Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Betyg på Premier Leagues januarivärvningar

Peter Hyllman

Det är januarifönstrets allra sista dag. Det här är alltså den allra sista dagen för de engelska klubbar som önskar förstärka sina spelartrupper inför vårsäsongen som kommer. När klockan passerar midnatt så är det lagt kort som ligger för de engelska klubbarna, då finns inte längre några skäl att fönstershoppa, då får man låta sig nöja med vad man har.

Samma mönster återkommer som förra säsongen. Storklubbarna i Premier League är märkligt inaktiva. Ingen av de sex klubbarna i toppen av tabellen värvar en enda meningsfull spelare. Chelsea kallar hem en utlånad spelare och Arsenal värvar en spelare för framtiden. I övrigt är det stiltje. Inte alls som det kunde vara för exempelvis fem år sedan.

Det där går att betrakta som både positivt och negativt. Det finns självklart de som beklagar att klubbarna inte förstärker. Samtidigt kanske det också tyder på att de större engelska klubbarna har börjat bli mer genomtänkta och planerade i sina spelarköp. Att impulsköpen helt enkelt inte görs på samma sätt, kanske för att man har lärt sig av tidigare läxor.

Annons

Däremot sprattlar klubbarna i nedflyttningsstriden till rätt ordentligt under transferfönstret. Även det ett återkommande mönster. Hull och Swansea är de som har förstärkt i rent kvantitativt störst utsträckning. Watfords fria fall i tabellen har även det fått en tydlig effekt på deras aktivitet under fönstret. I övrigt handlar det mest om punktinsatser från mittenlagen.

Med några timmar kvar av transferfönstret är det självklart inte alls omöjligt att det hinner hända en och annan spännande sak. Personligen tror jag exempelvis att inga fler värvningar av Crystal Palace kommer göra Sam Allardyce till en very dull boy. Lite förvånad är jag också att det inte har hänt mera med Leicester och Southampton, även om det sägs vara saker på väg.

Transferfönstrets värvningar så här långt betygsätts nedan. Inledningsvis summeras redan betygsatta värvningar. Därefter betygsätter jag den senaste dryga veckans genomförda värvningar, samt i några få fall tidigare bortglömda värvningar. Imorgon kväll kommer en motsvarande sammanfattning av januarifönstret som helhet med bland annat fönstrets vinnare och förlorare.

Annons

BERÖMLIG (+++++)

Morgan Schneiderlin, Everton.

Robert Snodgrass, West Ham. Kanonvärvning av West Ham som är i behov av en ledargestalt och produktiv offensiv mittfältare, inte minst sedan Dimitri Payet tackat för sig. Snodgrass är rutinerad och bevisad i Premier League och bör kunna länka ihop mycket bra med både mittfält och anfall.

MED BERÖM GODKÄND (++++)

Jeffrey Schlupp, Crystal Palace; José Fonte, West Ham.

Mauro Zarate, Watford. Initialt en värvning jag var skeptisk till sett hur Zarate tidigare har presterat i West Ham. Ska man vara rättvis så har Zarate däremot också presterat bra i Lazio och Fiorentina. Watford är i skriande behov av anfallare som kan göra mål.

Patrick van Aanholt, Crystal Palace. Inte den defensivt mest beräknelige vänsterbacken i ligan men en av de allra mest produktiva offensivt. Klok värvning på så vis att den på samma gång förstärker Crystal Palace och försvagar Sunderland. Sam Allardyce känner spelaren.

Annons

VÄL GODKÄND (+++)

Joey Barton, Burnley; Ademola Lookman, Everton; Markus Henriksen, Hull; Wilfred Ndidi, Leicester; Tom Cleverley, Watford; Jake Livermore, West Brom; Tom Carroll, Swansea; Martin Olsson, Swansea; Saido Berahino, Stoke.

Lazar Markovic, Hull, lån. En av de senaste årens många märkliga värvningar till Liverpool. Har inte fungerat alls där men kan fylla en viktig funktion för Hull under våren. En värvning som blir bättre mer på grund av klubbens behov än spelarens kvalitet.

Joleon Lescott, Sunderland. Det är väl egentligen tveksamt varför Lescott skulle kunna göra i Sunderland vad han aldrig var i närheten av att lyckas med i Aston Villa. Men Sunderlands situation är mer eller mindre krisartad, han kommer gratis, och David Moyes känner spelaren.

M’Baye Niang, Watford. Watford värvar flera anfallare från Serie A. Niang kommer från Milan där han har haft okej med speltid utan att för den sakens skull ösa in mål. Säkert en funktion av min okunskap men jag har svårt att se Niang ha något större genomslag under våren.

Annons

Darron Gibson, Sunderland. Skador har förhindrat Gibsons karriär i Everton och det är skadebekymren som förmodligen är det allra största frågetecknet mot den här värvningen. Något av en chansning av David Moyes men med Sunderlands mittfält också en chansning han måste göra.

Andrea Ranocchia, Hull, lån. Hulls dammsugning av den europeiska lånemarknaden fortsätter. Det här är en mycket intressant värvning av en mittback med goda meriter från Serie A och Inter. Till alldeles nyligen aktuell för italienska landslaget. Tveksamt hur han klarar tempot i Premier League.

GODKÄND (++)

Luciano Narsingh, Swansea; Rudy Gestede, Middlesbrough; Evandro, Hull; Oumar Niasse, Hull; Omar Elabdellaoui, Hull; Patrick Bamford, Middlesbrough.

Cohen Bramall, Arsenal. Något av transferfönstrets vackra saga. Värvad för pyttesumma från nonleague-fotbollen. Det som står för skönheten är att Bramall blev uppsagd från sitt vanliga arbete bara dagar innan han fick samtalet från Arsenal. Återstår att se om det är mer än välgörenhet.

Annons

Anton Donkor, Everton, lån. Ung yttermittfältare som lånas in till Evertons U23-lag. Man får förmoda för att ge Everton en chans att se om det är en spelare de är intresserade av att köpa i sommar. Godkänd som sådan, kommer inte ha någon betydelse för den här säsongen.

Bryan Oviedo, Sunderland. Om man blir av med Patrick van Aanholt så måste denne ersättas på något vis. Har man inga pengar att köpa spelare för så får man leta i överskottslagret. David Moyes återvänder till Everton och hittar en vänsterback han värvade dit för drygt fyra år sedan.

RYKTAS VARA PÅ VÄG IKVÄLL

Manolo Gabbiadini till Southampton (++++) – 90%
Luka Milivojevic till Crystal Palace (++++) – 85%
Leonardo Ulloa till Sunderland (+++) – 60%
Mamadou Sakho till Crystal Palace, lån (+++) – 65%
Moussa Dembele till Chelsea (+++++) – 5%

Annons
Scott Hogan till Aston Villa (+++) – 90%
Andros Townsend till Newcastle (+++) – 70%
Jay Rodriguez till West Brom (++) – 15%
Robbie Brady till Burnley (+++) – 30%
Yann M’Vila till Hull (++++) – 40%
Leo Messi till Stoke (++) – 1%
Publicerad 2017-01-31 17:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto