Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Hjärtat i Englands trädgård är inte längre helt och hållet brittiskt

Yorkshire har på något sätt för mig alltid framstått som det allra mest engelska eller möjligen brittiska av områden. Många menar också att det var i Yorkshire som både fotbollen och rugbyn tog sina första steg. Därifrån kommer också många klassiska engelska storklubbar såsom Leeds, Bradford, Huddersfield, Sheffield Wednesday och Sheffield United med flera.

Dessa klubbar har i väldigt hög utsträckning bevarat sina brittiska rötter och traditioner. Åtminstone på managerposten. Intressant nog har ingen av dessa klubbar någonsin haft en manager av annat än brittiskt eller irländskt ursprung, undantaget Leeds som under några månader hade en tysk tränare och under en månad en slovensk tränare, och Hull som under ett halvår 2002 hade Jan Mölby som tränare.

ANNONS

Fram till nu ska sägas. För nu har helt plötsligt Huddersfield en tysk manager i form av David Wagner samtidigt som Sheffield Wednesday har en portugisisk manager i form av Carlos Carvalhal. Det är för båda klubbarna första gången i deras långa historia som de har en icke-brittisk manager. Och just idag möts de i ett av de klassiska Yorkshirederbyna – Huddersfield mot Sheffield Wednesday.

Och det är ett derby som är hetare än på mycket länge. Både Huddersfield och Sheffield Wednesday går bra och har höga förhoppningar i The Championship så här långt in på säsongen. Wagner och Carvalhal är båda två mycket populära bland sina respektive fans. På så vis kan både Huddersfield och Sheffield Wednesday känna sig mycket nöjda och rättfärdigade i sina val att för första gången satsa utländskt på sina respektive managerposter.

Sheffield Wednesday var ett långskott i playoff-finalen från att ta sig tillbaka till Premier League redan förra säsongen. Det finns goda förhoppningar att kunna bygga vidare på den prestationen den här säsongen, även om The Championship är tuffare än kanske någonsin tidigare. Sheffield Wednesday nosar för närvarande på playoff-platserna, men har haft en besvärlig inledning på säsongen då anfallsstjärnan Fernando Forestieri har varit ur form.

ANNONS

Desto mer överraskande är i så fall Huddersfields säsongsinledning, där de ledde ligan inför den här omgången och har chansen att återta serieledningen vid vinst idag. Huddersfield spelar under David Wagner en intensiv och positiv fotboll som alla Dortmundbeundrare borde känna igen. Att publiken uppskattar det är tydligt. Till matchen mot Sheffield Wednesday på John Smith’s Stadium beräknas Huddersfields största publiksiffra sedan tidigt 1990-tal.

Att hemmapubliken är nöjda och glada och ivriga att komma och titta på Huddersfield är inte konstigt, särskilt inte givet tabelläget. Men hittills den här säsongen har Huddersfield dessutom gått helt rent på hemmaplan, bara vinster och inga tappade poäng. De kan spela med glädje, med en känsla av optimism och i grund och botten, vilket skiljer dem från flera andra lag i toppen av tabellen, kan de spela utan någon större press på sig.

Samtidigt har just Sheffield Wednesday varit en rostig spik i ögat på Huddersfield under David Wagners tid i klubben. Wednesday vann båda matcherna mot Huddersfield förra säsongen, och är hittills det tuffaste motståndet som Huddersfield tar emot på hemmaplan under den här säsongen. Räkna med en svettig affär.

ANNONS

Och räkna med en härlig atmosfär. Derbyn i Yorkshire brukar vara riktigt livliga historier. Och när två gamla storklubbar som Huddersfield och Sheffield Wednesday drabbar samman i toppstriden av The Championship så är det naturligtvis något alldeles extra. Fotbollen i Yorkshire har så länge präglats av nedgång och pessimism, nu finns där helt plötsligt medgång och optimism igen, drömmar om Premier League.

Det är kanske oklart i vilken utsträckning denna förändring hänger samman med just dessa klubbar har valt att satsa på utländska tränare för första gången i sina respektive historier. Men det är svårt att tänka sig att det helt saknar betydelse. Yorkshire har länge varit det mest traditionellt brittiska av brittiska områden, också inom fotbollen. Det finns ett värde med traditionalism men dess baksida är också risken att fastna i gamla hjulspår.

Det är inte säkert att vare sig Sheffield Wednesday eller Huddersfield till slut når sina drömmars mål, nämligen att ta sig tillbaka till Premier League. Men de kör definitivt inte längre omkring i samma hjulspår som de alltid har gjort. På så vis har de gett sig själva chansen till drömmarnas uppfyllelse.

ANNONS

Glädjande är för övrigt hur Viasat verkligen har gjort sitt för att på ett mer sammanhängande sätt ta tillvara intresset för The Championship, genom mer regelbundna sändningar och med mer profilering av dessa sändningar. Precis vad man hoppades på, inte minst under denna säsong med alla storklubbar i serien och med det uppenbara svenskintresse som nu finns i ligan.

Dagens match mellan Huddersfield och Sheffield Wednesday sänds på TV3 Sport med start klockan 13:00. Dagens tidiga match således, innan Premier League-matcherna drar igång under eftermiddagen med Middlesbrough mot Watford och Southampton mot Burnley.

Publicerad 2016-10-16 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto