Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gästblogg: Adam Lallana i en ny roll för Liverpool (och England?)

Peter Hyllman

Klockan står på 90+4 i VM-kvalpremiären mellan Slovakien-England. Trots ett rött kort på Martin Skrtel så lyckas Slovakien stå emot. Sam Allardyce ser bekymrad ut på bänken. Hans England har haft kontroll över matchen, men lyckas inte skapa dom där heta målchanserna. Danny Rose får in bollen i straffområdet och via ett slovakiskt ben hamnar bollen framför en engelsman. Med små nätta tillslag lägger han bollen till rätta och trycker till. En formstark Adam Lallana avgör matchen och ger England en smakstart på VM-kvalet.

För ungefär tre år sen stod det klart att Liverpool betalade 25 miljoner pund för Adam Lallanas underskrift. Brendan Rodgers rustade för Champions League och den 25-årige mittfältaren hade gjort succé med sina 17 poäng i ett Southampton som överraskade alla. Lallana var den offensiva kreatören som ständigt utmanade när han fick chansen, ständigt var ett hot mot motståndarnas backlinje. Brendan Rodgers hade köpt Lallana för att få en offensiv poängspelare, men riktigt så skulle det inte bli.

Försäsongen förstördes av en knäskada och det dröjde till mitten av september innan Lallana kunde visa upp sig på riktigt för publiken på Anfield. Mycket tack vare en hysterisk målform av Luis Suarez och Daniel Sturridge så hade Liverpool säsongen innan fallit på mållinjen i kampen om ligatiteln, något som hade gett publiken hopp. När kommande två säsonger gick trögare och Brendan Rodgers fick sparken så fick hans nyförvärv Adam Lallana en del av skulden. Han hade målats upp som den offensiva kreatören och dom förväntningarna hade han inte infriat.

Annons

Den här sommaren skulle bli Klopps första riktiga chans att forma laget som han ville ha det och det var många röster som höjdes om att Adam Lallana helt enkelt inte var tillräckligt bra för en klubb med höga ambitioner. Många av supportrarna var eniga, Adam Lallana hade inget att hämta i det nya Liverpool och borde säljas eller på sin höjd vara en rotationsspelare. Med det fanns egenskaper som gjorde Lallana intressant. Han har en energi och ett slit utöver det vanliga och är en duktig presspelare och bollvinnare. Han hade en fin teknik och kunde vända om på en femöring och vinna mark. Dock hade han inte fått till det ute på en kant eller som en offensiv mittfältare i Liverpool, så hur skulle Klopp använda honom?

I premiären mot Arsenal kom beskedet. Adam Lallana skulle utgå från det centrala mittfältet, en position som man sällan hade sett honom i. I den 76:e matchminuten byttes han ut och då hade han hunnit göra ett mål och ett assist i sin nya roll. Ju längre säsongen har gått desto mer självklar har Lallanas roll blivit i Jürgen Klopps Liverpool. Han ligger mellan det sittande mittfältet och den offensiva trion och agerar motor. Med sin vilja och kondition så tar han stenhårda löpningar defensivt och offensivt och liknar mer än box-box spelare än någon kreativ tia och det är också där hans egenskaper kommer till sin rätt. Med sin fina teknik kan han komma ner och möta boll och komma rättvänd på nolltid. Med sin löpkapacitet och energi är han bränslet i det effektiva presspel som har skördat framgångar under ligainledningen.

Annons

Med framgångar kommer självförtroende och med självförtroende så börjar även poängen trilla in för Adam Lallana och i skrivande stund har han gjort 3+5 i ligaspelet. Plötsligt har han utvecklas till en bärande, kanske den viktigaste kuggen i maskineriet. Han har blivit den tysta ledaren som låter sitt slit egga igång laget och supportrarna. I matchen mot Tottenham visade han upp sitt fulla register i sin nya roll.

Efter fyra minuter kämpade han till sig bollen och startade ett anfall som gav Coutinho ett ypperligt läge att göra mål, som han missade. Ungefär tio minuter senare tar han en lång maxlöpning hem och lyckas i sista stund täcka ett skott från Dele Alli från en väldigt farlig position. I den 55:e minuten är han en hundradels för sen passning av Wijnaldum ifrån att assistera Mané till ett 2-0 mål. Ett mål som troligen hade avgjort den matchen och krönt Lallana till ”man of the match”. Istället lyckades Tottenham kvittera mot slutet.

Annons

När Manchester United kom på besök någon månad senare hade Adam Lallana precis kommit tillbaka från en skada och inledde på bänken. Mourinho hade bestämt sig för att oavgjort var ett bra resultat och backade hem med hela laget. Liverpool fick svårt att bryta sig igenom den täta defensiven och började se fantasilöst och stillastående ut. Med halvtimmen kvar bytte Lallana av Sturridge och det blev som ett startskott för hela laget. Lallana tog genast för sig och satte av i uppoffrande löpningar för att ge plats för dom kreativa spelarna. Hans energi smittade av sig och plötsligt började Liverpool skapa målchanser och var endast en otrolig räddning från David De Gea att avgöra matchen.

Nu bär det av på landslagsuppdrag för Adam Lallana som missade dom två senaste landskamperna på grund av en skada. Senast han spelade så avgjorde han matchen mot Slovakien på stopptid i en offensiv position och frågan är hur han kommer användas i England den här gången. Där har han för vana att spela i någon av de offensiva positionerna och bortsett från en riktigt bra andra halvlek mot Slovakien så har det inte riktigt varit så lyckat.

Annons

Hade jag varit engelsk förbundskapten hade jag försökt ge Lallana en fri roll på innermittfältet, där han både kan operera offensivt och defensivt. Man vinner mycket på att få en Lallana som kan hämta boll djupare ner i banan, för när han blixtsnabbt med sina nätta fötter vänder upp så kan man starta ett snabbt anfall och driva upp tempot.

Jag hade placerat Lallana i luckan mellan till exempel Henderson/Dier och Rashford/Walcott/Sturridge och utnyttja honom till fullo. Låta honom operera som lagets motor och hjärta och ge honom ansvaret att driva upp tempo och ingjuta energi till laget. Lallana missade de senaste två VM-kvalmatcherna. Utan Lallana lyckades England ”endast” vinna med 2-0 hemma mot Malta och spela 0-0 borta mot Slovenien. Utan Lallana har det sett temposvagt och energifattigt ut. Nu är han tillbaka och i bättre form än någonsin, hur ska England utnyttja det?

Annons

Av: Fredrik Selldén

Fredrik är 25 år gammal och har precis startat en ny Liverpoolinriktad blogg kallad Liverpool Stories som han hoppas få lite genomslag med. Intressant för de som har ett särskilt intresse för att gräva ned sig i både allmänna och specifika frågor gällande Liverpool.

https://liverpoolstories.blogg.se/

Publicerad 2016-11-09 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto