Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Vilka tre lag lever särskilt farligt i Premier Leagues nedflyttningsstrid?

Sex lag har klart och tydligt ryckt ifrån i toppen av tabellen. I botten av tabellen är det inte i närheten av att vara lika glasklart. Vad man skulle kunna konstatera, baserat på det minsta lilla poänggap som står att finna, är att i alla fall åtta klubbar är att betrakta som indragna i nedflyttningsstriden så som den nu ser ut.

Här finns naturligtvis de klubbar som alla gissade på förhand skulle vara indragna i den – såsom Sunderland och Hull. Där finns också några klubbar som många säkert trodde bättre om men vars prestationer har lämnat övrigt att önska – såsom Swansea och Crystal Palace. Och så klart två klubbar som många förvånas över är indragna – såsom West Ham och Leicester.

Tabellen är ju vad den är så klart. Den är dock bara en sammanställning av utfallet fram till den här tidpunkten. Vad säger oss då lagens prestationer hittills under säsongen om de här åtta lagens förutsättningar att hålla sig kvar i Premier League? För att kunna svara på den frågan någorlunda intelligent måste vi titta bortom tabellen.

Ben Mayhew på Experimental 3-6-1 fortsätter med sina statistiska och grafiska visualiseringar av olika mått på de engelska lagens prestation. Två sådana mått är offensiv respektive defensiv effektivitet. Mayhew illustrerar detta grafiskt men det går också att göra det numeriskt, genom att ge varje cell ett poängvärde mellan 1-100. Ju bättre prestation, desto högre poäng.

Det har jag gjort, och därmed kommit fram till följande poängvärden för de åtta lagen inblandade lagen i nedflyttningsstriden:

mciars

Vi märker alltså att tabellen och en extrapolering av lagens prestationer ger oss något olika slutsatser. Om vi gör antagandet att lagets prestationer i slutänden kommer att reflekteras i sluttabellen så borde det rimligtvis betyda att de tre klubbar som åker ur Premier League den här säsongen blir Hull, Sunderland och Burnley.

Vi får, naturligtvis, samma input genom Ben Mayhews grafik, men det hela uttrycks lite mer tydligt och brutalt i siffror. Det är de tre lag som presterar nästan i särklass sämst i Premier League. Det är också de tre lag som klustrar sig samman i diagrammens absolut sämsta kvarter. Något måste alltså hända, eller något märkligt inträffa, för att något av dem ska lyckas hålla sig kvar.

Hur har exempelvis Burnley lyckats hålla sig ovanför nedflyttningsstrecket under snart halva säsongen? En kombination av två faktorer tycks kunna förklara det. En stark hemmaform samt en storspelande målvakt i Tom Heaton som räddat många poäng. Heaton måste fortsätta storspela om Burnley ska ha någon chans att hålla sig kvar.

Det känns som om Hull är mer eller mindre körda. Och det var väl egentligen vad alla trodde för att inte säga visste redan innan säsongens ens började. Bara en chockerande bra start med två vinster på de två första matcherna fick oss att tänka att något annat kanske vore möjligt. Men både Hulls prestationer och resultat har sedan dess gjort ett rejält svandyk nedåt.

Det verkar också som om det här är säsongen då verkligheten till sist kommer ifatt Sunderland. En splittrad, felbalanserad och helt enkelt alldeles för svag spelartrupp, i en under flera år hopplöst misskött klubb, de har räddat sig kvar i Premier League många gånger redan. Men precis som för Wigan, det funkar inte att fortsätta hamna i samma situation om och om igen.

Oroväckande statistik för West Ham kan tyckas. De är laget vars poäng ligger närmast de tre ”nedflyttade” klubbarna i den här sammanställningen. Det har inte varit någon bra säsong så här långt för West Ham. Det är mycket med West Hams spel som helt enkelt inte ser ut att stämma. Där finns dock också ett relativt stort utrymme för förbättring.

Middlesbrough och Crystal Palace ser båda två ut att ha tämligen goda förutsättningar att kunna hålla sig kvar i Premier League, om än av helt olika skäl. Middlesbroughs anfall håller nedflyttningsklass, men en stark defensiv ser ut att kunna vara tillräckligt den här säsongen. Crystal Palace är dock så här långt räddade av en god offensiv, men lagets defensiv brister.

Leicesters medelmåttiga säsong avtecknas tydligt i lagets defensiva och offensiva effektivitet, men där ser ut att finnas en tillräckligt hög lägstanivå för att de ändå inte ska behöva bekymra sig om nedflyttning i slutänden. För Swansea ser det mer tveksamt ut. Laget är defensivt vekt, men dess prestation ser i nuläget bättre ut än vad tabellen antyder.

Det vore kanske därför idiotiskt på mer än ett sätt om det visade sig ligga någon sanning i ett något envist rykte som snurrar omkring att Swansea faktiskt funderade på att ge Bob Bradley säcken. Dels för att de anställde honom för bara några månader sedan. Dels för att det finns positiva förtecken i Swanseas spel som ännu inte fått utslag i poängkolumnen.

Så kanske finns det skäl för Swansea att visa fortsatt förtroende för Bob Bradley, även om han nu fick för sig att kalla en straffspark för ”PK” i en intervju efter förra matchen.

Publicerad 2016-12-20 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons