Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Nottingham Forest tror inte längre på mirakel - men hoppas på ny ägare

Under lyckligare omständigheter hade det självklart varit en alldeles fantastiskt fin idé. Att Nigel Clough återvänder till den klubb som hans egen far uträttade mirakel med, den klubb i vilken han själv slog igenom som fotbollsspelare. Att likt en gång fadern så tar också sonen över en klubb på fallrepet och lyfter upp den ur obskyr mediokritet.

Men detta är inte lyckligare omständigheter. Nottingham Forests situation är i själva verket så olycklig den nästan kan bli. På sladden i tabellen i The Championship med nedflyttning till League One som ett överhängande moln över klubben. Dessutom en organisation satt helt ur spel, utan VD, utan ordinarie tränare, utan chefsscout och så vidare.

ANNONS

Ägaren Fawaz Al-Hasawi köpte Nottingham Forest 2012. Den kuwaitiske affärsmannen har visat sig vara en formidabel katastrof som klubbägare. Hans tid i Nottingham Forest har präglats av mängder av sparkade tränare, sparkade klubbchefer, av bristfälliga administrativa rutiner och misstankar om ekonomiska oegentligheter.

Situationen har stundtals varit så parodisk att Al-Hasawi i praktiken har gett över kontrollen över klubben. Då han i olika omgångar har försökt sälja klubben har dessa köpare fått göra sin due diligence för att få koll på klubbens finansiella status. Ett nog så svårt arbete har det visat sig, ett arbete som dessutom tvingade Nottingham Forests ekonomichef att avgå.

Flera parter har varit intresserade av att köpa Nottingham Forest. Red Bull har varit inne, ett kanadensiskt konsortium, liksom den ökände grekiske ägaren av Olympiakos, Evangelos Marinakis. Den sistnämnde tog i praktiken som potentiell köpare över beslutsfattandet i klubben under flera månader, både vad gäller transfers och anställning av ny manager, en minst sagt unik situation.

ANNONS

Affär efter affär har dock gått i stöpet. Antingen har inte köpare lyckats få någon konkret insikt i hur klubbens finansiella situation faktiskt ser ut. Eller så har Fawaz Al-Hasawi alltid lyckats sätta käppar i hjulen i förhandlingarnas elfte timme. Motivgrunden för detta kan bara förmodas vara att han själv inte får den kontantbetalning han vill ha.

Den senaste affären som precis kraschats var en långt gången förhandling med den amerikanske affärsmannen, och ägaren av San Diego Padres, John Jay Moores. Återigen väljer Al-Hasawi att i elfte timmen och utan vidare förklaring dra sig ur förhandlingarna. Vad som följer är pliktskyldiga och ihåliga försäkringar att han bara vill klubbens och fansens bästa.

Det där har självklart fansen redan genomskådat. De ser en negativ cykel som hela tiden upprepar sig. Först kommer ursäkterna och handvrängandet och uppmaningarna till fansen att ställa sig bakom klubben och laget. Det görs en och annan mea culpa angående gjorda misstag. Sedan kommer rykten och vaga löften om att den här gången anställa en VD och viktig klubbpersonal.

ANNONS

Situationen är dock på samma gång väldigt enkel och mycket besvärlig. Ingen VD vill längre jobba för Fawaz Al-Hasawi eftersom en VD inte har något mandat eller ansvarsområde i dennes klubb. Där finns inget utrymme för vare sig en VD eller viktig klubbpersonal. Allt ska skötas av Al-Hasawi. Eller kanske snarare inte skötas. Under sådana omständigheter vill så klart heller ingen manager arbeta.

Det ville inte Nigel Clough heller. Clough som under normala omständigheter hade stått inför ett förhållandevis svårt beslut valde istället att stanna kvar i Burton Albion. Med ett tryggt ägarskap i Nottingham Forest, och en befintlig och stabil klubborganisation, är det minst sagt svårt att se att Clough hade kunnat tacka nej till möjligheten.

För Nottingham Forests supportrar ligger den enda kvarvarande förhoppningen för närvarande i att det ligger något i röksignalerna att John Jay Moores ännu inte har gett upp försöken att köpa Nottingham Forest. Att stilleståndet i förhandlingarna bara är taktik. Inte för att de nödvändigtvis är förälskade i idén med ännu en amerikansk baseballägare.

ANNONS

Utan för att det inte ens teoretiskt kan vara sämre än den ägare de nu har. Hellre den djävul du inte känner. Med en ny amerikansk ägare finns förhoppningar om The Championship och kanske i en framtid inte alltför avlägsen även Premier League. Med Al-Hasawi finns bara en malande farhåga om en framtid i League One.

Den farhågan lär prägla stämningen på City Ground ikväll när Nottingham Forest tar emot Aston Villa.

Publicerad 2017-02-04 kl 17:34

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto