Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

HÖRNAN #14: Konsten att stänga matcher kan komma att avgöra ligan!

veckans-lag

Avbytarbänken:
Thibaut Courtois, Chelsea
Skhodran Mustafi, Arsenal
Marc Muniesa, Stoke
Cesc Fabregas, Chelsea
Christian Eriksen, Tottenham
Matt Phillips, West Brom
Harry Kane, Tottenham

:::

OMGÅNGENS VINNARE

Chelsea. Naturligtvis en enorm seger för Chelsea. Den åttonde raka segern, en av de på förhand tuffaste matcherna avklarade, bibehållen serieledning och ett utökat avstånd till Man City, och naturligtvis det självförtroende som följer inte bara av att vinna utan dessutom vända en sådan här match. Chelsea var illa ute i den här matchen men lyckades också demonstrera ännu en gång hur brutalt effektiv deras fotboll faktiskt är.

Crystal Palace. Sex raka förluster inför den här matchen och således var det här en match som både Crystal Palace och Alan Pardew behövde vinna. Det slutade i triumf men inte utan en god portion av hjälp från Southampton. Ändå en seger som borde ha gett Pardew i alla fall en smula arbetsro, om nu inte han själv varit dum nog att efter matchen hälla bensin på elden genom att kalla klubbens nya amerikanska delägare för okunniga om fotboll.

Bournemouth. Det finns skäl att känna tvivel kring Eddie Howes credentials, det ser ofta alldeles för naivt ut i matcher som den idag mot Liverpool. Och så var även fallet här i stora delar av matchen. Men där det brister defensivt finns det också offensivt många bra saker. Och jisses vad Bournemouth gav prov på det under matchens slutskede. Vändningen från 1-3 till 4-3 är redan en av den här säsongens stora bragder och allmänna höjdpunkter.

OMGÅNGENS CLIFF BARNES

West Ham. Det finns förluster och det finns förluster. Den typ av förlust som West Ham råkar ut för mot Arsenal hemma på London Stadium är en förlust som brukar föranleda managersparkningar. Energilöst, till synes viljelöst och ett lag som faller samman i motgång. West Ham är en skugga av det lag de var förra säsongen och Slaven Bilic har alla skäl i världen att befara ett samtal från styrelsen inom kort.

:::

OMGÅNGENS MANAGER

David Moyes. Otroligt viktig seger för Sunderland som nu har vunnit tre av sina fyra senaste matcher. Detta placerar dem på jämn tabellfot med ett flertalet övriga klubbar intill nedflyttningsstrecket, bland dem inte minst omgångens motståndare, Leicester. Moyes har fått ett mentalt sargat fotbollslag att börja prestera fotboll tidigare än vad Sunderland normalt sett brukar börja spela fotboll. Samtidigt som det börjar pratas om försäljning av klubben.

OMGÅNGENS MÅL

Alexis Sanchez, Arsenal 2-0, West Ham (b). Strålande mål av Sanchez, som i själva verket är betydligt svårare att genomföra än vad det ser ut, och det ser inte precis skitenkelt ut. Bollmottagningen under press, genombrottet med total balans, och sedan det bestämda avslutet i bortre hörnet. Ett lysande fotbollsmål av en världsspelare.

:::

TRE PUNKTER

Pep Blues. Pep Guardiola kan inte göra så mycket åt missade målchanser, men de ständigt återkommande försvarsmisstagen är ett kollektivt problem. Man City har hållit nollan endast en gång under Guardiola och ser ständigt defensivt suspekta ut. Claudio Bravo ger ett allt annat än ett stabilt intryck. Det har sagts att Man Citys spelarmaterial inte håller Bayern Münchens kvalitet, men det var i så fall känt sedan tidigare och Guardiola gör sig i så fall skyldig till att inte använda sitt spelarmaterial på bästa sätt. Det disciplinära sammanbrottet under Guardiolas ledarskap bör oroa lika mycket det. Fernandinhos och Sergio Agueros idioti kan visa sig bli minst lika dyrbar som själva förlusten mot Chelsea.

Defensive myth? Det har pratats om den “defensiva myten” om Liverpool, där kända röda bloggare och åsiktsbildare har använt sig av statistik för att visa att kritiken mot Liverpools bristfälliga defensiv i själva verket är obefogad. Men problemet med en sådan statistisk verklighetsbeskrivning är att den inte stämmer överens med vad vi faktiskt har sett på planen, där både försvarsspel och målvaktsspel i Liverpool genomgående har sett osäkert ut, och flera gånger är det tillfälligheter som räddat laget. Idag vägde tillfälligheterna över åt andra hållet, i längden oundvikligt. Anfall som bästa försvar är förvisso en sympatisk idé men ändå måste Jürgen Klopps organisation av försvarsspel, och Liverpools förmåga att stänga ner en match, ifrågasättas.

Shutdown. Flertalet matcher den här helgen har följt precis samma mönster, ett lag tar ledningen och dominerar därefter matchbilden, skapar chanser utan att riktigt sätta dem. Vi har sett samma saker även tidigare under säsongen och den här omgången har det stått i tur och ordning Man City, Liverpool och Man Utd mycket dyrt. I samtliga tre fall är det också fråga om lag som saknar den defensiva kvaliteten att med hjälp av defensiven effektivt och pålitligt kunna stänga ned matcher. Vad som talar till Pep Guardiolas och Jürgen Klopps fördel i den jämförelsen är att de i alla fall gör taktiska val som syftar till att maximera det egna lagets styrkor snarare än att förlita sig på hållbarheten i lagets svagare delar.

:::

FÖR ÖVRIGT

Gareth Southgate var på besök på Selhurst Park och Fraser Forster visade att han har precis vad som krävs för en engelsk landslagsmålvakt.

Ingen tog Claudio Ranieri på allvar förra säsongen när han sa att Leicester var inblandade i en nedflyttningsstrid. Inte den här säsongen heller.

Happy ending för Alan Pardew?

Förra hösten gjorde Jamie Vardy mål i elva ligamatcher i rad. Den här hösten har han nu gått 16 raka matcher utan mål. Det pratas om N’golo Kanté som en viktig skillnad för Leicester – Jamie Vardy är en annan.

Målrik omgång i Premier League!

Galen upphämtning av AFC Wimbledon i FA-cupen. Från 0-3 till 4-3 under matchens sista tio minuter borta mot Curzon Ashton!

Lottningen av FA-cupens klassiska tredje omgång imorgon kväll 20:10.

Kan det vara så att de sydamerikanska spelarna i Premier League inte har något emot att få åka hem och fira jul?

Publicerad 2016-12-04 kl 19:21

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons