Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Man City tvingade Barcelona att smaka på sin egen medicin

Peter Hyllman

Kommer ni ihåg vad vi sa efter Man Citys matcher mot Celtic och mot Tottenham, att dessa lag hade demonstrerat hur det var fullt möjligt att neutralisera, hota och besegra Man City, och få dem att framstå som ett normalt fotbollslag?

Ikväll gav Man City oss precis samma demonstration mot Barcelona. Genom intensiv press och ett modigt och snabbt omställningsspel lyckades Man City mer eller mindre neutralisera Barcelonas beryktade anfallsspel. Genom att våga utmana Barcelona demonstrerade Man City deras svagheter.

Det är ett annat grepp än vad engelska klubbar generellt har försökt använda mot Barcelona under senare år, där perspektivet istället har varit att försöka förhindra Barcelona från att göra mål. Det har fungerat några få gånger under det senaste årtiondet, men då med försvar av allra högsta världsklass.

Det har inte Man City, eller något engelskt lag, för närvarande. Men Man City har ett anfallsspel i världsklass, och ett antal spelare i världsklass. Kevin De Bruyne var enastående. Ilkay Gündogan iskall. Sergio Aguero ett ständigt orosmoment för Barcelonas backlinje. Fernandinho strålande.

Annons

Men vad viktigt ett mål trots allt är. Man City såg skakiga ut och Barcelona radade upp målchanser innan Barcelona stressades till ett misstag och Man City kvitterade strax innan halvtid. Med målet förändrades matchpsykologin och atmosfären på Etihad fullständigt.

Det har alltid varit möjligt att besegra Barcelona. Men det har nästan aldrig gått att säga att de har blivit utspelade eller att där bara var det andra laget på planen. Men det var precis vad som var fallet under andra halvlek i den här matchen. Man City var helt enkelt överlägsna.

Jovisst. Det var bara gruppspel och Barcelona visste i bakhuvudet att de helt säkert vinner gruppen ändå. Och visst saknade de Gerard Pique och Andres Iniesta. Det saknas naturligtvis inte ursäkter för de som kommer att vilja hitta sådana under den närmaste tiden.

Annons

Det förändrar inte saken för Man City. Det var en härlig kväll för dem. Kanske den kväll då publiken till sist lät sig förälskas i den europeiska cupdrömmen och dras med av dramatiken och elektriciteten i Champions League. Det var Man Citys bästa insats hittills i europeiskt cupspel.

Det var en av de bästa insatserna av ett engelskt klubblag i Europa under de senaste fem åren. Förhoppningsvis ger det inte bara Man City fortsatt hopp och mod i Europa, utan även övriga engelska klubblag. De har inget att vara blyga över mot övriga motståndare.

Man City säkrade i praktiken slutspelsplatsen i och med segern mot Barcelona. De har nu råd att förlora mot Mönchengladbach i nästa omgång och ändå ha allt i helt egna händer inför hemmamatchen mot Celtic i sista omgången. Det läget missar de självklart inte.

Annons

Arsenal såg ut att vara på väg mot ännu ett av sina ökända europeiska bottennapp när de låg under med två mål efter en kvart mot bulgariska Ludogorets. Det var en bedrövlig inledning så klart, men desto starkare därmed att ändå vända och vinna matchen.

Det var heller inte oviktigt. Därmed behåller de nämligen övertaget på PSG i gruppen. Det räcker med andra ord med vinst hemma mot PSG i nästa omgång för att därmed säkra gruppsegern. Viktigt för Arsenal som alltför många gånger har fallit på eget slarv i Champions League.

En bra engelsk europeisk cupkväll. Vi har inte varit alltför bortskämda med dem under senare år.

Publicerad 2016-11-01 23:15

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto