Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Engelska drömmar och mardrömmar inför den europeiska slutspelslottningen

Så. Det är i Nyon som den här säsongens öde skall beseglas?! Det låter kanske lite överdramatiskt kan man tycka men idag får vi alltså det sista dödsrycket av Champions League-hösten, och en klar föraning om våren, när UEFA ska lotta åttondelsfinalerna i världens största och mest prestigefyllda klubbturnering.

ANNONS

Åttondelsfinalerna kan te sig avlägsna just för stunden men kommer ändå under mörka vintermånader utgöra någon slags ständigt närvarande bakgrund i vårt prat och i våra förhoppningar om säsongen som den följer. Det är två matcher som finns i våra bakhuvuden.

Det har pratats mycket om fördelar med att sluta etta eller tvåa i gruppen den här säsongen, och om hur sannolika vilka motståndare är. Det bedöms normalt sett utifrån vilda gissningar eller så kallad voodoo-matte, men här är den faktiska sannolikhetsfördelningen:

probs

Vad kan då sägas om detta? Bland annat att Man City har endast 1/3-dels chans att slippa Atlético, Dortmund eller Juventus i åttondelsfinalen. Både Arsenals och Leicesters mest sannolike motståndare är Real Madrid. Leicester möter med 50% sannolikhet Real Madrid, Bayern München eller PSG i åttondelsfinalen.

ANNONS

Vad kan vi då säga om lottningen på förhand? Vi kan naturligtvis ha vissa idéer om vilka lottningar som vore bra respektive dåliga lottningar för de engelska lagen i de båda turneringarna. Med andra ord, för att låna två uttryck från Pinthorps blogg, drömlottningar och nitlottningar.

ARSENAL

Går vidare som gruppetta. Ett något oväntat utfall sett till förutsättningarna inför den sista omgången. Arsenal har haft det märkligt svårt att ta sig förbi åttondelsfinalen under senare år, men har självklart kvaliteten att kunna ta sig längre än så. Har stora förhoppningar.

Kan möta: Benfica, Bayern München, Bayer Leverkusen, Real Madrid, Porto och Sevilla.

Drömlottning: Leverkusen. Tottenhams banemän imponerade förvisso i gruppspelet men kommer få det svårt att hävda sig mot ett passningssäkert och offensivt skarpare Arsenal.

ANNONS

Nitlottning: Real Madrid. Ger vildsint skilda intryck, från omöjliga till sårbara. Känns dock tryggare i sig själva än vad den andra möjliga nitlotten, Bayern, gör. Real Madrids snabba fotboll bör passa Arsenal illa.

LEICESTER

Succé under debutsäsongen för Leicester men ändå i en grupp som måste beskrivas som förhållandevis lätt. De är inte chanslösa i någon åttondelsfinal men måste på grund av sin brist på rutin från sådana här sammanhang ändå beskrivas som outsider nästan oavsett lottning.

Kan möta: PSG, Benfica, Bayern München, Bayer Leverkusen, Real Madrid och Sevilla.

Drömlottning: Benfica. Inte många lättare lottningar att välja på för Leicester men Benfica är ett bolltrillande lag som borde passa bra för Leicester som gärna ligger lågt och vänder snabbt.

Nitlottning: Real Madrid. Samma nitlott som för Arsenal säger så klart något om Real Madrids styrka. Sett till själva upplevelsen så vore det här å andra sidan en form av drömlottning för Leicester.

ANNONS

MAN CITY

Barcelona gick inte att rubba i gruppspelet, även om en meriterande vinst på hemmaplan ger Man City gott hopp inför slutspelet. Spelet hackar måhända i ligan för Pep Guardiola men i Europa känner han sig på hemmaplan. Vill minst upprepa förra säsongens semifinal.

Kan möta: Napoli, Atlético, Monaco, Dortmund och Juventus.

Drömlottning: Monaco. Sannerligen inte ett fotbollslag som ska underskattas men ändå ett fotbollslag som Man City bör veta med sig att de ska kunna besegra. Ett mer förutsägbart bortamöte än t ex Napoli.

Nitlottning: Atlético Madrid. Inte lätt att skilja med Juventus här. Men Atlético har hittat någon slags Pepkryptonit och rent taktiskt känns de som ett lag som gjort för att brutalt kunna utnyttja Man Citys något suspekta defensiv.

MAN UTD

I och med att Feyenoord inte kunde hitta ett enda skäl för sin egen existens mot Fenerbahce så går alltså Man Utd in i slutspelet som grupptvåa. Det sitter så klart i bakhuvudet på Man Utd att de ses som en av turneringens stora favoriter, vilket de förmodligen kommer försöka leva upp till.

ANNONS

Kan möta: APOEL, St-Etienne, Zenit, Roma, Genk, Ajax, Shakhtar Donetsk, Schalke, Fiorentina, Sparta Prag, Osmanlispor, FC Köpenhamn, Lyon och Besiktas.

Drömlottning: Genk. Belgiska motståndare brukar måhända inte vara de allra starkaste och Belgien ligger ju dessutom nära och behändigt till. Skandinaver ser säkert hellre FC Köpenhamn.

Nitlottning: Shakhtar Donetsk. Nog slipper man gärna tyska och italienska lag men Shakhtar är inte bara en tuff och rutinerad motståndare utan innebär även en ytterst lång och obekväm resa.

TOTTENHAM

Om vi skulle döma av Tottenhams match mot CSKA Moskva så finns det inget Tottenham ser fram emot mer än att få spela i Europa League. Återstår att se om så blir fallet. Liksom Man Utd en av förhandsfavoriterna till slutsegern, med en möjlig bakväg till Champions League i potten.

ANNONS

Kan möta: Olympiakos, Anderlecht, AZ, Astra, Athletic, Celta Vigo, Gent, Krasnodar, PAOK, Hapoel Be’er-Sheva, Villarreal, Rostov, Mönchengladbach, Legia och Ludogorets.

Drömlottning: Ludogorets. Kommer förvisso från Champions League precis som Tottenham men visade i gruppspelet att de är allt annat än svåra att göra mål på. Bör vara en munsbit för Tottenham.

Nitlottning: Mönchengladbach. Tyskt motstånd borde väcka vissa bekanta känslor av obehag för Tottenham, och det är kanske just mot Mönchengladbach som Tottenhams starka organisation minst kommer till sin rätt.

:::

Kort efter Europa League-lottningen kommer en andra blogg som går genom lottningens faktiska utfall.

Publicerad 2016-12-12 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto