Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Chris Hughton trotsar alla odds med Brighton på väg mot Premier League

Det borde egentligen inte vara en jämn match. Newcastle har den mest dyrköpta spelartruppen i The Championships långa historia, den överlägset högsta lönebudgeten i Football League, mängder av spelare med Premier League-erfarenhet, och därtill en manager med tunga meriter från både Premier League och Champions League.

Men Chris Hughton har gjort det till en jämn match med Brighton. Inte bara en jämn match. Brighton leder i själva verket The Championship med över halva säsongen avklarad med en poäng och en match mindre spelad. Vinst ikväll borta mot Huddersfield skulle innebära att Brighton dels distanserar Huddersfield, dels ökar sin ledning i tabellen till fyra poäng ned till Newcastle.

Det är i själva verket inte första gången vi ser Chris Hughton i toppen av The Championship. Han har varit där förut. Den gången med Newcastle. Den säsongen förlorade Newcastle totalt fyra matcher i ligan. Den här säsongen har Newcastle hittills förlorat fyra matcher bara på hemmaplan, sju totalt. Ändå är Rafa Benitez idoliserad på ett sätt som Chris Hughton aldrig blev.

Hughtons bedrifter med Brighton är dock ännu mer imponerande. Till skillnad från många av konkurrenterna i The Championship är inte Brighton behjälpta av fallskärmsbetalningar från Premier League, de har en mindre spelartrupp och spelarna saknar normalt sett Premier League-rutin. När Chris Hughton tog över Brighton låg de i farozonen att bli nedflyttade till League One.

Förra säsongen var Brighton den glada överraskningen. De utmanade länge runt toppen av tabellen. De var i själva verket svindlande nära uppflyttning, och missade först automatisk uppflyttning på målskillnad för att därefter åka ut i en dramatisk playoff-semifinal mot Sheffield Wednesday. De flesta förväntade sig att Brighton skulle få svårt att upprepa den bedriften.

Det är förväntningar som har kommit på skam. Brighton har hittills den här säsongen förlorat endast tre ligamatcher, två av dem så långt tillbaka i tiden som september. Brighton har inte haft samma höga profil som andra klubbar i The Championship den här säsongen, men har sakta men säkert växt fram som divisionens förmodligen bästa fotbollslag.

Chris Hughton har gjort sin managerkarriär på riktigt. Han har tillbringat flera år som coach och assisterande manager innan han därefter tog klivet upp i managerstolen. Till skillnad från andra namn har Hughton valt att låta sitt eget arbeta framhäva honom. Det är på sitt sätt beundransvärt men också något som allmänt sett har gjort honom tämligen underskattad.

Just Newcastle gav exempelvis Chris Hughton sparken en bit in på deras första säsong tillbaka i Premier League, med laget på tolfte plats. Motivet var helt säkert att Newcastle inte såg potentialen i Hughton att göra Newcastle till ett topplag igen. Ett resonemang som åren därefter inte precis har rättfärdigat på något sätt eller vis.

Jobb efter jobb i Premier League blir ledigt sedan andra managers har fått sparken utan att Chris Hughton någonsin nämns riktigt på allvar. Den här säsongen har till exempel Hull gjort sig av med Mike Phelan, Swansea har bytt manager två gånger, Crystal Palace har bytt manager. Sunderland struntade i honom när de skulle ersätta Sam Allardyce i somras.

Andra engelska managers som Eddie Howe, Steve Bruce och Sean Dyche har nämnts som kandidater till Englands förbundskaptensjobb, under hösten och för framtiden. Chris Hughton borde redan anses meriterad nog att ingå i ett sådant samtal men gör det inte. Kanske kan en serieseger i The Championship och uppflyttning till Premier League med Brighton ändra på detta?!

Med Brighton har Chris Hughton byggt upp ett i första hand defensivt starkt och välorganiserat lag, de har släppt in klart minst mål i ligan. Men där saknas heller inte offensiv kvalitet och Hughton har lyckats hitta en balans mellan god organisation och kreativ frihet. Men i synnerhet har Chris Hughton fostrat en väldigt stark arbetsvilja, lagmoral och vinnarkultur i Brighton.

Vi fick se prov på den för några omgångar sedan när Brighton hemma på Amex Stadium mötte Sheffield Wednesday. Med 1-1 och med en spelare utvisad så var Brighton rejält pressade. Men Brighton lyckades ändå vinna genom ett sent mål av Anthony Knockaert. Brighton har i själva verket vunnit hela elva matcher den här säsongen, nästan hälften, med uddamålet, inte sällan sena mål.

Kanske hjälper Chris Hughtons lugn och trygghet Brighton. Hans personlighet passar dock väldigt väl in i Brighton som framstår som en harmonisk och väl fungerande fotbollsklubb, med en stark organisation och inte minst en egen ändamålsenlig arena i vilken det dessutom finns utrymme att växa. Brighton är i själva verket redo för Premier League. Det gäller bara att ta sig dit.

En mycket lycklig utveckling för en klubb strax under radarn för de allra största klubbarna som har klokheten, den goda turen eller både och att anställa en manager som konsekvent underskattas och ignoreras av just dessa större klubbar. Chris Hughton kanske ansågs sakna förmågan att göra Newcastle till ett topplag, men han är på god väg att göra ett Premier League-lag av Brighton.

I så fall som det ser ut nu på Newcastles bekostnad, eller i alla fall med Newcastle på släp.

Publicerad 2017-02-02 kl 17:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons