Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

HÖRNAN #7: Tottenham gav Pep Guardiolas smekmånad ett brutalt slut

Peter Hyllman

veckans-lag

Avbytarbänken:
Artur Boruc, Bournemouth
Jan Vertonghen, Tottenham
Kyle Walker, Tottenham
Leon Britton, Swansea
Yannick Bolasie, Everton
Dimitri Payet, West Ham
Troy Deeney, Watford

:::

OMGÅNGENS VINNARE

Tottenham. En taktiskt perfekt genomförd match av Tottenham som under stora delar av matchen svarade för den bästa fotboll vi hittills har sett något lag prestera i Premier League den här säsongen. Detta samtidigt som tunga spelare som Harry Kane, Eric Dier och Moussa Dembele saknas. Styrkedemonstration av Tottenham som dock måste upp i den här nivån oftare under säsongen.

Liverpool. Det är bara att tacka och ta emot för Liverpool som lämnar den här omgången som klara vinnare trots att de uppvisade ett försvarsspel som hade kunnat skrämma livet ur den elaka häxan i väst. Starkt att hitta tillbaka dock i en match som man såg ut att inte riktigt ha hittat in i, och tre poäng är intjänade på tabelltoppen.

Annons

Stoke. Det blev bara en poäng för Stoke men herresöte vilken värdefull poäng det kan visa sig vara för Stoke och för Mark Hughes. Det här var ett klart och tydligt fall framåt för Stoke som var betydligt bättre än vad man kunde läsa ut av tabellplaceringen inför matchen. Försvarsspelet är fortfarande dodgy, men Stoke har hittat rätt framför allt på mittfältet.

OMGÅNGENS CLIFF BARNES

Swansea. Det vill sig helt enkelt inte för Swansea. De hade ledningen och en välförtjänt sådan i halvtid mot Liverpool men faller i princip mer eller mindre samman under andra halvlek. Delvis för att Liverpool höjer sig men absolut inte bara därför. Beslutsfattandet hos Swanseas spelare var förbryllande och försvarsspelet i samband med straffen höll som bäst allsvensk nivå.

:::

OMGÅNGENS MANAGER

Mauricio Pochettino. Det hade inför matchen mot Man City kallats för något av managerkampen. Den första ronden i den kampen togs definitivt hem av Mauricio Pochettino vars Tottenham genomförde en närmast perfekt första halvlek. Det är otroligt imponerande att följa hur Tottenhams spelare vet exakt vad de har för uppgifter på planen, både med och utan boll. Och presspelet gjorde sillsallad av Man Citys höga backlinje.

Annons

OMGÅNGENS MÅL

Dimitri Payet, West Ham 1-1, Middlesbrough (h). ”An absolutely amazing goal, you won’t see a better goal than that this season” ylade kommentatorn under repriserna av Payets dribblingsraid. Kanske att ta i. Försvarsspelet var så klart obefintligt i samband med det här målet men vad man ändå måste beundra är Payets kyla.

:::

SÄCKARACET

Francesco Guidolin
Slaven Bilic
Mark Hughes

:::

TAKTIKTAVLAN

Det var väl knappast den tuffaste matchen som Chelseas defensivt utsattes för mot Hull så det var kanske ett läge så bra som något annat för Antonio Conte att pröva den högt försvarande trebackslinje som han helt tydligen verkar föredra. Det är ett vanskligt experiment med Cesar Azpilicueta som något ovan mittback och med Victor Moses i en minst lika ovan position som wing back, och det är väl oklart om Chelsea kommer våga tillämpa den här taktiken när de ställs mot bättre motstånd.

Annons

:::

TRE PUNKTER

No Goals Granted. Det gäller att göra mål på sina chanser. Den gamla sanningen gäller i högsta grad i Premier League och Man Utd fick onekligen erfara det på det mest bittra sätt. Resultatet blev inte vad Man Utd önskade sig, och här var verkligen en missad chans att hämta in fler poäng på tabelltoppen, men spelmässigt var det ändå en fortsättning på den positiva utveckling vi har sett under senare veckor. Men de chanser som skapas måste helt enkelt utnyttjas och det är en märklig upplevelse att efter just den här matchen behöva läsa i svensk press hur Zlatan Ibrahimovic inte kan vinna matcher och ligan åt Man Utd på egen hand.

Pepologi. Celtic gav så klart en första bra indikation på hur Man City kunde störas, och Tottenham gjorde på samma sätt fast upphöjt en tre-fyra gånger i kvalitet. Resultatet blev en taktisk och spelmässig överkörning som rimligtvis borde ge visst eko. Tottenham lyckades närmast brutalt utnyttja Man Citys höga försvarslinje och det hela hade kunnat bli riktigt jobbigt om deras sistapassning varit något mer effektiv. Vi har förundrat oss över hur snabbt Pep Guardiola har fått genomslag för sin spelidé men det gick också tämligen snabbt att knäcka koden. Nu återstår att se dels om övriga motståndare förmår tillämpa lärdomarna, dels vilka motmedel om några som Guardiola och Man City själva har att svara med.

Annons

Happy 20. Grattis på 20-årsjubiléet, Mr Wenger?! Var det kanske så domarna tänkte när Arsenal via både händer och offside till sist en bit in på tilläggstid krånglade in vinstmålet mot Burnley utan att de riktigt såg någon anledning att underkänna det? Det är väl en ständigt pågående diskussion huruvida Arsenal ser ut som ett mästarlag men just i avseendet att kunna få med sig lite dodgiga domslut i slutminuterna har de onekligen lyckats motsvara ett mästarlags alla önskemål. Men men, bra lag har tur brukar det heta.

:::

FÖR ÖVRIGT

Man bara tänker sig hur lyckliga Christian Benteke och Romelu Lukaku måste vara över att få åka och spela landslagsfotboll med Belgien och Roberto Martinez.

Gästbloggar under landslagsuppehållet? Kör hårt!

Sex raka matcher utan att släppa in mål för Southampton. Ruggigt imponerande naturligtvis.

Annons

Naturligtvis var Man City-spelarna helt utmattade efter matchen mot Celtic i onsdags. Tottenham var däremot lika självklart helt oberörda av sin match i Moskva. Så klart.

Någon som har koll på när Gareth Southgate presenterar VM-kvaltruppen?

Hastigt och lustigt är Tottenham nu Premier Leagues enda så här långt obesegrade lag.

Ingen gör misslyckade assists riktigt lika lyckat som Wayne Rooney.

Koscielny when asked by Sky whether the ball struck his hand. “I don’t know but you have to respect the decision of the ref”. – Underbart.

Publicerad 2016-10-02 19:51

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto