Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

LINHEM: Football Leagues Spark-toberrevolution

Peter Hyllman

Om man är historiskt petig vet man att Oktoberrevolutionen inträffade i november enligt den nu allmänt vedertagna gregorianska kalendern. Men det var oktober för Lenin och grabbarna då man gick efter den Julianska kalendern på den tiden.

Jag är inte här för att lära er något om kalendrar eller Sovjet, jag är fortfarande liten purken efter ha blivit lönnmördad med en istapp i Mexico City, men då inte ens oktoberrevolutionen skedde i oktober vill jag ha dispens för att Football Leagues ”Spark-toberrevolution” började redan i slutet av september, liksom tyskarnas Oktoberfest börjar redan i mitten/slutet av september.

Ännu värre tjuvstartare än tyskarna är National League då Eastleigh sparkade sin manager redan den 17 augusti efter bara fyra ligamatcher. Guiseley, Southport, Tranmere, och Braintree följde efter med managersparkningar innan Sacktoberfestligheterna började i de högre divisionerna.

Annons

I och med Shrewsburys avsked av Micky Mellon (Baller!) har dock Football League gått om National League i sparkningar. Sju managers har fått lämna sin jobb denna hösten. Sju klubbar är alltså i någon form av kris, och nedan går jag genom dem i kronologisk ordning.

SPARKEN PÅ ORIENTEXPRESSEN

På drygt två år har Leyton Orients italienska ägare Francesco Bechetti stått för sex sparkade managers, misstankar om brott som han begått i Albanien, och sex matchers avstängning i januari för att ha sparkat till sitt lags assisterande manager Andy Hessenthaler nere vid sidlinjen efter en match.

Det sista är nästan för bra för att vara sant då han även bildligt talat nyligen sparkade Andy Hessenthaler som varit Orients manager sedan i april. Detta är inte helt orimligt dock då Orient bör hota i toppen men har inlett bedrövligt. Å andra sidan har förra säsongens 25-målsskytt Jay Simpson bara spelat i sex matcher på grund av skador och inte gjort mål ännu. Det räcker för att få sparken av en tokigt rik italiensk ägare som har den albanska regeringen efter sig.

Annons

Ny manager är italienaren Alberto Cavasin; O:s tredje italienska manager sedan Bechetti tog över. Olikt de tidigare (Milanese och Liverani) är han dock en tränarveteran som tränat 15 lag i Italien och i de italiensktalande delarna av Schweiz. Framför allt i Serie B och C men också i Serie A några säsonger. Dessvärre var han senaste jobb i Sampdoria säsongen 2010-11.

NEW SACK CITY

Newport ligger sist. Inte helt förvånande då de slutade på 22:a plats ifjol men ser man då den skara nya ansikten de värvade in i somras bör de ligga bättre till. Mest nämnvärd av värvningarna är den gamla besten Jon Parkin (tre mål hittills) men flera andra som Joss Labadie, Scot Bennett, Sean Rigg, och Mark Randall är bra spelare på den här nivån. Man kan tycka lite synd om sparkade Warren Feeney som fått två matcher inställda på grund av regn. Dessutom låg Newport i botten vid denna tiden förra säsongen innan de sparkade Terry Butcher och de lyckades hålla sig kvar till slut.

Annons

Ny manager är Graham Westley. En manager som älskar hårt spel och långa bollar men som lovade skönspel i Peterborough förra säsongen och lyckades bättre än väntat innan han förstås fick sparken. Han är kompetent och var som bäst i Stevenage när de verkligen spelade efter sina resurser och spelade tufft. Han lär uppskatta Jon Parkin men alla dessa nyförvärv kan ge flashbacks till hans tid i Preston där han gjorde en bragdartad flopp efter ha fullständigt (förutom en målvakt) bytt ut deras spelartrupp.

TRY AGAIN

Coventry började väldigt bra ifjol med en anfallskedja av Adam Armstrong (inlånad från Newcastle), Jacob Murphy (inlånad från Norwich), och James Maddison (från egna akademin) som lekte fotboll och öste in mål. Men formen avtog i januari och man slutade till slut på en hoppfull åttonde plats.

Annons

Dessvärre återvände inte Adam Armstrong, han är utlånad till Barnsley i Championship nu, och Jacob Murphy har etablerat sig tillsammans med tvillingbrorsan i Norwich, och James Maddison sålde man redan i januari till Norwich. Han är utlånad till Aberdeen och gör läckra frisparksmål mot Rangers nuförtiden.

Denna säsongen har Tony “Mogga” Mowbray experimenterat med en trebackslinje och det har gått uselt. Näst-sist uselt. Inte alltför många insläppta mål men bara åtta gjorda.

Det vanliga värsta problemet för Coventry är att de ägs av SISU som inte vill låta dem spela på deras arena och som för närvarande stämmer Coventry (staden) och möjligen brittiska staten? För bättre information rekommenderar jag senaste avsnittet av Guardians podcast Football Weekly där de pratar med en Coventry-baserad journalist som skrivit en bok om situationen.

Annons

THE DENOUNCEMENT OF ROBERTO DI MATTEO

Jag gillar inte början på säsongen. Det är inget fel på matcherna som så eller den bekväma rutinen av fotboll varje helg. Vad jag inte gillar är att det ska dras slutsatser väldigt snabbt. Jag anser att man inte behöver kolla på en tabell före december och tabeller bör inte ens vara tillgängliga för allmänheten förrän i oktober månad. Dessvärre håller få fotbollsägare med mig om detta. De som verkligen borde se på saker och ting långsiktigt har en tendens att vara väldigt kortsiktiga.

Jag säger inte konkret att det var fel att sparka just Roberto Di Matteo, jag skulle dock möjligen hävda att det alltid är fel att sparka en manager innan december ungefär. Jag har dock förståelse för att man måste ha någon form av kravbild även på ligans tidiga omgångar och poängmässigt har Aston Villa verkligen underpresterat. Det är heller inte ovanligt att få sparken om du bara vinner en match av elva, oavsett vilken klubb du jobbar för. Aston Villa har dock varit bättre än tabellen visar och oavsett vem som tar över kommer de plocka fler poäng.

Annons

Det är dock osäkert på om det beror på att deras spel ger resultat eller om Di Matteo helt enkelt saknade förmågan att få Villa att vända deras dåliga trend från ifjol och vinna matcher. Det är intressant att om alla Aston Villas matcher slutat efter bara 80 minuter så hade Villa legat på sjunde plats. Jag tror det är mer av en anomali än en trend att Aston Villa avslutat matcher så svagt hittills.

Vem tar över? Steve Clarke om han får några matcher på sig att vinna jobbet och Tony (Wu) Xia inte bestämt sig för ett sexigare namn.

ONE-EYED SACKS

Cardiff är inte en klubb omtyckt av många utanför Cardiff. De har kända huliganer, många galna ägare, och ses som den mindre sympatiska klubben jämfört med Swansea som de oundvikligen jämförs med. Cardiff är haren, Swansea är sköldpaddan och Cardiff har dessutom många gånger spelat i playoff eller varit förhandsfavoriter.

Annons

Det är passande då att deras nya manager är Neil Warnock som är omtyckt av få. Det finns ett underrubrik på hans wikipedia-sida vid namn “Disputes” som beskriver hans många dispyter med diverse spelare, managers, klubbar, ägare, och domare och den är längre än resten av hans wikipedia-sida.

Baserat på hans bok är han dock en udda och rolig typ. Och han har förstås under sin snart 40-åriga karriär lett sex lag till sju uppflyttningar. Ifjol räddade han dessutom Rotherham från nedflyttning i The Championship så han har nog “det” fortfarande. Cardiff har fortfarande en stark spelartrupp och  trots att de ligger näst sist i tabellen är inte säsongen helt körd.

SPARKEN PÅ RÖD OKTOBER

Shrewsbury har valt att göra sig av med den älskvärda Micky Mellon. Trots att de höll sig kvar förra säsongen och inte gjort en alltför miserabel start. Det känns som ett vanligt fall av för höga förhoppningar på en klubb med begränsade resurser både på och utanför planen. Mellon blev kort senare klar för Tranmere som börjat trögt i National League

Annons

Vem tar över? Lokaltidningen Shropshire Star och diverse bettingfirmor tror på rätt stora namn för en klubb av Shrewsburys kaliber – Kenny Jackett, Steve Cotterill, och Steve Evans som alla var managers i Championship senast nämns som favoriter. Jackett vore fantastiskt för Shrews men han lär få ett bättre jobb. Cotterill är aldrig ett namn man tänker på med drömsk blick men han skulle göra ett bra jobb och Steve Evans är faktiskt en kompetent manager trots avsaknaden av mänsklig kompetens. Anställer de bara inte Dean Saunders så kan Shrews bli kvar i League One en säsong till.

THE END IS NIGE

Sparkningen av Nigel Pearson hängde bokstavligen i luften sedan deras kontroversiella ägare Mel Morris började att spionera på Derbys träningar med hjälp av en drönare samtidigt som Derby på planen inte har plockat många poäng eller lyckats återskapa den offensiva magi de imponerat med tidigare säsonger.

Annons

Å andra sidan har Derby visat på en defensiv kompetens som de verkligen behövt tidigare. Det är lite förvånande att den defensiva förbättringen inte gett resultat då det tidigare varit en gångbar strategi att kombinera en stark defensiv med individuell offensiv briljans. Det bästa exemplet är QPR under Neil Warnock som släppte till få mål och som bars offensivt av Adel Taarabt och ett gäng arbetsamma och ibland målfarliga anfallare.

Ett tydligt problem är att man bara gjort sex mål på elva matcher. Man kan tänka sig skylla på nya storvärvningen Matej Vydra men han har ändå gjort två mål på sex matcher, framför allt har de båda kommit nyligen efter en inte oanständig anpassningsperiod. Problemet är att ingen annan gjort mål.

Framför allt har man gjort sig av med Chris Martin (15 mål, tio assists ifjol) och föredragit anfallsliket Darren Bent. Bent var ett tillskott säsongen 2014-15 när han gjorde tio mål på elva starter och fyra inhopp. Men det är den ända säsongen sedan 2011-12 som han gjort fler än tre mål på en säsong. Bent har föga förvånande inte gjort något mål denna säsongen. Mittfältet har hjälpt föga, särskilt inte Tom Ince som är väldigt inblandad och skottbenägen men som bara gjort ett mål.

Annons

Vem tar över? Chris Powell, vilket tillsammans med Steve Clarke i Aston Villa skulle göra detta till säsongen för den Överkvalificerade Assisterande Managern (“Överkvalle Ass-Man”). Chansen är god dock att Mel Morris har något annat namn i tankarna men Powell är en kompetent manager som är mindre svår att jobba med än Nigel Pearson.

/Peter A. Linhem, @linhem på twitter

Publicerad 2016-10-11 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto