Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Problemet med att ses som frälsare är att man förväntas producera mirakel

Peter Hyllman

Det är oroligt i Liverpoolland. Formdoppen sedan vinsten mot Man City på nyårsafton har fått sina tydliga konsekvenser. Det krävdes omspel och en på håret-vinst mot Plymouth för att gå vidare i FA-cupen. Man befinner sig i ett tufft läge inför returmötet i Ligacupen mot Southampton. Framför allt har formen i ligan gjort att Liverpool nu har tio poäng upp till Chelsea.

De båda oavgjorda matcherna mot Sunderland och Man Utd var kanske möjliga att avskriva på lite olika sätt. Men förlusten på hemmaplan mot Swansea fick alarmklockorna att börja ringa runt Anfield. Det var en förlust som tvingade Liverpool att skifta fokus från en pågående titelstrid till att börja oroa sig för att behålla en av de fyra Champions League-platserna.

Det var också en förlust som föranledde krissamtal i Liverpool. Måndagen ägnades till stor del åt att Jürgen Klopp hade en rensa luften-diskussion med spelarna. Utåt sett ett samtal som gick ut på att tala om betydelsen av en positiv inställning och tycka om att spela fotboll. Mellan raderna en skrapa om att vara noggrann och ta jobbet också mot på pappret svagare motstånd.

Annons

Det går att peka på andra skäl så klart. Sadio Manés frånvaro betyder mycket för Liverpool, men den har samtidigt varit känd ända sedan i somras. Vissa spelare har varit frånvarande av olika skäl. Där finns självklart känslan att Liverpool nu precis som förra säsongen får börja betala priset för en alltför tunn spelartrupp. Att Liverpool helt enkelt inte har planerat tillräckligt bra.

Men det går inte att avfärda attitydkritiken. Matchen mot Swansea var ett typexempel på bristande noggrannhet i defensiven och ett långa stunder alibispelande i offensiven från många spelare. Inte för första gången under säsongen. Mönstret för säsongen är att Liverpool är bäst i ligan i matcher mot övriga topplag, men förhållandevis svaga mot lägre placerade klubbar.

Det går att teoretisera kring vad detta beror på. Det kan vara taktiskt, att Liverpools taktik fungerar sämre mot lägre liggande försvar. Det kan vara psykologiskt, att Liverpool inte riktigt hanterar pressen att måsta vinna. Det kan vara kulturellt, att Jürgen Klopp har odlat en mentalitet så ensidigt inriktad på att slåss mot de stora att den delvis glömmer kampen mot de mindre.

Annons

Det har diktats, skaldats och romantiserats om Jürgen Klopps vilja att hellre än att jobba med de största klubbarna ta de mindre klubbarna och slåss med de större. Det där fungerar helt säkert väldigt bra i Bundesliga. Inte för att Dortmund egentligen är så värst små precis utan för att Bayern München är så otroligt mycket större och starkare än någon annan klubb i den ligan.

Men hur fungerar det i Premier League, och då specifikt med Liverpool? En klubb vars hela identitet går ut på att vara störst, bäst och vackrast. Som även om den jobbar med mindre resurser än några få klubbar aldrig kommer vara deras underdog riktigt på samma sätt. Som tvärtom i de allra flesta matcher under en säsong själv kommer betraktas och behandlas som storklubben.

Jürgen Klopps Liverpool har fått beröm för att jobba väldigt hårt. De springer mest, tacklas mest och så vidare. Det är en krävande spelstil som inte är svår att se hur den säljs in, att ska man vinna mot storklubbarna så krävs det att man arbetar hårdast. Är en risk med den idén att det kryper in en omedveten tanke att det ska gå lättare eller mer av sig självt mot de mindre klubbarna?

Annons

Den tanken håller inte i Premier League.

Nu är det självklart lätt att också vara för hård mot Liverpool. Reaktionerna på sociala media känns något uppblåsta. Trots allt ligger Liverpool på fjärde plats, deras 45 poäng hade haft en annan översättning i tabellplacering så sent som förra året. Att Liverpool har gjort framsteg är uppenbart. Liksom att hysterin och missnöjet nu kommer från säsongsinledningens höga förväntningar.

Samtidigt borde det vara oroande att Liverpool till synes lider samma problem med tunn spelartrupp den här säsongen som de gjorde förra. Det känns som ett problem som borde ha kunnat undvikas. Det väcker också farhågor, om inte en förändring sker, för hur Liverpool kommer hantera nästa säsong som också kommer innehålla europeiskt cupspel i en eller annan form.

Liverpool står hur som helst inför en för dem och för deras säsong mycket viktig vecka. De riskerar i själva verket inom loppet av en vecka och tre matcher få sina titelförhoppningar krossade i samtliga tre tävlingar de deltar i. Först i Ligacupen ikväll mot Southampton. Sedan mot Wolves i FA-cupen. Och därefter mot Chelsea hemma på Anfield på tisdag kväll i ligan.

Annons

Den andra sidan av det myntet är självklart också att det är tre matcher där Liverpool kan hitta sitt momentum för säsongen igen. Genom att säkra en final i Ligacupen. Genom att avancera i FA-cupen. Och genom att rejält reducera Chelseas försprång i tabellen. Samtliga tre matcher spelas på Anfield vilket både borde hjälpa och ge råg i ryggen.

Det var ett väl valt tillfälle för Jürgen Klopp att ta ett allvarligt samtal med sina spelare. Det vore mycket underligt om inte det gav önskad effekt åtminstone ikväll mot Southampton.

Publicerad 2017-01-25 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto