Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tottenham måste vara smartare i Moskva än vad de var på Wembley

Peter Hyllman

Efter flera år av bekymmer, sorger och besvär så kvalificerade sig Tottenham alltså återigen för Champions League. Något som har varit klubbens målsättning under hela 2010-talet men som de på som vissa skulle kalla typiskt Tottenhammanér bara har lyckats med en och en halv gång tidigare. Nu har de alltså sin andra chans.

Första gången gick ju som en dans för Tottenham. Då dansade man sig hela vägen till kvartsfinal innan Peter Crouch fick för sig att robotdansa sig bort från planen redan efter några minuters spel på Bernabeu. Nu har Tottenham fått sin andra chans att pröva lyckan i världens största klubbturnering. Frågan på de flestas läppar var hur det då skulle gå den här gången.

Lite småtypiskt som det brukar gå för brittiska lag som gör sina första matcher i europeiskt cupspel blev svaret i den första matchen. Något märkligt att det blev Tottenham som föll i den fällan och inte Leicester. Dels då Leicester känns ännu färskare i sammanhanget. Dels då Tottenham genomförde hela förra säsongen på ett så taktiskt genomarbetat sätt.

Annons

Men så blev det. Mauricio Pochettino ställde ut ett mycket offensivt balanserat lag på planen mot Monaco och två löjliga misstag senare, först på mittfältet och sedan i samband med hörna, så hade Monaco helt plötsligt skaffat sig en tvåmålsledning. Tottenham var fullständigt dominanta rent spelmässigt men förmådde inte bryta ned Monacos försvarsmur.

Kanske psykade Tottenham lite grann ut sig själva. Det har gjorts en så stor grej av Champions League-spelet och här kom helt plötsligt chansen. Inte bara Tottenham är färska i Champions League, det var även Mauricio Pochettinos första erfarenhet av turneringen. Och så var det på Wembley, inför 85,000 åskådare. Tottenham spelade stunden, inte matchen.

Ikväll mot CSKA Moskva måste Tottenham spela matchen, inte stunden. Inte bara för att de har försatt sig själva i en mer knölig situation på grund av förlusten på hemmaplan i första omgången. Utan också på grund av att matchen utspelas på bortaplan i fientlig atmosfär. Ryssland och England är inte bästa vänner för tillfället, inte minst inom fotbollen.

Annons

Det innebär att Tottenham måste spela smartare än vad de gjorde mot Monaco på Wembley. Samtidigt beger sig Tottenham till Moskva med flertalet av lagets smartare spelare på skadelistan. Eric Dier och Moussa Dembele, lagets båda centrala ankare, bland dem. Då ingen av Dele Alli, Heung-Min Son eller Christian Eriksen är särskilt defensivt bevandrad vilar stort ansvar på Victor Wanyama.

Lika betungande är kanske frånvaron av Danny Rose på vänsterbacken. Även om Ben Davies är en kompetent ersättare har han inte visat sig lika stabil defensivt som Rose. I anfallet saknas Harry Kane. Vincent Janssen värvades just med den möjligheten i åtanke. Hittills har Janssen dock bara gjort ett mål på straff och har inte alltid varit särskilt smart i sitt anfallsspel.

Så vad är smart i det här fallet? Att faktiskt gå för vinst eller istället spela för att undvika förlust? Förlusten mot Monaco i den första omgången betyder att Tottenham kan behöva vinna ikväll för att inte riskera att behöva säga ett tidigt adjö till förstaplatsen i gruppen. Samtidigt vore oavgjort ett resultat som ger goda chanser till gruppavancemang.

Annons

Mauricio Pochettino menade på presskonferensen inför matchen Tottenham var piskade att vinna mot CSKA Moskva. Vilket kanske inte stämmer i bokstavlig mening men som ändå klart indikerar att ambitionen är att vinna. Troligtvis är det också den smarta målsättningen, då risken med att bli alltför passiva på bortaplan känns påträngande.

Med majoriteten av mittfältet dessutom i huvudsak offensivt skickliga spelare så är det kanske också en fråga om den gamla klassikern att anfall är bästa försvar för Tottenham. Och varför inte när det nu verkar som om Heung-Min Son har hittat storformen för Tottenham. Hans fyra mål hittills den här säsongen är lika många som han gjorde under hela förra säsongen.

Allra helst som CSKA Moskvas försvar inte precis känns som deras främsta lagdel. Någon tillfällighet är det kanske inte att det gamla superlöftet Igor Akinfeev inte har hållit nollan på 39 raka matcher. Det läcker med andra ord bakåt för CSKA Moskva, vilket även visade sig i första omgången borta mot Bayer Leverkusen. Någon större fara att luras in i en brända jordens taktik finns inte.

Annons

Däremot finns naturligtvis ett givet svenskintresse i CSKA Moskva, där både Pontus Wernbloom och Carlos Strandberg har sin hemvist. Wernblooms kanske hittills främsta insats i Champions League kom ju mot ett engelskt lag, när han delade ut en hockeytackling på Yaya Touré som hade kunnat få dennes agent att börja tala i tungor.

Och på tal om att spela smart så är det kanske examensdags för Leicester när de ikväll tar emot de europeiska cupveteranerna Porto på hemmaplan. Kanske mer ett test av hur Leicester hanterar europeiskt cupspel, och hur deras taktik håller i Champions League, än vad Club Brügge visade sig vara. En vinst för Leicester ikväll och de har greppet om gruppsegern.

Upp till bevis ikväll för båda två av förra säsongens engelska skrällgäng, och om de har smartheten att lyckas i Champions League.

Annons
Publicerad 2016-09-27 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto