Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Aston Villas anfall måste börja motsvara kvaliteten på deras anfallare

Newcastle har Dwight Gayle som gör mål på mer eller mindre allt som rör sig i The Championship. Brighton har Glenn Murray som på gamla dagar har hittat målformen igen. Leeds har Chris Wood, Bristol City har Tammy Abraham, Barnsley har Sam Winnall, Huddersfield har Elias Kaschunga och så vidare. Det finns många exempel.

En gammal engelsk fotbollsklyscha är att det behövs målskyttar för ett lag att lyckas ta sig ut ur The Championship. Toppen av The Championship-tabellen den här säsongen ger onekligen den klyschan rätt. Det är exempelvis ingen tillfällighet att Newcastle och Brighton till synes har sprungit iväg med de två topplatserna den här säsongen, de har de två bästa anfallarna.

Rättare sagt, Newcastle och Brighton har de två mest produktiva och effektiva anfallarna. Huruvida de har de bästa anfallarna går att diskutera. Aston Villa skulle exempelvis mycket väl kunna hävda att de sitter på The Championships kanske allra bästa anfallsbesättning, innehållandes spelare som Jordan Ayew, Ross McCormack, Jonathan Kodjia, Rudy Gestede och Gabriel Agbonlahor.

Det är inga anfallare man skrattar bort på den här nivån. McCormack har snittat 22 ligamål per säsong under de tre senaste åren. Rudy Gestede gjorde 16 mål i snitt per säsong i Blackburn innan flytten till Aston Villa. Jonathan Kodjia är ivoriansk landslagsanfallare och gjorde 20 mål för Bristol City under sin första säsong i The Championship.

Okej, det går så klart att skratta åt Jordan Ayew.

Men kvaliteten på Aston Villas anfall motsvarar inte kvaliteten på deras anfallare. Säsongen inleddes med det helt bedrövliga målsnittet om 0,9 mål per match, vilket är nedflyttningstakt, och då gjordes också tre av målen mot ligans slagpåse Rotherham. Det har blivit bättre under Steve Bruce, men 1,25 mål per match är som bäst playoff-tempo och klart sämre än tabelltoppen.

Vad som framför allt kostar Aston Villa dyrbara poäng är den stora skillnaden mellan hemmaplan och bortaplan. Hemma på Villa Park gör Aston Villa i snitt 1,64 mål per match vilket placerar dem högt upp i tabellen. Men på bortaplan sjunker målsnittet ned till sorgliga 0,58 mål per match, vilket är sämst i hela The Championship.

Av lagen på The Championships övre tabellhalva är det bara Aston Villa som har vunnit så få matcher på bortaplan – två matcher. Naturligtvis, ett lag som inte gör mål kommer få det väldigt svårt att vinna fotbollsmatcher.

Hittills den här säsongen, med exakt halva serien avklarad, har Jonathan Kodjia gjort åtta mål för Aston Villa, Rudy Gestede har gjort fyra mål, Ross McCormack har gjort tre mål, Jordan Ayew har gjort två mål och Gabriel Agbonlahor har på sin enda match inte gjort något mål. För en klubb som spenderat £42m bara på anfallare de senaste två åren är inte detta tillräckligt.

Det går självklart att leta orsaker till detta. En uppfattning är att Aston Villa rent taktiskt har haft en alldeles för defensiv inställning på sitt eget mittfält, och att laget helt enkelt skapar alldeles för få chanser. Kanske var övergången från bottenlag i Premier League till förväntat topplag i The Championship på så vis alltför brant, det blir en omställningsfråga.

Aston Villa skapar mycket riktigt också förhållandevis få chanser jämfört med övriga lag i The Championship. Nu kan det lika gärna vara en konsekvens av själva spelidén, exempelvis att värdera bollinnehav högre än avslut. En annan vanlig uppfattning är att Steve Bruce helt enkelt använder sig av sina anfallare på fel sätt.

Ross McCormacks och Jonathan Kodjias framgångar i The Championship har kommit som centrala anfallare. Bruce har däremot valt att ge dem mer av ytterpositioner och istället placera Rudy Gestede som central anfallare. Tanken är inte svår att genomskåda, Gestede är bra på huvudet, men anfallsspelet blir förutsägbart och två bättre anfallare komprometteras för en svagare.

Aston Villas usla säsongsinledning innebär att om de under säsongens andra halva vill ta sig upp på åtminstone playoff-plats så måste de prestera väsentligt bättre än de klubbar som redan befinner sig på dessa platser. Det första och främsta sättet för Aston Villa att göra det är klart och tydligt att verkligen få kvaliteten på sitt anfall att motsvara kvaliteten på sina anfallare.

Det andra sättet att göra det är naturligtvis att under säsongens andra halva vinna matcherna mot just dessa klubbar som befinner sig ovanför dem i tabellen. Något Aston Villa bara lyckades med två gånger under hösten. Men när serien nu vänder får de ikväll sin första chans redan i den allra första matchen när de tar emot Leeds hemma på Villa Park.

Ett Leeds som ligger på playoff-plats sju poäng före Aston Villa. December avslutas alltså för Aston Villa med en match mot Leeds precis som december inleddes för Aston Villa med en match mot Leeds. På Elland Road förlorade Aston Villa med 0-2. Inga mål och inga poäng på bortaplan således. Men på Villa Park är Aston Villa ett annat lag.

Det måste de vara ikväll. Förlust ikväll mot Leeds och förhoppningarna om playoff och möjlighet till uppflyttning får placeras i frysboxen tillsammans med julmaten. Vinst är nästan en nödvändighet.

Publicerad 2016-12-29 kl 17:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons