Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Var Birminghams första vinst med Gianfranco Zola mer än en dödsryckning?

Det var stor glädje bland både spelare och ledare efter slutsignalen i lördags sedan Birmingham besegrat Fulham hemma på St Andrews. Inte utan anledning. För sedan den 14 december, då Gianfranco Zola anställdes som manager av Birmingham, så är det Birminghams allra första seger, på elva matcher, varav nio i ligan.

Birminghams beslut i mitten av december att sparka sin dåvarande manager Gary Rowett för att ersätta honom med Gianfranco Zola kommer även efter säsongen förbli ett av den här säsongens mest omotiverat absurda beslut i all sin spektakulära närsynthet. En klubb som befann sig på playoff-mark och i tydlig utveckling framåt har därefter sjunkit i tabellen som en sten.

ANNONS

https://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2016/12/15/a-rose-by-any-other-name-would-smell-as-sweet/

Visst spelas det som man kunde förvänta sig en småputtrig fotboll under Zola, men det har inte producerat vinster. Inte heller kan man säga att det har producerat mål, Birmingham har bara gjort fler än ett mål i en enda av de elva matcher som Zola haft ansvaret för. Jämfört med i sju av de 22 matcherna under Gary Rowetts ledarskap.

Vinsten mot Fulham var även den något på håret. Lukas Jutkiewicz gör matchens enda mål med en kvart kvar. Fulham har vid den tidpunkten en spelare utvisad. Fulham har i själva verket mängder med chanser, både före och efter Birminghams ledningsmål, att själva göra mål men missar. Inte minst ett jätteläge på tilläggstid.

Det är självklart inte ovanligt att det ser ut på det viset för ett lag som inte har vunnit på länge. Den första segern kommer då nästan till sin själva natur vara krampaktig. Ofta behövs ett inslag av tur. Birmingham och Gianfranco Zola hoppas naturligtvis att vinsten mot Fulham var den så kallade vändningen, att lyckan till sist har vänt för dem igen den här säsongen.

ANNONS

Det måste nog i så fall till redan ikväll när Birmingham beger sig till Sheffield och Hillsborough för att möta Sheffield Wednesday. En tuff bortamatch mot ett av ligans topplag men samtidigt något av en måstematch för Birmingham. Om de ska ha kvar någon förhoppning att kunna ta sig till playoff den här säsongen så är detta helt enkelt en match de måste vinna.

Med Sheffield Wednesday på sjätte och sista playoff-plats med 49 poäng är det vanskligt läge för Birmingham med 40 poäng samt en match mer spelad. Att med 15 omgångar kvar hamna tolv poäng efter playoff och med en match tillgodo vore ett omöjligt läge. Allt annat än en vinst för Birmingham ikväll innebär att de måste göra ligahistoria för att ändå lyckas ta sig till playoff.

The Championship har hamnat i det stadiet av säsongen att det handlar om att spela bort möjliga konkurrenter. Det går inte att säkra något för egen räkning men det går att få motståndarna att vika ned sig och ta sig själva ur racet. Det är vad Sheffield Wednesday har möjlighet att göra ikväll, att krympa fältet och spela bort Birmingham från playoff-striden.

ANNONS

De flesta skulle nog däremot mena att det lyckades Birminghams ägare Trillion Trophy Asia med redan i mitten av december, när de helt utan rationella skäl valde att sparka Gary Rowett bara för att ersätta denne med den mer namnstarke Gianfranco Zola.

Publicerad 2017-02-10 kl 18:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto