Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Another Day In Paradise …But Seriously

Peter Hyllman

Häromdagen började rubrikmaskinen rassla när det meddelades att Steven Gerrard funderade på att efter MLS-säsongens slut tillfälligt återvända till Premier League på lån. Det ledde till de helt självklara funderingarna kring om det var bra eller dåligt, och inte minst vilken eller vilka klubbar som i så fall vore aktuella.

Beger han sig tolv år senare till Chelsea för att förstärka deras mittfält, sedan han förra gången det var aktuellt ändrade sig i elfte timmen? Gör han den förbjudna Michael Owen-manövern och kritar på för Man Utd efter sin utflykt i andra klubbar? Eller blir det någon problemklubb likt Sunderland som behöver lappa och laga sina respektive mittfält?

Det är självklart svårt att se framför sig Steven Gerrard spelandes Premier League-fotboll med någon annan klubb än Liverpool. Han är så nära kopplad till den klubben. Samtidigt verkar det vara långt ifrån någon odelad förtjusning som råder bland Liverpoolfansen över idén att Gerrard nu skulle komma tillbaka till Liverpool ens tillfälligtvis.

Annons

Vad beror egentligen det på? Är det helt enkelt att man inte tror att Steven Gerrard längre håller måttet, eller att han inte passar in i den fotboll som Jürgen Klopp vill spela? Vill man komma ihåg Steven Gerrard i första hand för den han var snarare än den han kanske nu är? Eller är man rädda för att ett stort ego ska tillåtas störa Jürgen Klopps fotbollskollektiv?

Från mitt perspektiv är det något som rimligtvis måste bero på vilken roll Steven Gerrard skulle se framför sig och vara villig att acceptera. Det känns helt självklart att han inte skulle kunna vara den självklare nyckelspelare han är van vid att vara på Anfield. Men att han inte skulle hålla måttet som truppspelare och ledargestalt är en för mig främmande inställning.

Snarare skulle jag välja att se till det positiva. Hur Steven Gerrard faktiskt kan tillföra ett bestående värde i form av rutin och obestridlig karisma till en spelartrupp som nu besitter såväl kvalitet som organisation och arbetsvilja, men som i de mest avgörande ögonblicken har haft en viss benägenhet att sakna självförtroende. För detta måste han inte alltid vara på planen.

Annons

Där finns också en slags historisk överföring från det gamla Liverpool till det nya Liverpool. Jürgen Klopp ser ut att vara på väg att skapa något nytt och stort med Liverpool igen. Men det är en utveckling som känns ganska särkopplad från Liverpools tidigare historia och traditioner. Steven Gerrard skulle vara en symbolisk koppling där det nya växer fram från det gamla.

Det går inte heller att bortse från det rent personliga. Att Gerrard faktiskt aldrig under alla år i Liverpool lyckades vinna det största av allt, ligan. Samtidigt har Liverpool kanske den här säsongen, utan europeiskt cupspel, en bättre chans än på flera år både bakåt och framåt i tiden att faktiskt vinna ligan. Hur kan man inte vilja att Steven Gerrard skall få vara delaktig i det?

Det finns som jag ser det bara ett sätt på vilket man inte skulle vilja det som Liverpoolsupporter. Det vore om man faktiskt tror att Steven Gerrard aktivt skulle försämra Liverpools chanser till den där ligatiteln. Men är det verkligen en rimlig farhåga? Tror man verkligen att Gerrard har blivit så dålig som spelare eller så egocentrisk som person?

Annons

Det var få som höjde på ögonbrynen när Steven Gerrard meddelade att han skulle lämna Liverpool för fotboll i USA. Det var tämligen tydligt att relationen mellan Gerrard och Brendan Rodgers var ansträngd och att förtroendet, kanske från båda håll, var svagt. Men hade Gerrard lämnat Liverpool om han visste att några månader senare skulle Jürgen Klopp ta över Liverpool?

Jag tror inte det.

Jag tror i själva verket att Jürgen Klopp är precis den manager som Steven Gerrard har saknat i Liverpool under hela sin karriär. Liksom jag tror att Steven Gerrard är precis den typ av spelare som Jürgen Klopp behöver för att faktiskt vinna ligan den här säsongen. Inte nödvändigtvis längre den bäste, men den som i rätt ögonblick, när behovet är som allra störst, kan skapa magi.

It’s the stuff dreams are made of.

Annons
Publicerad 2016-10-05 20:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto