Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

The Championship. Världens tajtaste liga har blivit den nya svenskligan

Det var lätt uppbragta känslor runtom i den svenska fotbollsgräddfilen när det blev klart att IFK Göteborgs Gustav Engvall lämnade klubben och flyttade till Bristol City. Samtidigt lämnade Malmö FF:s främste målskytt klubben för en klubb i Israel. Att mitt under säsongen lämna Allsvenskan för en andradivision säger så klart både ett och annat om den så kallade näringskedjan.

Nu ska man kanske inte klaga alltför mycket. Både sportsligt och ekonomiskt är The Championship, så andraliga det än är, ett rejält kliv uppåt i tillvaron för en allsvensk fotbollsspelare. Och där finns naturligtvis alltid möjligheten att ta sig upp i Premier League. Dessutom får väl svensk fotboll något skylla sig själva när man kör säsongen på tvärsen med gängse transferfönster.

ANNONS

Dessutom är det en rätt rolig grej som händer med The Championship. Det håller på att mer eller mindre bli en riktig svenskliga på kort tid. Gustav Engvall har alltså gått till Bristol City. Tidigare under sommaren har Pontus Jansson och Marcus Antonsson dragit flyttlasset till Leeds. Martin Olsson spelar i Norwich och Marcus Olsson i Derby County.

Det känns som om det finns goda chanser att jag glömmer någon svensk så här i skrivande stund. Liksom det känns att om så är fallet så kommer Kamrat Linhem så spydigt som bara möjligt att påpeka det för mig.

Engelsk fotboll har självklart varit väldigt stor i Sverige under lång tid. Tipsextra och ett i övrigt begränsat TV-utbud under årtionden har lugnt men säkert uppfostrat generationer av svenska fotbollstittare. Svenska Spels nya reklam om den svengelska fotbollskulturen spelar rätt snyggt på det här speciella förhållandet mellan England och Sverige.

ANNONS

I The Championship finns naturligtvis många gamla klubbar som är väldigt välkända i Sverige. Fulham, Wolverhampton, Queens Park Rangers, Leeds, Derby County, Nottingham Forest, Sheffield Wednesday, Ipswich, Blackburn Rovers – alla klubbar som så fort vi ser deras namn likt pavlovska hundar hör ett dovt pling inuti våra huvuden.

Här finns naturligtvis en alldeles utmärkt möjlighet för svenska TV-kanaler att skapa sin lilla nisch. Viasat äger rättigheterna till Football League i Sverige och borde kunna se den ökade svensknärvaron i The Championship som en möjlighet att mer systematiskt och regelbundet visa matcher därifrån, med någon slags studio- eller webproduktion i bakgrunden.

Det är dessutom inte vilka klubbar som helst som de svenska spelarna tillhör fär närvarande. Bröderna Olsson förväntas konkurrera i toppen av tabellen med Norwich respektive Derby County. Gustav Engvalls Bristol City befinner sig efter fem matcher på playoff-plats, och måste betraktas som en spännande klubb. Och ja, Leeds är ju alltid Leeds.

ANNONS

The Championship ser dessutom ut att ha alla möjligheter i världen att bli en ruggigt spännande liga den här säsongen. Allas storfavorit Newcastle började knackigt men ser ut att vara på väg att få upp ångan. Den tidiga haren i tabellen är däremot Huddersfield, den gamla storklubben från Yorkshire, som efter fem omgångar har fyra vinster och en förlust.

Nästan lika övertygande har Fulham börjat. Fulham som jag placerade under nedflyttningsstrecket inför säsongspremiären är obesegrade även de efter fem omgångar, med tre vinster och två oavgjorda. Förra säsongen menade jag att Leicester skulle sluta sist i tabellen. Det är bara för Fulham att tacka och ta emot för min årliga omvända jinx.

Aston Villa har fått en riktigt jobbig säsongsinledning, med endast en vinst på sina första fem matcher. Vilket inte precis har lyckats hålla klubbens nye ägare Tony Xia på något särskilt bra twitterhumör. Livet i The Championship ser helt enkelt inte ut att bli riktigt så enkelt och problemfritt som Tony Xia förmodligen hoppades.

ANNONS

Derby County är en annan klubb som tippats i toppen av tabellen men som har haft en mycket tveksam säsongsinledning, med en enda vinst. Livet för Nigel Pearson har inte börjat så bra sedan hans återkomst från exilen. Men det finns goda skäl att tro att både Derby County och Aston Villa kommer att skärpa till sig vad säsongen lider.

Bakom ledarflocken jagar Wolves, som under sommaren har fått ny kinesisk ägare och som vid sidan av Newcastle är den klubb som har gjort de största och mest spektakulära värvningarna. Det har varit en lovande start på säsongen för Wolves som med sina värvningar ser ut att positionerat sig som en mycket tydlig outsider för uppflyttning.

Ja, ni hör. Det finns naturligtvis svenska fotbollsspelare utspridda i en hel del ligor runtom i Europa. Men vid sidan av de tre-fyra största ligorna så låter fortfarande The Championship mer spännande än alternativen. Så håll ett getöga på hur det går för Derby County, Norwich, Leeds och Bristol City i The Championship den här säsongen. Följ inte minst den övre halvans dramatiska streckstrider.

ANNONS

Och dit några börjar gå, följer strax fler dem i hälarna.

Publicerad 2016-09-02 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto