Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tottenhams tre teorier inför kvällens match mot CSKA Moskva

Meningslös men på samma gång betydelsefull. Så motsägelsefullt måste man kanske beskriva Tottenhams sista match i Champions League för den här säsongen, kanske till och med på flera år. I och med förlusten mot Monaco i förra omgången blev det klart att det inte blir något slutspel i Champions League för Tottenham den här gången.

De två översta placeringarna i gruppen är med andra ord utom räckhåll för Tottenham. Men nu har ju UEFA i all sin klokhet gjort tredjeplatsen i gruppen till en bakväg in i Europa League, och därmed får ju kvällens match mot CSKA Moskva trots detta konkret betydelse. Eftersom resultatet ikväll avgör om Tottenham eller CSKA Moskva tar sig till Europa League.

Hurra tänker då de allra flesta. Nämengud så listigt av UEFA att lägga till ett sådant spänningsmoment i Champions Leagues gruppspel. Och det hade det kanske varit, om den där Europa League-platsen nu hade varit något särdeles attraktivt att lägga vantarna på. Men ska vi verkligen inbilla oss att Tottenham känner den attraktionen?

Så hur kommer Tottenham egentligen att hantera matchen mot CSKA? Vinst eller oavgjort och de slutar trea i gruppen och spelar i Europa League efter nyår. Förlust och de blir passerade av CSKA, slutar fyra och det är slutspelat i europeisk cupfotboll för den här säsongen. Det kunde ju låta som ett lätt beslut men är det inte.

Tottenham tar med sig tre teorier in till matchen. Vilken eller vilka av dem kommer visa sig bli avgörande?

EUROPA LEAGUE ÄR THE SHIT!
Om vi skulle gå efter vad Mauricio Pochettino själv säger inför matchen så är Europa League viktigt för Tottenham. Och det vore inte orimligt av Tottenham att tänka på det sättet, till och med beundransvärt, då Europa League trots allt är en möjlighet att vinna en stor cuptitel samt är en bakdörr tillbaka till Champions League.

Problemet är att den inställningen vare sig stämmer överens med vad Pochettino tidigare har sagt om Europa League, eller hur han exempelvis rent konkret hanterade Europa League så sent som förra säsongen. Det påverkar ligaspelet och dödar säsongen har han tidigare konstaterat. Inget tyder på att han skulle ha ändrat uppfattning.

Tvärtom säger Pochettino också saker som något talar mot att han skulle betrakta Europa League som så särskilt viktigt för Tottenham. Exempelvis hur Tottenham har många unga spelare som behöver erfarenheten av att spela i Europa. Det kan så klart vara sant, men sänder inte precis signalen att Europa League vid den här tidpunkten ses som något viktigt.

VINNA PÅ WEMBLEY!
Att Europa League kanske inte är viktigt för Tottenham betyder förvisso inte att det därmed anses så oviktigt att man aktivt struntar i att vilja ta sig dit. Men vid sidan av Europa League så finns helt säkert också en motivation för Tottenham och för Mauricio Pochettino att i alla fall avsluta en misslyckad Champions League-säsong på ett snyggt sätt. Att ge fansen vad de vill ha.

Tottenham åkte ur Champions League borta mot Monaco. Men det var på Wembley man verkligen förlorade gruppen. Just Tottenhams oförmåga att hantera Wembley som hemmaplan har varit en diskussionspunkt under hösten, och det blir inte ett mindre samtalsämne av att Tottenham nästa säsong kommer spela samtliga hemmamatcher på Wembley.

Det riskerar bli en spökhistoria som sätter en hel kommande säsong på spel, och Tottenham vill helt säkert ta död på den historien innan den har hunnit ta sina första andetag. Tottenham kan bara se på West Ham hur en säsong kan gå fel för ett lag som inte känner sig hemma på hemmaplan. Att vinna på Wembley, och två-tre fler matcher på Wembley, vore väldigt värdefullt.

ATT FÖRLORA ÄR DET NYA VINNA!
Vi vill inte förlora, men… Ett av de mer bisarra inslagen i den moderna fotbollen är hur förluster i allt större utsträckning har börjat bli något att eftersträva för klubbar på den allra högsta nivån. Problemet är så klart att det i synnerhet med Europa League faktiskt för engelska klubbar finns fullt rationella skäl att se det på det viset.

Mauricio Pochettino valde tämligen medvetet om de psykologiska problemen med att spela torsdagar och söndagar, och balansera ett annorlunda spelschema på det sättet. Där finns naturligtvis även rent fysiska aspekter på det hela. Alla empiriska observationer visar också hur engelska klubbar som spelar i Europa League ofrånkomligen presterar sämre i ligan.

Detta kan man så klart tycka inte ska spela någon roll, eller att det är upp till engelska klubbar att lära sig hantera problemet. Båda uppfattningarna är precis lika sanna. Men det förändrar inte dilemmats natur och karaktär. Engelska klubblag har mycket att vinna på att slippa Europa League, i alla fall så länge som de fortfarande har något att spela för i ligan.

Publicerad 2016-12-07 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons