Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

FA-cupen kan ha räddat Millwalls liv

Peter Hyllman

FA-cupen kan rädda säsongen brukar det ibland kunna heta. Men det får sägas vara mer ovanligt att hävda att FA-cupen har räddat en klubbs existens. Men för Millwall är det något som är för stunden fullt möjligt att åtminstone fundera kring. För mycket tyder på att deras 3-0-skrällseger mot Bournemouth för några veckor sedan kan ha varit deras räddning.

Den dramatiska bakgrunden till Millwalls existentiella kris är eller kanske var den CPO – compulsory purchase order – som beslutats av motsvarande stadsdelsnämnden i Lewisham, det område där Millwall hör hemma. Det beslutet gav i själva verket rätten till ett konsortium av grådaskiga affärsmän att bokstavligt köpa marken under Millwalls fötter.

Det var naturligtvis lokalpolitik när den är som allra mest ful och korrupt. Det var ett beslut som i själva verket riskerade tvinga Millwall att lämna Lewisham, att antingen upplösas som fotbollsklubb efter 132 år, eller i stil med en gång i tiden Wimbledon FC få flytta sina bopålar till någon annan del av England. En självklart både kulturellt och socialt oacceptabel lösning.

Annons

Det här var ingen ny utveckling. Det var i själva verket ett ärende som har legat och puttrat runt i de politiska kvarteren runt Lewisham i ett årtionde, och som under de senaste åren blivit till skarpt läge. Flera politiker och lokala affärsmän såg en möjlighet att berika sig själva genom att utveckla området för bostäder, köpcentrum och kontorsfastigheter.

Det protesterades naturligtvis lokalt. Funktionärer i och supportrar till Millwall organiserade protestlistor och överklagade stadsdelsnämndens beslut i flera olika omgångar till högre instanser. Utan att riktigt vid något tillfälle få något konkret gehör. Till slut varnade Millwalls klubbledning offentligt i januari att snart skulle kunna bli tvingade att lägga ner eller flytta.

Rätt precis samtidigt vinner alltså Millwall med 3-0 mot Bournemouth i FA-cupens tredje omgång. På sitt sätt en skräll så klart. I synnerhet att vinsten är så övertygande. Millwall kämpar på strax under toppen av League One samtidigt som Bournemouth glädjer världen i Premier League. Men just timingen på utspelet i anslutning till vinsten gör att man undrar hur tillfällig den faktiskt var.

Annons

Vinsten mot Bournemouth gav Millwall nationell uppmärksamhet. Det ledde i sin tur till att deras problem fick uppmärksamhet. Framför allt The Guardian och Barney Ronay började granska ärendet med just sådan noggrannhet som hör riktig journalistik till. Det fick två snabba effekter. Dels att politikerna fick kalla fötter och flyttade det avgörande mötet en månad framåt i tiden.

Dels tog det inte lång tid för The Guardian och Ronay att hitta oegentligheter runt ärendet. Bland annat hade flera av intressenterna redan upprättat avtal att sälja sina andelar i projektet vidare till betydande vinst. Dessutom var flera av garantierna om projektets finansiering felaktiga eller förfalskade. Inom bara några veckor var projektet totalt skjutet i sank.

https://www.theguardian.com/football/2017/jan/25/millwall-cpo-scrapped-lewisham-mayor

Annons

Jublet och firandet i Millwall visste naturligtvis inga gränser. Beslutet att tvångsköpa marken från klubben revs upp med omedelbar verkan sedan det hela blivit en alltför het potatis för de inblandade politikerna. Den senaste veckan har snarast ägnats åt både patetiska och komiska helomvändningar där de som tidigare varit döva nu bedyrar hur de alltid har brytt sig om Millwall.

Det går inte att bortse från medias och då specifikt Barney Ronays del i Millwalls seger. Samtidigt, utan att för den saken kritisera vare sig media eller Ronay för det, måste man undra varför det dröjde ända in till den elfte timmen att ge frågan uppmärksamhet. Hade verkligen Millwall fått samma livsviktiga uppmärksamhet om de hade förlorat mot Bournemouth i FA-cupen?

Hur hade det egentligen gått för Millwall om de inte i och med segern mot Bournemouth i FA-cupens tredje omgång hade hamnat i de nationella rubrikerna och strålkastarljuset? Hur hade de stora tidningars prioritering av nyheter och resurser då sett ut? Om inte TV-kamerorna fraktade till Millwall för att sända dagens match mot Watford hemma på The Den?

Annons

Det vore förmodligen inte helt långsökt att tänka sig att FA-cupen under mycket lång tid kommer ha en alldeles speciell plats i Millwallfansens hjärtan. Och så väldigt passande då att den allra första matchen efter den bejublade segern för sitt eget existensberättigande sker just i FA-cupen, hemma på The Den, mot ännu ett Premier League-lag – Watford.

Det kommer självklart vara stor fest på The Den. En redan normalt sett högljudd engelsk arena kommer befinna sig på sin absoluta kokpunkt. Millwall är också av hävd ett mycket starkt hemmalag, och befinner sig i väldigt god form med fyra segrar och tre oavgjorda under sina senaste sju matcher. Millwall har sedan oktober gått från nedflyttningsstreck till playoff-streck.

Var det en skräll när Millwall besegrade Bournemouth så vore det ingen skräll om Millwall besegrade Watford idag, och på sätt vandrar vidare i FA-cupen som mycket väl kan ha räddat livet på klubben. Och så säger man att fotboll inte är en fråga om liv och död.

Annons
Publicerad 2017-01-29 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto