Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

HÖRNAN #19: Efter halva säsongen är Guardiola och Mourinho utanför Champions League

Peter Hyllman

hornan

Avbytarbänken:
Victor Valdes, Middlesbrough
Ragnar Klavan, Liverpool
Danny Rose, Tottenham
Jack Wilshere, Bournemouth
Henrikh Mkhitaryan, Man Utd
Robert Snodgrass, Hull
Harry Kane, Tottenham

:::

OMGÅNGENS VINNARE

Burnley. Den anmärkningsvärda segerraden hemma på Turf Moor fortsätter för Burnley vilket naturligtvis kommer vara otroligt betydelsefullt för Burnley om de lyckas hålla sig kvar i Premier League. Lika viktigt som nyårets tre poäng var så klart att segern kom mot just Sunderland, där Burnley alltså distanserar en av de direkta konkurrenterna i nedflyttningsstriden.

Liverpool. Det var aldrig något riktigt snack om saken på Anfield. Det var en match som Liverpool kontrollerade mer eller mindre från dess första sekund till dess sista. Målet kom tidigt och den enda oroshärden under resten av matchen var att Liverpool aldrig riktigt utnyttjade de många möjligheterna de både tog och bjöds att stänga matchen.

Annons

Chelsea. Det skadar naturligtvis inte att samtidigt som man tangerar rekordet för antal vinster i rad under en och samma säsong också utöka avståndet till en av konkurrenterna i titelstriden med tre poäng. Chelsea bara fortsätter att vinna, både när de spelar bra och när de spelar mindre bra, och vad som kanske framför allt imponerar är förmågan att göra mål på alla möjliga sätt.

OMGÅNGENS CLIFF BARNES

Sunderland. Tuff konkurrens om den här tveksamma utmärkelsen med Swansea den här omgången, men Sunderland plockar hem den sett till hur laget fullständigt imploderade framför våra ögon. Burnley tilläts göra fyra mål och precis varenda mål var en direkt konsekvens av en ren gåva från Sunderlands försvar. Kanske var detta matchen där Sunderland i praktiken åkte ur Premier League.

:::

OMGÅNGENS MANAGER

Annons

José Mourinho. Matchen mot Middlesbrough slutade med känslan att det var något av gamla Man Utd vi såg igen. Den känslan möjliggjordes av ett både aktivt och modigt matchcoachande av Mourinho nästan omedelbart efter att Middlesbrough gjort sitt mål. Det sände helt rätt signaler till laget och det är osannolikt att Man Utd hade vunnit matchen utan Mourinhos bidrag.

OMGÅNGENS MÅL

Olivier Giroud, Arsenal 1-0, Crystal Palace (h). När Viasatstudion påstår att det var ett av de vackraste målen någonsin så kan man möjligen misstänka att de fjäskar en aning för Arsenalfansen, men snyggt som fasen var det så klart. Jag har ju dessutom en viss svaghet för sådana här avslut som tar går i mål via ramen, jag tycker det förhöjer upplevelsen. Omgångens bubblare är Hal Robson-Kanus smackebonkvinnare mot Southampton.

Annons

:::

TRE PUNKTER

Viasat. Tuff kritik mot Viasat för att de regelbundet väljer att visa Man Utds matcher från Premier League. De flesta menar att detta bara beror på Zlatan Ibrahimovic vilket är på samma gång sant och förenklat. Jag har själv lite svårt att se problemet. Viasat har ingen skyldighet att visa den ena matchen eller den andra, deras enda skyldighet är att välja det för dem mest lönsamma alternativet. Viasat följer pengarna! Det är upp till var och en att välja att inte betala för en produkt de inte är intresserade av eller inte anser vara värd pengarna. Om det visar sig att Viasat tjänar mer pengar på att sända andra matcher än Man Utds så kommer de göra det.

Allt eller inget. Chelsea har haft ett märkligt facit hittills den här säsongen. De har vunnit samtliga matcher under fyra av säsongens fem månader innan årsskiftet. De är med andra ord 100%-iga i augusti, oktober, november och december. Däremot vann de inte en enda match i september då deras vinstprocent istället alltså var 0%. Chelsea vaknade onekligen upp när september tog slut. Med både Tottenham och Liverpool på spelschemat under januari så vore det kanske inte någon långsökt prognos att om de är 100%-iga också i januari så vinner de ligan.

Annons

Stoke Broke. Stoke inledde som alla kanske kommer ihåg säsongen alldeles bedrövligt utan en enda vinst på sina sju första matcher och målen bara rinnandes in bakom dem. Stoke vaknade därefter till liv men debaclet mot Leicester innan jul, där Stoke hade en tvåmålsledning och en man mer på planen men ändå tappade till oavgjort, verkar ha skickat dem tillbaka in i misären. Två raka förluster och med fyra mål insläppa i båda matcherna har tagit Stoke tillbaka dit där de började säsongen. Mark Hughes har låtit lien falla över vissa spelare och det verkar inte helt harmoniskt runt laget. Stoke får passa sig för att låta svackan bli för långvarig.

:::

FÖR ÖVRIGT

Två röda kort på två matcher för Southampton, och två förluster i rad hemma på St Mary’s. Ingen julstämning på sydkusten.

Personligen är jag också trött på Zlatantjafset i svensk TV och media. Vilket inte betyder att jag är trött på Zlatan Ibrahimovic för övrigt.

Annons

Mycket bra laginsats av Arsenal. Utan Mesut Özil. Det går snabbare då.

Andre Gray blev förste Burnleyspelare att göra ett hattrick i Premier League, och 23 poäng är Burnleys högsta antal poäng någonsin efter en halv säsong.

Paul Clement ser ut att bli Swanseas näste manager.

Leicester ligger på 20 poäng efter en halv säsong och alltså på par med 40-poängsstrecket. Om inte för förra säsongen hade vi kanske betraktat detta som en bra säsong för dem.

Befinner sig West Brom på Europavägen?

Redan imorgon drar alltså nästa omgång igång igen för fulla muggar. Underbart! Om inte annat är de passivt aggressiva kommentarerna från tränarna alltid lika underhållande.

Både José Mourinho och Pep Guardiola ligger vid nyår och med halva säsongen spelad utanför Champions League-platserna. Vem såg den komma?!

Chelseas vinstsvit är såå-å-åå 2016…

Annons
Publicerad 2017-01-01 19:44

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto