Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Kan Warren Joyces juniorstrategi rädda Wigan kvar i The Championship?

Visst sågs det som något av en chansning när Wigan tidigare under säsongen sade tack och adjö till sin dåvarande manager Gary Caldwell och valde att ersätta honom med Warren Joyce, en manager med stor erfarenhet från juniorfotbollen från sina år i Man Utd men i allt väsentligt helt utan erfarenhet på seniornivå.

Chansningen var inte mindre riskabel givet att Wigan befann sig något på sladden i tabellen under sin återkomst till The Championship. Och åtminstone inledningsvis skulle det också visa sig vara en chansning som slog helt fel för Wigan. Warren Joyce lyckades bara vinna en enda av sina tio första matcher och Wigan föll som en sten i tabellen ned under nedflyttningsstrecket.

Det var många som i det här läget ifrågasatte David Sharpes klokhet. Sharpe som är sonson till Dave Whelan, Wigans starke man och legendariske ordförande, har tagit över ordförandeskapet i klubben. Det var Sharpe som i månadsskiftet oktober – november fattade beslutet om managerskifte som på ett eller annat sätt kommer definiera Wigans säsong och närmaste framtid.

David Sharpe är blott 26 år gammal. Därmed är han den yngste ordföranden i en professionell fotbollsklubb inom engelsk fotboll. Det är naturligtvis många som ifrågasätter Sharpe just med anledning av hans ringa ålder och vad många därmed antar också är ringa erfarenhet. Sharpe har kanske också haft oturen att associeras med Wigans nedflyttning till och säsong i League One.

Något orättvist kan tyckas. Wigan befann sig i själva verket sedan flera år tillbaka på en nedåtgående spiral. Klubben hade vid ett flertal tillfällen lyckats rädda sig kvar på ett hårstrå i Premier League men ofrånkomligen åkte de till sist ändå ur. Då var Dave Whelan alltjämt klubbens ordförande. Sedan dess har Wigan aldrig varit i närheten av att återvända till Premier League.

Med David Sharpe återvände däremot Wigan omedelbart till The Championship efter en enda säsong i League One under vilken de långa stunder var runaway champions. Wigan förlorade bara en enda match under säsongens första halva, Will Grigg var on fire och Wigan öste in flest mål av alla i hela divisionen. Detta med Gary Caldwell som manager.

Saknade David Sharpe is i magen som sparkade Gary Caldwell efter cirka en tredjedel av den första säsongen tillbaka i The Championship? Det är inte omöjligt. De allra flesta var dock överens om att det var ett hårt beslut att fatta mot den manager som varit så framgångsrik med dem fram till dess, allra helst som ersättaren visade sig vara vare sig mer erfaren eller mer meriterad.

Men om Warren Joyces första tid i klubben var präglade av svårigheter och bekymmer så är det något han har beslutat sig för att ta tag i med hårdhandskarna under januarifönstret. Hela sju spelare lämnade Wigan samtidigt som smått otroliga tio spelare anlände i vad som bara kan beskrivas som en fullständig brandförsäljning.

Det ligger tämligen nära till hands att Warren Joyce tog tillfället i akt att rensa ut några från det gamla gardet, kanske äldre spelare som av ett skäl eller annat inte var med på hans projekt med laget. Bland spelare som lämnade Wigan märks Craig Davies, Billy McKay, Nathan Byrne och Jordi Gomez. Yanic Wildschut flyttade till Norwich.

In kommer en salig blandning spelare av lite olika karaktär. Jakob Haugaard är en ung lovande dansk målvakt från Stoke. Callum Connolly en ung mittback från Everton som gjorde succé i sin debut. Marcus Browne ung mittfältare från West Ham. James Weir från Man Utd och Hull. Jack Byrne ung mittfältare från Man City. Mikael Mandron, Josh Laurent och Jamie Hanson.

Samtliga spelare är inlånade. Det råder ingen som helst tvekan om att Warren Joyce medvetet använder sin kompetens, sina kunskaper och sina kontakter från sitt årtionde som ungdoms- och reservlagstränare i Man Utd för att rusta Wigan för The Championship. Pricken över just det i:et kom i januarifönstrets döende sekunder när Wigan signade Gabriel Obertan på fri transfer.

Warren Joyce känner naturligtvis Gabriel Obertan mycket väl från dennes år i Man Utd. I själva verket är det många spelare som Joyce är bekant med sedan tidigare i Wigan. Bland dem kan nämnas Reece James, Nick Powell, Andy Kellett och Ryan Tunnicliffe. Det är helt säkert inte någon tillfällighet att dessa spelare blev kvar i Wigan i januari.

Men det är främst en annan värvning som drar ögonen till sig. Nämligen köpet av Omar Bogle från Grimsby Town. Bogle har öst in mål i Grimsby både under deras uppflyttningssäsong från National League och i League Two. Hoppet upp till The Championship är stort för den 23-årige anfallaren men han har alla förutsättningar att lyckas. I så fall har Wigan gjort ett fynd.

Warren Joyce är uppenbarligen inte juniortränare längre. Men det är med vad som i första hand framstår som en slags juniorstrategi som Joyce verkar vilja få ordning på Wigan igen. Det är inte nödvändigtvis feltänkt. Wigan befinner sig i samma närområde som två gigantiska Manchesterklubbar som avyttrar unga spelare hela tiden. Burnley tillämpar en liknande strategi.

Det återstår att se om det lyckas. Wigan och Warren Joyce har dock fått en positiv effekt under januari. En effekt som kanske också red på vågen av en FA-cupframgång. Vinsten mot Nottingham Forest i den tredje omgången var lagets första seger på sju matcher. Den har därefter följts av två raka ligasegrar, först mot nedflyttningskonkurrenten Burton Albion och därefter mot Brentford.

Därefter åkte Wigan på stryk mot Man Utd i den fjärde omgången av FA-cupen, men inte utan att ha imponerat rejält under framför allt första halvlek. Det var en uppmuntrande spelinsats. Wigan får hoppas att de tar med sig det snarare än resultatet den här gången inför sina två kommande ligamatcher hemma på DW Stadium – ikväll mot Sheffield Wednesday och på tisdag mot Norwich.

Två riktigt tuffa matcher mot två klubbar som båda två jagar playoff-platser samtidigt som Wigan jagar nytt kontrakt i The Championship. Samtidigt två mycket viktiga matcher för Wigan som har en eller två matcher mindre spelade än konkurrenterna runt omkring dem i tabellen. En vinst tar Wigan upp ovanför nedflyttningsstrecket. Två vinster skulle ge dem luft ned till strecket.

Dags för Wigan och Warren Joyce att visa att deras kombinerade januariutrensning och juniorinvestering har gett den effekt de hade för avsikt. Och att deras juniorstrategi kan rädda dem kvar i The Championship.

Publicerad 2017-02-03 kl 17:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons