Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Omspel mot Plymouth och Liverpool återvänder till sydkusten

Peter Hyllman

Sydkusten har inte varit några lyckliga jaktmarker för Liverpool hittills den här säsongen. Det var på sydkusten som Liverpool tappade momentum i ligan borta mot Southampton. Det var på sydkusten som Liverpool tappade matchen mot Bournemouth och fick Jürgen Klopp att yra om Manchesterkonspirationer mot Loris Karius. Det var på sydkusten som Liverpool förlorade med 0-1 mot Southampton och gav sig själva ett tufft utgångsläge att nå Ligacupfinalen.

Nu tvingas Liverpool återvända till sydkusten, och den här gången är det verkligen extra mycket sydkust. Den lilla kust- och hamnstaden Plymouth hittar vi nästan längst söderut och västerut i England, nästan ända längst ut i kanten av den blåa atlanten. Men i den lilla staden råder det nu en närmast elektrisk atmosfär. Matchen på Anfield gav mersmak. Nu drömmer Plymouth om att slå ut självaste Liverpool hemma på Home Park.

Hemma på Anfield ställde Liverpool ut sin yngsta laguppställning någonsin med en genomsnittsålder runt lite drygt 21,5 år. Det blev däremot snabbt tydligt att det inte låter sig göras att underskatta motstånd från League Two, ens på hemmaplan. Liverpool var självfallet alltid närmast att vinna matchen, men ändå aldrig riktigt nära. Den dryga frågan nu är om Jürgen Klopp vågar utsätta samma unga lag för en ytterst fientlig atmosfär i Plymouth.

Annons

Att göra det skulle självfallet kunna vara en riktigt bra utbildning för de många unga och lovande spelarna som för närvarande snurrar som satelliter strax utanför Liverpools a-trupp, varibland Trent Alexander-Arnold, Ben Woodburn, Ovie Ejaria, Kevin Stewart och Harry Wilson är de mest framträdande. Att göra det skulle också innebära en klar risk och på förhand kanske alltför hög risk att Liverpool går på en riktig mina mot Plymouth.

En annan dryg fråga som Jürgen Klopp för närvarande har att ta ställning till är om han ska chansa på att spela Joel Matip även utan FIFA:s formella tillstånd för det. Matip är skadefri men alltså förhindrad från att spela eftersom FIFA:s regler innebär att spelare som är tillgängliga för landslagsspel inte samtidigt får spela för sin klubb. Matip var ju uttagen till Kameruns trupp till afrikanska mästerskapen men tackade nej till att delta.

Annons

Det där kan så klart låta som en otroligt fånig regel. En spelare borde ju själv få välja vilka han vill spela för. Men FIFA:s regel är i själva verket till för att skydda både landslagsfotbollen men även spelarna själva. Den finns där för att ge spelarna något att hänvisa till och undvika en situation där de känner sig tvingade att tacka nej till landslagsspel för att undvika att göra sig ovän med sin arbetsgivare, det vill säga klubben.

Men Joel Matip har ju valt att pensionera sig från landslaget verkar då vara en invändning. Men att pensionering från landslaget kan vara något högst tillfälligt har vi sett många exempel på genom åren, inte minst i svensk fotboll. Det riskerar med andra ord bara bli ett sätt för en klubb att komma runt FIFA:s regelverk, om inte samma regel tillämpas konsekvent. Är spelaren pensionerad på riktigt så blev han inte uttagen i landslagstruppen.

Annons

Däremot finns det ju skäl att tycka att FIFA borde kunna vara snabbare i sin beslutsprocess för om en spelare faktiskt är tillgänglig för spel eller ej. Det ska inte behöva råda någon oklarhet i den frågan. Nu verkar det som att bara den tid det ska ta för FIFA att nå klarhet dröjer nära nog lika länge som om Matip faktiskt åkt iväg till de afrikanska mästerskapen. Här är det förståeligt att Liverpool och Jürgen Klopp suckar över FIFA:s byråkrati.

Vore det då en klok idé av Jürgen Klopp att chansa på att spela med Joel Matip mot Plymouth även utan FIFA:s formella tillstånd? Nej, det kan jag verkligen inte tycka. Visst kan man se det som ett sätt att sätta tryck på FIFA, och så att säga placera dem inför fait accompli, men att välja att ta den risken i en FA-cupmatch mot Plymouth har jag svårt att se värdet med. Får FIFA i så fall för sig att visa sig på styva linan så innebär det Liverpools uttåg ur FA-cupen.

Annons

Vissa rapporter menar att Liverpool till och med riskerar poängavdrag i ligaspelet om Matip spelar mot Plymouth, och FIFA senare slår fast att han inte var formellt tillgänglig för spel. Någon sådan risk bör Liverpool och Jürgen Klopp självfallet inte vara villiga att ta. Om de hade varit villiga att ta den risken hade det naturligtvis varit betydligt klokare att ta den risken i en riktigt tuff och viktig ligamatch mot Man Utd på Old Trafford där Matips mervärde vore högre.

Osäkerheten kring Lucas Leiva gör läget besvärligare för Jürgen Klopp. Lucas måste prövas inför matchen med anledning av en knäskada. Klopp vill helt säkert vila det i Joel Matips frånvaro ordinarie mittbacksparet Dejan Lovren och Ragnar Klavan, men det blir svårt. Lucas Leiva var mittback mot Plymouth på hemmaplan, och utöver dessa spelare återstår bara en matchrostig Joe Gomez samt en djupfryst Mamadou Sakho som mittbacksalternativ.

Annons

Mot Plymouth på Anfield utsattes inte Liverpools mittbackar för några större test, Plymouth var uppenbart mest intresserade av, och egentligen bara kapabla till, att försvara sig med hela laget och i övrigt utnyttja fasta situationer och en och annan kontring. Mot Plymouth på Home Park finns alla förutsättningar att Liverpools backlinje kommer att ställas inför betydligt hårdare prov.

Det finns så klart både fördelar och nackdelar med detta. En större anfallsvilja från Plymouth på hemmaplan kan innebära att Liverpool får de ytor de aldrig fick på Anfield. Hade Liverpools unga lag fått dessa ytor i den matchen hade de helt säkert lyckats vinna matchen. Det kan tala för att ge samma unga startelva chansen också i omspelet. Vad som talar emot det är naturligtvis att miljön är den rakt motsatta, fientlig snarare än hemvan.

Annons

Direkt efter matchen på Anfield, utöver att beklaga sig över League Two-laget Plymouths defensiva och tråkiga inställning, menade Jürgen Klopp att han skulle spela samma lag också i omspelet. I försnacket inför kvällens match har det låtit annorlunda. Kanske är det så att Klopp känner att lördagens ligamatch mot Swansea på Anfield ger honom lite utrymme att vila några spelare till den matchen, och att mer finns att vinna på att rusta upp mot Plymouth.

Gårdagens omspel producerade ett antal skrällar. Blackpool besegrade Barnsley. Sutton Utd besegrade AFC Wimbledon. Båda på bortaplan. Och Lincoln City besegrade dramatiskt Ipswich med ett mål i slutminuterna hemma på Sincil Bank. Plymouth ser helt säkert möjligheten att producera ännu en skräll i den här omspelsrundan. En skräll som onekligen skulle skramla betydligt högre än någon annan skräll hittills den här säsongen.

Annons

Något säger mig att Jürgen Klopp gärna undviker just den ljudupplevelsen. I så fall har han förmodligen inte råd att ställa ut några tomma tunnor på Home Park ikväll. De har en benägenhet att skramla mest och högst.

Publicerad 2017-01-18 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto