Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Om lottningen av FA-cupens femte omgång

Peter Hyllman

Någon verkar ha kommit på att det är en bra idé att sköta lottningen av FA-cupen på måndagskvällar istället för som det normalt sett har varit förut, direkt efter den sena söndagsmatchen. En praxis som möjligen går att förstå när det spelas en FA-cupmatch på måndag kväll, men som exempelvis en sådan här FA-cuphelg blir desto mer svårförståelig.

Fältet börjar tunnas ut i FA-cupen för säsongen. Vi har kommit hela vägen fram till den femte omgången och åttondelsfinalerna. Efter omspel kommer endast 16 klubbar återstå. Fem av dem är Englands största klubbar. Minst hälften av dem har sin hemvist utanför Premier League. Två av dem tillhör inte ens Football League utan hör hemma i National League.

Det visar på en bredd i FA-cupen som är i det närmaste fenomenal. Spelfältet som återstår erbjuder många möjliga godbitar och fallgropar. Heta derbyn som Man City – Man Utd, Arsenal – Tottenham, Burnley – Blackburn med flera. En tripp till Sutton Utd låter kanske trevligt på papper men konstgräset på Gander Green Lane kan visa sig vara en obehaglig upplevelse.

Annons

Det är inte helt självklart vad man egentligen helst väljer. Hemmaplan mot en storklubb eller bortaplan mot en outsider? Det finns flera skäl för framför allt de mindre klubbarna att hoppas på ett bortamöte med en storklubb. FA-cupen anses inte för inte som världens främsta cupturnering. En anledning är att den är på samma gång förutsägbar som fullständigt oförutsägbar.

Den femte omgången är dessutom från och med den här säsongen den sista omgången som kan gå till omspel. Den spelas under helgen mellan den 17 – 19 februari.

Burnley – Lincoln City. Motståndet blir gradvis tuffare för Lincoln. Burnley är en motståndare på ungefär samma svårighetsgrad som Brighton, men skillnaden mellan Sincil Bank och Turf Moor är naturligtvis milsvid. Burnley måste betraktas som skyhöga favoriter att ta sig till kvartsfinal.

Annons

Fulham – Tottenham. De vita Londonklubbarna drabbar samman. Beroende på hur Tottenham ställer upp så klart, men på förhand ett i mina ögon tämligen öppet möte. Fulham är alls inte oävna, presterar bra i The Championship och kommer definitivt kunna ställa till problem för Tottenham.

Blackburn – Man Utd. Lotten föll alltså på ett Lancashirederby. Blackburn spelar naturligtvis i The Championship nu för tiden men där finns naturligtvis kvar en regional rivalitet mellan dessa båda klubbar. Minst sagt tveksamt om publiken bojkottar Ewood Park den här omgången också.

Sutton Utd – Arsenal. Inför tredje omgången sa Paul Doswell, Suttons tränare, att han gärna slapp få någon storklubb med en massa divor och primadonnor på besök. Ibland behagar gudarna skämta. Arsenal storfavoriter så klart men Arsene Wenger får hålla ett extra öga på det där konstgräset.

Annons

Middlesbrough – Oxford Utd. Drömlottning för Middlesbrough som självfallet kanske funderar på att det kunde ha varit Newcastle istället. Oxford ska så klart inte underskattas men Middlesbrough får ändå sägas ha väldigt goda chanser att ta sig till kvartsfinal.

Wolves – Chelsea. Med två Premier League-klubbar avklarade redan, bland dem Liverpool, så var det så klart typiskt att det nu skulle bli Chelsea. Med den skillnaden att Wolves nu får spela på Molineux. Chelsea favoriter men Wolves ska som bekant inte underskattas.

Huddersfield – Man City. Det gick inte så värst bra för Pep Guardiola mot den poppige tyske tränaren i Premier League, så då får man väl istället pröva på dennes yngre klon i The Championship. Fascinerande att se hur Huddersfield står sig mot Man Citys framväxande lagbygge.

Millwall – Derby/Leicester. Det var glada miner när Millwall slog ut Watford på The Den. Nu får Millwall chansen att spela på hemmaplan igen och de måste rimligtvis se den här lottningen och känna att de har alla chanser i världen att ta sig vidare ett steg till. Öppet möte, oavsett motståndare.

Annons

:::

Höjdpunkt: Sutton – Arsenal
Skrällen: Blackburn

Publicerad 2017-01-30 20:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto