Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Crystal Palace sparkar Alan Pardew och önskar sig själva ett gott nytt år!

Kanske såg Alan Pardew det hela stå skrivet i stjärnorna. Han har nämligen varit med om det här förut. Att förlora en FA-cupfinal i maj för att därefter få sparken i december. Just detta hände nämligen 2006 med West Ham. Och nu har det alltså hänt igen. Crystal Palace har precis meddelat att Alan Pardew har ombetts att lämna sin post som klubbens manager.

Det kan knappast sägas komma som någon överraskning. FA-cupfinalen till trots så har 2016 varit ett horribelt år för Crystal Palace. Ett år de började mitt på tabellens övre halva men avslutar för andra säsongen i rad inblandade i en rätt jobbig nedflyttningsstrid. Spelmässigt lämnar Crystal Palaces prestationer också mycket att önska.

Sex ligavinster är Crystal Palaces magra facit under 2016. Att Alan Pardew skulle sitta löst har det pratats om under en längre tid. Han såg ut att kunna få någon form av respit när Crystal Palace besegrade Southampton med 3-0 hemma på Selhurst Park för snart tre veckor sedan, men detta resultat har följts upp av en poäng på de tre följande matcherna.

Möjligheten till respit blev knappast större när Alan Pardew efter matchen mot Southampton dessutom såg till att göra klubbens nya delägare irriterade på honom. Pardew såg 3-0-segern som ett tillfälle att slå på sin egen trumma och påpeka ägarnas begränsade fotbollskunskap. Inte särskilt diplomatiskt, och räkningen för den typen av friheter kommer alltid för eller senare.

Det är förvisso ett utslag av arrogans som i någon mening är återkommande i Alan Pardews karriär. Liknande saker har hänt i hans tidigare klubbar, såsom Charlton, West Ham och Newcastle. Vi såg kanske ett tecken på samma sak just i FA-cupfinalen i maj, när Pardew passade på att göra en liten triumfdans vid sidlinjen när Jason Puncheon gav Crystal Palace ledningen.

Där har alltid funnits den lilla benägenheten att sätta sig själv i centrum. Det kan ofta komma att stå en manager dyrt när detta inte backas upp av resultat, eller när revisorn kommer och knackar. Och med nedflyttning som ett på intet sätt orealistiskt utfall den här säsongen så inte bara knackar revisorn, utan har plockat fram murbräckan.

Vi känner så klart igen mönstret med Alan Pardew. Vi har sett det förut i varenda klubb han har varit i – West Ham, Charlton, Southampton, Newcastle och nu Crystal Palace. En väldigt bra början som därefter övergår i en rejäl nedgång. Någon gång kan så klart vara en tillfällighet, men när det händer hela tiden så går det inte att bortse från vad det faktiskt säger.

Någon information om vem som ersätter Alan Pardew har ännu inte förmedlats av klubben. Det mesta talar dock för att de redan har en på kroken. Kanske ger även Steve Parish en rätt god ledtråd: ”We all bought into the decision to play a more expansive style of football. We all believed in it. That hasn’t worked. It’s no-one’s fault. But now we’re going to wind the dial back the other way.”

Det är alltså inte särskilt svårt att förstå varför många tror att Sam Allardyce är den självklara ersättaren. Crystal Palace har en spelartrupp som borde passa Allardyce väldigt bra. Han är helt och hållet tillgänglig, efter att ha fått sparken av FA på ett sätt som mer placerade FA i hundkojan. Och han har naturligtvis räddat klubbar kvar i Premier League förut.

Alan Pardew får sparken av Crystal Palace för att han inte har lyckats med i Crystal Palace vad Tony Pulis har lyckats med i West Brom. Att ta ett i grunden ytterst funktionellt spelande fotbollslag och få det laget att spela en mer offensiv och kreativ fotboll utan att kompromissa alltför hejdlöst med den försvarsspelet och den defensiva organisationen.

Något säger detta om Alan Pardews begränsningar som manager. Det är lite oklart hur beslutet fattades, som Steve Parish hänvisar till, att Crystal Palace skulle spela en mer expansiv fotboll. Om det var en reaktion på publikens missnöje, eller mer ett internt beslut. Av Parishs uttalande ovan framstår det först och främst som ett publikfrieri.

Vilket aldrig kan vara någon särskilt bra utgångspunkt för en manager att forma sin taktik utifrån. Den måste rimligtvis utgå från vad han eller hon tror på, har kompetens och kunnande för, och den spelartrupp han eller hon har tillgång till. Om detta visar sig vara på något sätt otillräckligt eller ointressant för klubben, så har man anställt fel manager.

Var Alan Pardew rätt eller fel manager för Crystal Palace att anställa? Han var absolut rätt manager om vi ser till 2015, då han bland annat räddade dem kvar i Premier League. Men det går inte heller att komma ifrån uppfattningen att när Pardew nu lämnar Crystal Palace så släpper han av dem på precis samma ställe där han plockade upp dem. Bättre blev det knappast, trots en allt bättre spelartrupp.

Därmed befinner sig Crystal Palace två år senare i exakt samma läge. De behöver anställa en manager som kan rädda dem kvar i Premier League. Men vem kan de anställa som både kan göra det och som kan utveckla och förstärka klubben att inte hamna i samma situation än en gång, som inte om ett, två eller tre år släpper av dem på samma ställe igen?!

Sam Allardyce? Ja, varför inte! Roy Hodgson? Nej, förmodligen inte! Någon annan? Jaha, men vem då på kort varsel?!

Publicerad 2016-12-22 kl 19:01

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons