Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Det var en gång en seriefinal i League Two mellan Doncaster och Portsmouth

Peter Hyllman

Drygt halvvägs genom säsongen i League Two har tre klubbar ryckt åt sig ett försprång i toppen av tabellen och därmed de tre uppflyttningsplatserna, nämligen Doncaster, Plymouth och Carlisle. Ytterligare fyra-fem poäng nedanför dem återfinner vi Portsmouth och Wycombe, som alltså är de som främst jagar topptrion.

Det är en något oväntad position för Portsmouth som var en av ligans stora favoriter inför säsongen. De hade nog snarare förväntat sig att vara en av de jagade klubbarna snarare än att vara klubben som jagar. Portsmouth har en rutinerad manager i Paul Cook och League Twos förmodligen bästa spelartrupp lagdel för lagdel.

Det är en beskrivning som passar ihop med lagets prestationer. Portsmouth är League Twos med marginal bästa lag både sett till kvaliteten på de chanser laget faktiskt skapar och de chanser laget släpper till. Portsmouth är den klubb som bör göra flest mål och släppa in minst. Av det följer så klart att Portsmouth borde ligga i topp i League Two.

Annons

Ändå gör man inte det. Och om Portsmouth undrar över anledningen till det så behöver de inte leta längre än till kvällens motståndare borta på Keepmoat Stadium, Doncaster Rovers. Tabellettan som i huvudsak är tabelletta av två skäl, att laget fullständigt öser in mål både på bortaplan och hemmaplan, samt att laget är väldigt starka på hemmaplan där man hittills är obesegrade.

Det är inte mycket som borde förvåna med detta. Doncaster Rovers manager Darren Ferguson har under ett årtionde gjort sig känd för att leda lag som öser in mål i båda riktningarna. Vilket stämmer även med Doncaster Rovers, även om de har visat sig tätare bakåt just på hemmaplan. Kanske börjar Ferguson med åldern prioritera lite mer så som sin betydligt mer berömde far.

Portsmouth har alltså en synnerligen tuff men viktig uppgift framför sig under kvällen. De befinner sig sju poäng bakom Doncaster Rovers, fyra poäng under uppflyttningsstrecket. En förlust skulle öppna upp avståndet till tio poäng och riskera sju poäng upp till uppflyttning. Rimligtvis behöver Portsmouth lyckas med vad inget annat lag har lyckats med hittills den här säsongen.

Annons

Det vill säga besegra Doncaster Rovers på Keepmoat Stadium. Och för att besegra Doncaster Rovers på Keepmoat Stadium så måste man åtminstone i tillräcklig utsträckning förhindra dem från att göra mål. Samtidigt måste Portsmouth lyckas bättre med vad de hittills under säsongen har varit för dåliga på, nämligen att göra mål på bortaplan.

Att göra mål generellt är den här säsongen den kritiska framgångsfaktorn i League Two. En division som onekligen gör hackebiff av den gamla klyschan att det är anfall som vinner matcher och försvar som vinner ligor.

Kvällens match mellan Doncaster Rovers och Portsmouth har med andra ord karaktären av seriefinal. Det är en match mellan två av seriens favoriter på förhand, där det ena laget för närvarande jagar det andra. Doncaster Rovers kan vid vinst anse sig ha tagit ett jättekliv mot att säkra uppflyttning till League One. Vinner Portsmouth har de närkontakt med seriens topptrio.

Annons

Matchens betydelse för Portsmouth ska alltså inte underskattas. Klubben gör sin fjärde raka säsong i League Two, den engelska fjärdedivisionen. Det var där Portsmouth så att säga fick börja om sedan supportrarna till sist tagit över ägande och kontroll över klubben, efter åratal av ägarvansinne och vanskötsel av en klassisk engelsk fotbollsklubb.

Portsmouths supportertrust har gjort ett imponerande och beundransvärt jobb med att stabilisera klubben både ekonomiskt, verksamhetsmässigt och inte minst sportsligt. Det har varit en framgångssaga de senaste fyra åren. Men varje saga måste röra sig framåt för att sluta lyckligt. Dorothy behövde följa den gula brickvägen. Frodo behövde bege sig till Mordor med ringen.

Portsmouth behöver börja röra sig tillbaka uppåt igen i det engelska seriesystemet. Det innebär att lämna League Two. Det är inte enbart en fråga om sportslig ambition utan även om att behålla energin i organisationen och i supporterengagemanget, tron på det gemensamma projektet. Att hålla framgångssagan vid liv.

Annons

Så att Portsmouth kan fortsätta leva lyckliga i alla sina dagar.

Publicerad 2017-01-05 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto