Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Leeds åker till Anfield för att försöka ge Liverpool en match

Peter Hyllman

Två av Englands allra största fotbollsklubbar. Ofta inblandade i hårda och brutala kamper mot varandra under sina sammanfallande storhetsperioder under 1960- och 70-talen. Därefter, inom loppet av bara några år, mer än tre årtionden därefter, stirrar båda klubbarna ned i den finansiella avgrunden, men tar därifrån olika kliv.

För Leeds stirrade avgrunden tillbaka och svarade. Den stora klubben som bara några år tidigare spelade Champions League-semifinal och sågs som en möjlig utmanare till Arsenal och Man Utd tvingades sälja sina spelare för att betala tillbaka de skulder de dragit på sig. Laget föll samman och klubben ramlade nedåt i seriesystemet. Ett fall de ännu inte tagit sig tillbaka från.

Under amerikanskt ägarskap befann sig Liverpool bara cirka fem år senare inför ett liknande hot. I deras fall stirrade inte avgrunden tillbaka. Liverpool köptes istället upp av FSG, klubbens nuvarande ägare, och även om de nya ägarnas tillvaro i Liverpool inte har varit friktionsfri så har ändå utvecklingen tagit Liverpool dit där de nu befinner sig.

Annons

Det går ändå att reflektera lite över hur små marginalerna ändå är vad gäller två klubbars olika öden. Kanske borde det också få de segment bland Liverpools supportrar som beklagar sig alltför högljutt om FSG:s ovilja att spendera pengar på transfers och på löner att i alla fall känna viss lättnad över att det hade kunnat vara betydligt mycket värre.

Nu befinner sig förvisso inte precis Leeds vid undergångens kant. De befinner sig bara i The Championship. Det kanske förvisso inte alltid är helt lätt att skilja de båda åt. Helt säkert är hur som helst att Leeds naturligtvis vill tillbaka till Premier League, och givet den målsättningen är det inte alldeles självklart hur mycket energi de faktiskt vill lägga på Ligacupen.

Garry Monk säger samtidigt alla de rätta sakerna. Att de inte åker till Anfield enbart för att titta på när Liverpool spelar fotboll. Att de har fått energi med sig in i ligaspelet från tidigare vinster i Ligacupen och att de siktar på detsamma den här gången. Ska vi utgå från vad Monk faktiskt säger så är det här en match Leeds kommer vilja och försöka vinna.

Annons

Hur Liverpool och Jürgen Klopp ser på matchen är lite svårare att säga. De gjorde elva byten inför förra omgångens match på Anfield mot Tottenham som i sin tur ställde upp med ett ännu mer reservbetonat lag. De flesta förutspår något liknande den här gången, allra helst som motståndet så att säga i jämförelse bara är Leeds.

Vi vet att Simon Mignolet kommer stå i målet, ännu en bekräftelse på hans status i truppen. I övrigt är det de vanliga bänknötarna på olika positioner som får en chans att visa vad de duger till. Unga spelare som Kevin Stewart, Trent Alexander-Arnold och Ovie Ejaria kommer fylla ut startelvan och därmed få lite mer erfarenhet.

Lite mer intressant blir hur Jürgen Klopp tänker med anfallet. Med viktiga spelare som Philippe Coutinho, Roberto Firmino och Adam Lallana mer eller mindre allvarligt skadade talar mycket för en anfallstrio bestående av Sadio Mané, Daniel Sturridge och Divock Origi. Frågan är dock om inte Klopp sett till skadesituationen gärna vilar åtminstone någon av dessa spelare.

Annons

Det skulle i så fall kunna betyda en debut på riktigt för det unga stjärnskottet Ben Woodburn, som fick göra några minuter på tilläggstid mot Sunderland i helgen. Det vore naturligtvis väldigt spännande att se Woodburn i match på allvar. Uppenbarligen verkar det i alla fall vara en spelare som Jürgen Klopp tror och hoppas mycket på.

Att matchen spelas på Anfield betyder så klart att Liverpool är favoriter att vinna närmast oberoende av vilken startelva de ställer upp med. Hur stora favoriter beror förmodligen helt och hållet på med vilken inställning Leeds går in till den här matchen. Har de bestämt sig för att verkligen ge allt de har så blir det en tuff uppgift för ett ungt Liverpool.

Skulle Jürgen Klopp beklaga en förlust för Liverpool? Utåt gör han det helt säkert men i mindre offentliga sammanhang är det mindre säkert. Ett hektiskt julschema, FA-cupens tredje omgång, skadade spelare, och Sadio Mané beger sig till Afrika – Klopp ser nog vila som minst lika attraktivt som att spela dubbla semifinaler i Ligacupen under första halvan av januari.

Annons

Med både Arsenal och Man Utd kvar i Ligacupen så riskerar ju det dessutom bli inte vilka semifinaler som helst. Även Southampton, West Ham och Newcastle är naturligtvis tuffa matcher. Få managers i Premier League ojar sig så mycket över spelschemat som Jürgen Klopp även om få managers samtidigt den här säsongen spelar färre matcher.

Det känns i vilket fall som en väsentlig skillnad på den här matchen jämfört med några av de holmgångar som präglade matcherna mellan de här båda klubbarna för 40-50 år sedan. Men det har fortfarande alla förutsättningar att bli en intensiv och fascinerande match.

Publicerad 2016-11-29 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto