Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Premier League-erans fem mest underskattade spelare

Peter Hyllman

Förra veckan var ämnet spelare som uppfattades som superstjärnor utan att kanske vara superstjärnor. Den här veckan skiftar vi perspektiv och tittar istället på spelare under Premier League-eran som presterade fotboll på världsnivå utan att någonsin riktigt uppfattas på det sättet. Med andra ord, vilka har varit de mest underskattade spelarna?

Varför göra en sådan blogg? Det blev ju en sådan hejdlös succé förra veckan då bloggen om överskattade spelare fick kommentarsfältets stråltanter att gå loss i teorier om varför jag skrev den. Men i själva verket är det inte listigare än att det är praktiskt att sent på söndagskvällen göra en snabbt sammansatt blogg av det här slaget.

Och det är väl ungefär den statusen en sådan här lista också har. Det är knappast att betrakta som någon noggrant utkalkylerad och uttömmande sammanställning. Det är en tämligen spontan uppställning tänkt att fungera som utgångspunkt för diskussionen snarare än dess slutpunkt. Vilket inte betyder att jag inte tror på den.

Annons

Sedan kommer vi kanske aldrig få veta riktigt hur nära Joey Barton var den här listan.

(5) Mikel Arteta, Everton m fl

Det fanns en tid för cirka tio år sedan när det såg ut som om Everton skulle kunna vara på väg att slå sig in bland de så kallade Big Four. En stor anledning till det var just Arteta som var den kreativa kraften på Evertons mittfält. Evertons Yin till Arsenals Yang i form av Cesc Fabregas. Ryktades under de här åren alltid vara på väg till ännu större klubbar men blev på något sätt alltid kvar, möjligen på grund av dåvarande överflöd i dessa större klubbar. Till slut blev det ändå Arsenal men kom till klubben under en svag period och har till stor del dömts därefter.

(4) Darren Fletcher, Man Utd m fl

Det stod alltid i korten att Fletcher skulle underskattas som fotbollsspelare. Dels är han inte den spelartypen som normalt sett förekommer i diskussionen av de allra bästa spelarna. Dels var det oundvikligt att han som akademiprodukt skulle komma att jämföras, tämligen orättvist, med andra produkter såsom Ryan Giggs och Paul Scholes, vilka samtidigt befann sig i laget. Men Fletchers betydelse som fysisk och kreativ kraft på planen, liksom kulturbärare i laget, var stor. Något Man Utd sannerligen har fått erfara sedan Louis van Gaal fattade det förhastade beslutet att till West Broms stora glädje och nytta släppa honom dit.

Annons

(3) Sergio Aguero, Man City

När man säger att Aguero är underskattad så betyder inte det att han inte uppfattas som en väldigt bra anfallare. Men lite lider han ändå av förbannelsen av hur vissa inbillar sig att om man inte spelar för Barcelona, Real Madrid eller Bayern München så är man inte världsklasspelare ”på riktigt” utan bara en sorts andrasortering. Vilket är en tämligen bisarr inbillning. Men ingen anfallare har gjort fler mål i Premier League sedan Aguero kom till Premier League för drygt fem år sedan, det är inte ens i närheten.

(2) Dimitar Berbatov, Tottenham m fl

Har haft sejourer i Tottenham, Man Utd såväl som Fulham. Ett konsekvent fenomen med Berbatov under hans tid i England är att han var en spelare som brittiska kommentatorer helt enkelt inte förstod sig på. Hans långsammare och mer avslappnade spelstil gav honom ett orättvist omdöme som lat. Det gick så långt att till och med briljanta prestationer och framspelningar beskrevs som ”lazy”. Passade aldrig riktigt in i Man Utd men det hade varit intressant att se vad Tottenham hade kunnat uppnå om Berbatov varit kvar i klubben när Gareth Bale slog igenom några år senare.

Annons

(1) Steve McManaman, Liverpool m fl

En spelare som i stora drag är bortglömd när man pratar om stora spelare under Premier League-eran. Kanske ett pris han har tvingats att betala för att ha varit en del av den så kallade Spice Boys-gruppen i Liverpool. Men en för sin tid mycket framstående spelare, som var en förelöpare i att utnyttja utrymmet mellan mittfält och anfall. Flyttade till Real Madrid där han var en mycket uppskattad spelare samtidigt som det laget plockade hem två Champions League-titlar, ett facit få brittiska spelare lever upp till. Gjorde förmodligen ett felaktigt karriärsval när han återvände till Premier League och valde att spela för Man City istället för Arsenal.

Publicerad 2016-10-31 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto