Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Öppen lottning för (nästan) alla engelska lag i Champions League och Europa League

Då är åttondelsfinalerna respektive sextondelsfinalerna i Champions League och Europa League till sist lottade. Det hade spekulerats mycket i vilka som skulle möta vilka, men spekulationer är som alltid i slutänden meningslösa när verkligheten till sist tränger sig på.

Hur kommer det gå för de engelska lagen? Det är naturligtvis alltid vanskligt att resonera i sådana frågor i nuläget när själva matcherna spelas först om två-tre månader. Väldigt mycket kan hinna hända under den tiden. Lag som ser svaga ut nu kan då ha hittat formen, och omvänt. Managers kan ha fått sparken, nyckelspelare blivit skadade och så vidare.

Men i slutänden kanske detta egentligen mest är marginalfaktorer. Det är de större dragen som avgör huruvida ett lag är favoriter eller ej och de större dragen förblir oförändrade, åtminstone över en säsong. Det går med andra ord ha en uppfattning om hur man tror att det kommer att gå eller hur det borde gå. Dessutom är det väl lite en del av själva fotbollsdiskussionen att försöka förutse framtiden.

Överlag får man kalla det för en fullt godkänd lottning för de engelska klubbarna, åtminstone i meningen att det inte fanns så värst många andra kombinationer som hade inneburit lättare lottningar. Det hade kunnat se betydligt värre ut för att uttrycka det på ett annat sätt. Det utesluter naturligtvis inte att åttondelsfinalerna också blir den sista omgången för alla engelska lag.

Vad kan man så säga om respektive match?

Bayern München v ARSENAL – 50%
Vad var oddsen för den här lottningen? Bland de tuffaste lottningar Arsenal kunde få naturligtvis men förutsättningarna är samtidigt större än tidigare för Arsenal att till sist ändå besegra en av sina återkommande fiender. Arsenal är bättre än tidigare, Bayern München ser inte riktigt lika stark ut som förut, och Arsenal har den stora fördelen till skillnad från tidigare möten med de europeiska superklubbarna att få avsluta på hemmaplan. Klarar Arsenal av att hantera de mentala aspekterna av ett europeiskt stormöte så har de en fair chans att äntligen ta sig förbi åttondelsfinalen igen.

Sevilla v LEICESTER – 40%
Nu hade Leicester varit outsiders mer eller mindre oavsett vilka de än lottades mot men det finns ju som bekant grader i helvetet. I det helvetet måste ändå Sevilla betraktas som ett av de mindre jobbiga alternativen. Det ska framför allt bli makalöst intressant hur ett Champions League-taggat Leicester drabbar samman med ett Jorge Sampaoli-drivet Sevilla. Leicesters brist på rutin i europeiskt cupspel och Sevillas mängder med erfarenhet talar till det spanska lagets fördel. Men herregud om Leicester får med sig ett spelbart resultat hem till King Power Stadium.

MAN CITY v Monaco – 60%
Det är lätt att underskatta Monaco, men det är i själva verket ett mycket kompetent fotbollslag som Leonardo Jardim har skapat. Men om Man City skulle välja en motståndare så var det nog Monaco de helst hade valt. Dels är det en motståndare de vet att de borde kunna vinna mot. Dels är det en bortamatch som känns mindre oförutsägbar än vad exempelvis en match i Neapel hade gjort. Monaco visade dock mot Tottenham upp ett disciplinerat försvarsspel och en förmåga att utnyttja ett naivt försvarsspel som kan bli en otrevlig överraskning för Man City och Pep Guardiola.

:::

MAN UTD v St-Etienne – 60%
Mycket intressant möte. Absolut inte någon av de lättare motståndarna Man Utd kunde få men det är på sitt sätt bara skoj så klart. St-Etienne parkerar på övre halvan i ett Ligue 1 som ger alla intryck av att faktiskt ha mått bra av PSG:s alla miljoner. Franska lag är normalt sett tekniskt skickliga, fysiska och svårspelade. Får Man Utd med sig ett starkt resultat från hemmaplan så är det emellertid en match de absolut borde vinna.

KAA Gent v TOTTENHAM – 85%
Kanonlottning för Tottenham måste man ändå konstatera. Belgiskt motstånd betyder att vare sig själva motståndet eller det geografiska avståndet är särskilt avskräckande. Snarare är det här möten där Tottenham borde kunna välja att rotera startelvan tämligen friskt och fortfarande betrakta sig som stora favoriter att kunna ta sig vidare. Med avslutningen på hemmaplan måste det betraktas som ett stort fiasko om Tottenham inte går vidare.

:::

Kanske inte den mest revolutionerande tankegången den här dagen, men i alla matcher utom kanske just i Tottenhams, så känns det som om väldigt mycket kommer bero på hur den första matchen slutar. Viktigt för Arsenal och Leicester att hantera bortaplan med andra ord, och nödvändigt för Man City och Man Utd att maximera hemmaplansfördelen.

Publicerad 2016-12-12 kl 13:43

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons