Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Problemet är inte pojkarna på planen utan gubben vid sidan av planen

Inför Arsenals match mot PSG bloggade jag om tre punkter som Arsenal är tvungna att förbättra om de vill kunna se fram emot en trevlig Champions League-säsong: a) att ta gruppspelet på allvar, b) att uppvisa en disciplinerad defensiv, samt c) att vara effektiva i sitt anfallsspel.

Om Arsenal kunde åstadkomma det där så fanns det skäl att betrakta Arsenal som en av den här säsongens outsiders tänkte jag. Farhågan så klart var att Arsenal som så många gånger förr helt enkelt inte skulle lyckas uppnå det där i tillräcklig utsträckning.

Att Arsenal istället för att ha förbättrat sig på dessa tre punkter snarare var ännu sämre ingick inte riktigt i min föreställningsvärld.

ANNONS

Redan laguppställningen förbryllade. Hur prioriterar man när man väljer just bortamatchen mot PSG att vila sin ordinarie målvakt och lagets mest rutinerade spelare? Köptes inte Granit Xhaka just med syfte att förstärka Arsenal i sådana här matcher?

Bara två frågor bland flera gällande Arsene Wengers laguttagning. Det går inte att kritisera David Ospina, tvärtom blev han matchhjälte, men vilka signaler sänder det till laget att bänka Petr Cech inför just den här matchen? Utfallet rättfärdigar inte ett besynnerligt beslut.

Defensivt hann det inte ens gå en minut av matchen innan Arsenal visade upp gamla synder. Det är svårt att förstå hur Arsene Wenger är så fundamentalt oförmögen att sätta ens ett grundläggande försvarsspel, ens den enklaste defensiva organisation.

Stundtals under andra halvlek, när PSG om och om igen sprang sig fria mot backlinjen, påminde Arsenals defensiv alldeles för mycket om försvarsspelet i vilken som helst P10-serie, en oorganiserat bakåtjagande klunga. Alla tankar om disciplinerad defensiv som bortblåsta.

ANNONS

Anfallsspelet var inte mycket bättre. Det må stundtals se lite snyggt ut men det finns helt enkelt inget system i Arsenals anfallsspel. Där är många smånätta passningar, alltför många, men det är hopplöst ineffektivt, överarbetat och därför kontraproduktivt.

Man vill så väldigt gärna respektera Arsene Wenger och hans spelidé. Men han gör verkligen sitt allra bästa att göra det omöjligt.

För de här bristerna är hans ansvar. De kan knappast komma som någon överraskning för honom, det har varit samma visa i många år. Han kan prata bäst han vill om hur Arsenal har blivit äldre och mer erfarna, men Arsenal har inte under hans ledarskap de senaste tio åren blivit bättre.

Det står 1-1 i resultatraden och i historieböckerna är det en väldigt fin poäng för Arsenal mot PSG. Helt plötsligt har Arsenal ett väldigt bra utgångsläge i sin Champions League-grupp. Men det var ett betydligt bättre resultat än vad Arsenals prestation förtjänade.

ANNONS

Risken är att Arsene Wenger tar resultatet och poängen som bevis på att hans matchplan fungerade. Om så är fallet kommer inte Arsenal att ha någon trevlig säsong framför sig.

Det som förbryllar mest med Arsene Wenger är att hans matchplan har så väldigt lite med matchbilden att göra. Den reagerar inte på vad som sker under matchen utan verkar förutbestämd. Det går att förutse inte bara exakt vilka byten som kommer göras, spelare för spelare, utan när de görs.

Arsenals kvittering kom inte som en effekt av något taktiskt grepp. Arsenal kom högre upp i planen i andra halvlek, utan att egentligen skapa någon målchans, eftersom PSG i ledning valde att sjunka djupare och hålla i bollen. När kvitteringen väl kommer hade PSG kunnat göra fem redan innan, inte för att PSG var fantastiska utan för att Arsenal var så dåliga defensivt.

ANNONS

Det må ju verka grinigt att vara så här kritisk efter ett oavgjort resultat på bortaplan i den tuffaste gruppmatchen. Men man måste helt enkelt förvänta sig bättre av Arsenal än detta. Arsenal kan så mycket bättre än så här och de gör helt enkelt inte sig själva rättvisa.

Arsene Wenger har under flera år förklarat Arsenals tillkortakommanden i dessa sammanhang med att han har haft pojkar på planen. Mer och mer kommer dock känslan att Arsenals främsta problem, något vanvördigt uttryckt, inte är pojkarna på planen utan gubben bredvid planen.

Men för att ändå avsluta på ett positivt sätt så får vi ändå konstatera att trots att Arsenal gjorde en riktig skitmatch på alla sätt och vis mot PSG så har de ändå en poäng efter en omgång, efter gruppens svåraste match, och därtill leder gruppen.

Tänk så bra det skulle kunna gå om/när Arsenal slutar göra skitmatcher!

ANNONS
Publicerad 2016-09-14 kl 02:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto