Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Upp som en sol, men allt har blivit pannkaka för Alex Neil och Norwich

Det är inte svårt att identifiera det specifika ögonblick då Norwichs säsong tog en vändning åt det katastrofala. Norwich var inför säsongen en av de stora förhandsfavoriterna till uppflyttning, och hade så långt sett ut att leva upp till förväntningarna, men allt detta skulle komma att drastiskt förändras sent på kvällen onsdagen den 28 september.

Ändå såg allt så bra ut. Norwich gjorde 3-1 borta mot Newcastle i den 69:e minuten och även om Newcastle reducerade två minuter senare så var det ändå en ledning Norwich behöll långt in på tilläggstid. I den 96:e minuten kommer kvitteringen men det var inte slut där. En minut senare gör Dwight Gayle otroligt nog 4-3 till Newcastle.

Från himmel till helvete på en minut. Och Norwich har inte riktigt lyckats hämta sig från den chocken. Norwich vann förvisso de två matcherna därefter, mot lag i botten av tabellen, men har förlorat över hälften av sina ligamatcher, bland dem en förnedrande förlust mot Brighton. En storseger mot Brentford gav hopp om nytt liv, men den följdes av en blek förlust mot Barnsley.

Norwich har för att uttrycka det brutalt anklagats för att sakna bollar. En av The Championships allra mest talangfulla spelartrupper uppbådar helt enkelt inte den attityd, den kampmoral och den arbetsvilja som krävs för att lyckas i en stenhård serie som The Championship, där kvaliteten är hög och minst halva serien är realistiskt kapabla att nå uppflyttning.

Det har märkts i en oförmåga att hålla fast vid ledningar, en oförmåga att vända underlägen, och en oroväckande benägenhet att kunna kapitulera totalt i vissa matcher. Den stora vinsten mot Brentford har i efterhand snarast bekräftat bilden av Norwich som flat-track bullies, ett lag som fungerar bra i medvind men snabbt viker ned sig när det blåser snålt i motvinden.

Den förståeliga och förutsägbara kritiken har självklart riktats mot Alex Neil, som var så hyllad när han säsongen 2014-15 via ytterfilen tog Norwich hela vägen upp i Premier League. Magin verkar dock ha avtagit. Många störde sig när Neil motiverade sin oförändrade startelva i förlusten mot Barnsley med att han hade blivit slaktad av press och av fans om han gjort några ändringar.

Det andas så klart inte precis självförtroende att ta sådana hänsyn i sin egen laguttagning, och tyder på att Neil inte längre är lika säker på sitt eget omdöme eller på sina taktiska beslut. Och om en manager börjar tveka på sig själv på det viset så är det självklart inte något stort steg kvar tills spelarna börjar tveka också de.

Allt är dock knappast hopplöst. Alex Neil har sådant förtroendekapital från sin första säsong som manager i Norwich att lynchmobben ännu inte har hunnit samlats eller blivit alltför högljudd. Det kunde sägas att Neils status för närvarande befinner sig runt nollpunkten, varken plus eller minus, den är komplicerad för att använda modern social media-jargong.

Det är vad som händer härnäst som kommer avgöra hur Norwich agerar. Neil måste visa att en fullständigt katastrofal novembermånad ligger bakom dem, bygga vidare på veckans vinst mot Aston Villa, och visa att han förmår vända lagets resultat och prestationer tillbaka till uppflyttningsform. Mer specifikt att han själv håller som manager också i motvind, inte bara i medvind.

En seger mot Huddersfield hemma på Carrow Road ikväll skulle vara ett steg längs den vägen. Det är en riktigt tung match. Huddersfield är en av Norwichs direkta uppflyttningskonkurrenter, som för närvarande ligger tre poäng före dem på playoff-plats. En vinst för Norwich skulle alltså omedelbart katapulta upp dem till playoff-platserna på samma poäng som Huddersfield.

Dessutom skulle det innebära att Norwich vinner två ligamatcher i rad för första gången på två månader. Norwich skulle gå in i julfotbollen med ett momentum i ryggen. De automatiska uppflyttningsplatserna är för närvarande utom räckhåll, men Norwich är i så fall åtminstone med i den jagande klungan, och i det första ledet för en av de fyra playoff-platserna.

Det var kanske inte vad Norwich hade hoppats på inför säsongen. Men i en stentuff liga är det kanske något Norwich måste nöja sig med. Det är upp till Alex Neil att under den kommande månaden visa att Norwich under hans ledarskap faktiskt kan uppnå detta. Annars blev det en kortlivad kärleksaffär mellan Neil och Norwich.

Matchen Norwich – Huddersfield ser ni på TV3 Sport ikväll klockan 20:45.

Publicerad 2016-12-16 kl 17:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons