Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kan Liverpool göra slut på sin vargavinter?

Peter Hyllman

Dilemma. Det är väl vad man kan säga att Liverpool och Jürgen Klopp trots allt står inför den här dagen. Matchen på Anfield mot Wolves ligger mittemellan två matcher som Liverpool har satsat och kommer vilja satsa maximalt på. Dels semifinalen mot Southampton i onsdags. Dels den kommande måstematchen mot Chelsea på tisdag.

Det var starkast möjliga lag i onsdags. Det kommer vara starkast möjliga lag på tisdag. Jürgen Klopp kommer också vilja ha piggast möjliga lag på tisdag. Så hur ska Liverpool sköta sin laguttagning den här matchen? Klopp har flaggat för ett mer fullvuxet och mindre juniorbetonat lag än mot Plymouth, vilket kan behövas om Liverpool vill undvika förlust eller omspel mot Wolves.

Omspel vore så klart inte något att önska för en manager som redan menar att det spelas för många matcher under för kort tid. En förlust mot Wolves hade varit oacceptabel också under de allra bästa av omständigheter, men på den formkurva Liverpool befinner sig, och då tre raka förluster på Anfield vore något slags rekord, så har en sådan förlust befordrats till helt otänkbar.

Annons

Risken är så klart att Wolves inte betraktar det som otänkbart att de vinner den här matchen. De har redan slagit ut ett Premier League-lag i FA-cupen genom en mycket imponerande vinst på bortaplan mot Stoke. Det har gett dem allt självförtroende de behöver för att klara uppgiften. Deras intetsägande tabellposition bör också ge dem all motivation de behöver.

Wolves satte mer eller mindre krokben för sig själva inför säsongen. Den nye kinesiske ägare fick för sig att det var en klok idé att byta ut den manifesterat framgångsrike Kenny Jackett mot en kanske mer namnkunnig men inte i närheten av lika kompetent Walter Zenga. När Zenga sedan tidigt i november byttes ut mot Paul Lambert kändes det som om Wolves rört sig bakåt.

Wolves har blivit något bättre under Paul Lambert men inte särskilt mycket. De befann sig i närheten av nedflyttningsstrecket i The Championship när Walter Zenga fick sparken, och har sedan dess avancerat upp till 18:e plats, sju poäng ovanför strecket. Wolves borde kunna hålla sig kvar i The Championship men har självfallet ingen möjlighet alls kvar till playoff och uppflyttning.

Annons

9,000 supportrar reser alltså till Anfield med förhoppning om någon annan form av höjdpunkt den här säsongen. Den höjdpunkten kan bara komma i FA-cupen för Wolves. Det är självklart svårt att föreställa sig någon större höjdpunkt för Wolves än att vinna mot just Liverpool i FA-cupen. Allra helst att göra det på Anfield av alla ställen.

Känslan är ändå att Wolves måste överträffa sig själva den här säsongen om de ska lyckas med bedriften. Wolves har i själva verket varit medelmåttiga under säsongen. Okej utan att på något sätt imponera offensivt. Bräckliga defensivt utan att för den sakens skull helt falla samman. Men gör inte Liverpool mål idag så gör de kanske aldrig mera mål.

Det börjar bli examensdags för Liverpools anfallare, som har några helt horribla månader bakom sig. Då tänker jag inte i första hand på Roberto Firmino som har många andra uppgifter han sköter med bravur. Men väl på Divock Origi och Daniel Sturridge, som båda presterar mycket svagt och har våren på sig att ge Jürgen Klopp en god anledning att behålla dem i Liverpool.

Annons

Det här är just en sådan typ av match där åtminstone någon av dem måste kliva fram. Utan att ha särskilt mycket mer en magkänsla som grund för saken, och någon form av känsla för hur Jürgen Klopp uttryckte sig efter förlusten mot Southampton, så tror jag chansen är bäst för Origi. Sturridge brände troligtvis sin allra sista bro hos Klopp mot Southampton.

Rory Smith twittrade efter matchen mot Southampton att Liverpool saknade en så kallad ”lock-pick”, det vill säga en spelare som kan luckra upp och bryta upp lågt liggande motståndarförsvar. Ingen som har sett Liverpool spela kan så klart förneka att behovet föreligger. Men man kan inte hjälpa att fråga sig om det inte är vad Liverpool ska ha i form av Philippe Coutinho och Adam Lallana?

Det känns i alla fall som att det är på den delen av planen som den här matchen kommer att avgöras. Inne i och strax utanför Wolves straffområde. Wolves har inte det mest pålitliga försvaret. Liverpool har å andra sidan inte det mest pålitliga anfallet. Den lagdel som visar sig fungera för dagen bäst kommer ha stor betydelse för matchutgången.

Annons

Något liknande kan förvisso sägas också åt andra hållet. Ett försvarsspel i Liverpool som inte alla gånger imponerar. Ett anfallsspel i Wolves som inte precis förskräcker. Här borde däremot inte Liverpool ha så jättemycket att oroa sig för. Den spelare de framför allt måste hålla koll på är Helder Costa, lånet från Benfica. Samt Matt Doherty på fasta situationer.

Det har blåst snålt för Liverpool på senare tid. Det har varit något av en symbolisk vargavinter. Just väder och vind är så klart något Jürgen Klopp har valt att lägga lite energi på vilket jag så klart har gjort mig lite lustig över. Då får man ändå ge Klopp poäng för att han har humorn att kunna skoja lite med sig själv på det temat på presskonferensen inför dagens match.

Han jämförde då arbetet med Liverpool med att bygga ett hus i regn och rusk, att man börjar bygga men så slår vädret om och allt blir svårare. En för stunden passande vädermetafor för Liverpools säsong. Men precis som Klopp också säger, man slutar inte för den sakens skull att bygga på det där huset, för till slut så slår vädret om igen och solen börjar skina.

Annons

Vinner Liverpool mot Wolves idag så är det kanske inte för den sakens skull slutet på en lång vinter. Men det vore ett första tecken på töväder. Vinner å sin sida Wolves, då skiner solen för en stund över klubben, och över de 9,000 supportrarna på Anfield.

Publicerad 2017-01-28 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto