bli även den här säsongen, men med ett ännu större tryck på Sigurdsson att leverera. Måste göra en kanonsäsong om Swansea ska kunna hålla sig kvar.

Frågetecken: Fernando Llorente
Börjar bli till åren och det senaste året i Sevilla påminde inte alls om de framgångsrika åren i Athletic och den första tiden i Juventus. Känns som en ganska trött värvning av Swansea och det är upp till Llorente att bevisa att han fortfarande har krut i fötterna.

ANNONS

Utropstecken: Jefferson Montero
Inledde förra säsongen väldigt positivt men föll därefter tillbaka. Våldsamt ojämn spelare. Kan han hitta jämnheten den här säsongen och hålla sig på en hög nivå så blir han väldigt nyttig och viktig för Swansea.

Kritisk framgångsfaktor: Bortamatcherna
Endast Aston Villa, Norwich och Newcastle hade ett sämre facit på bortaplan förra säsongen än Swansea. Om de inte lyckas producera fler poäng än förra säsongens 17 poäng på bortaplan så har de gett sig själva ett allvarligt handikapp i nedflyttningsstriden.

VAD TALAR FÖR SWANSEA?
En hyfsat stabil grundstomme i laget av spelare som varit i klubben under ett antal säsonger. En bra defensiv grundorganisation.

VAD TALAR MOT SWANSEA?
Oroväckande tunt spelarmaterial i både backlinje och anfall. Negativ känsla i laget på grund av bristande förstärkningar och viktiga spelare som lämnat klubben. Bråkigt i och runt klubben.

ANNONS

SÅ GÅR DET!

Hyllman (#18). Det ser tunt ut i spelatruppen, och det ser inte alls vare sig engagerat eller organiserat ut på fotbollsplanen, eller för den delen vid sidan av fotbollsplanen. Det är svårt att se det som en tillfällighet att Ayew och Williams båda väljer att lämna Swansea den här sommaren. Ett mycket tydligt tecken på förfall. Nya amerikanska ägare lovade investeringar i spelartruppen men några sådana investeringar syntes aldrig riktigt till. Det blir en kämpig säsong för Swansea. Laget kan hålla sig kvar i Premier League, men oddsen ser inte goda ut. (16-18)

Linhem (#18). Jag ser en möjlighet för Swans att ha en Southampton-lightsäsong där de tappar tidigare tongivande spelare och nederlagstippas men kommer ut ännu bättre på andra sidan med billigare och mindre kända spelare. De har fortfarande ligans finaste funktionella centrala mittfält och sylvasst ytterspel. Men frågetecken överväger deras potential. Är Guidolin rätt man att rädda dem kvar? Har de en ledare i försvaret eller annanstans som kan ersätta Ashley Williams? Vad har Llorente kvar att ge? Borja Baston kan bli en kul nytt tillskott. Nya, men redan 22 år gamla, vänsterbacken Stephen Kingsley ser oförskämt stabil ut. (15-19)

ANNONS

SWANSEA SOM TV-SERIE: Six Feet Under
En något morbid serie, om än fantastisk, som maskeras som ett klassiskt drama och familjeporträtt med de klassiska relationsintrigerna om livet, problemen, glädjen, bråken och kärleken; men som i själva verket är lång reflektion runt döden och dess många olika aspekter. Vilket givet Swanseas kommande säsong på något sätt känns passande. Nate och David är de två bröderna som, när fadern i familjen går bort, får ta över begravningsbyrån som är familjeföretaget.

Publicerad 2016-09-02 kl 17:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto