Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Januarifönstrets vinnare och förlorare i Premier League

Är det ett tecken på styrka eller svaghet att handla i januari. Om vi besvarar den frågan med hjälp av vilka klubbar det är som huvudsakligen handlar i januari så kan bara slutsatsen bli att det är ett tecken på svaghet, eller i alla fall som ett försök att adressera och åtgärda problem som den klubben har brottats med under hösten.

Det är ingen tillfällighet att de som har varit mest aktiva under detta januarifönster är klubbar som Hull, Sunderland, West Ham, Watford med flera. Klubbar som befinner sig under eller farligt nära nedflyttningsstrecket, eller som i generell mening underpresterar. Om sommarfönstret är strategiskt lagbygge så är januarifönstret kanske i första hand krishantering.

Naturligtvis är det fullt möjligt att använda januarifönstret också till mer framåtsträvande syften. Att göra den där värvningen som verkligen lyfter laget en nivå högre upp ovanför sina konkurrenter. Eller ta chansen att värva någon eller några spelare man ser som viktiga för framtiden. Men det hör inte till vanligheterna. Att värva i januari är svårt.

Januarifönstret handlar självklart inte bara om att köpa spelare. Det handlar också om att göra sig av med spelare som inte behövs, som kostar pengar i lön och riskerar vara ett störningsmoment i spelartruppen. Det kan för vissa klubbar också handla om att behålla för dem viktiga spelare som attraherar intresse från andra och större klubbar.

Utifrån det perspektivet, vilka är egentligen januarifönstrets vinnare och förlorare i Premier League? En fråga med vilken man bör hålla i åtanke att det också kan vara en sorts seger att inte alls delta i spelet.

VINNARE

West Ham. Att utnämna West Ham till vinnare under ett januarifönster då de blivit av med Dimitri Payet kan så klart värka märkligt. Men att Payet ville lämna West Ham har inget med transferfönstret att göra, snarare är det så att West Ham förmodligen går starkare än vad de annars hade varit ut att ha frontat upp till situationen, rensat bort en oroshärd och dessutom fått bra betalt för det. Dessutom har West Ham gjort några riktigt starka värvningar under januarifönstret i form av Robert Snodgrass och José Fonte som båda är tydliga förstärkningar i två för dem viktiga lagdelar.

Everton. Inga stora projekt för Everton under januarifönstret men det de har gjort har varit kännbart. Den stora värvningen är naturligtvis Morgan Schneiderlin från Man Utd, som tillsammans med Idrissa Gana Gueye skulle kunna innebära att inget lag någonsin mer gör mål på Everton. Skämt åsido, en värvning som om Schneiderlin reproducerar den form han visade i Southampton som tog honom in i franska landslaget kommer att höja Everton minst en nivå. Lägg därtill köpet av Ademola Lookman från Charlton som en lovande offensiv talang.

Crystal Palace. Sam Allardyce har varit minst sagt missnöjd med försvarsspelet i Crystal Palace och det har han minst sagt sett till att försöka åtgärda. Patrick van Aanholt, Jeffrey Schlupp, Luka Milivojevic och Mamadou Sakho är samtliga spelare med företrädesvis defensiva uppgifter, från vänsterback via mittback till defensiv mittfältare. Det råder ingen större tvekan kring hur Allardyce tänker sig att försöka hålla Crystal Palace kvar i Premier League. Men givet att Crystal Palace befinner sig där de är i tabellen till allra största delen på grund av en svajig defensiv så är det förmodligen helt rätt tänkt.

FÖRLORARE

Sunderland. Det är en svårfrånkomlig känsla att både Sunderland och Hull mer eller mindre har sålt bort sina Premier League-platser under januarifönstret, att de i praktiken har gett upp. Men där Hull åtminstone har försökt kompensera med ett antal intressanta värvningar har Sunderland bara rotat runt längst ned i det engelska överskottslagret. När Sunderlands behov av att förstärka sin spelartrupp dessutom var så stort så blir de desto större förlorare. David Moyes måste känna sig lurad, blåst och bedragen av sin klubbledning.

Publicerad 2017-02-01 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons