Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Arsene Wenger spelar för sin framtid i matcherna mot Bayern München

Mycket står på spel när Arsenal nu möter Bayern München i Champions Leagues åttondelsfinal. Mest uppenbart är det självklart ett möte mellan två av Europas storklubbar om att gå vidare till kvartsfinal. Vad mötet mellan Bayern München och Arsenal däremot också kan komma att avgöra är om Arsene Wenger blir kvar i Arsenal efter den här säsongen eller ej.

Det håller på att utveckla sig till den här säsongens kanske allra främsta cliffhanger. Kommer Arsene Wenger skriva på ett nytt kontrakt med Arsenal eller ej? Wenger har uppenbarligen inte själv bestämt sig ännu, i alla fall inte för att skriva på. Han kan ha bestämt sig för att inte skriva på, men väljer att hålla det för sig själv så länge som säsongen fortfarande är vid liv.

Teorin är så klart att Arsene Wenger vill avsluta sin tid i Arsenal på topp. Det skulle i så fall tala för att Wenger vill stanna kvar. Missnöjet med honom och kritiken mot honom har däremot tvingat honom att åtminstone överväga situationen igen. Att i det här läget låta meddela att han stannar kvar riskerar att tas emot på helt fel sätt.

En drygt årsgammal Arsenalrap av några supportrar beskrev Arsenal bland annat med orden ”making something out of nothing”. Vilket jag på något sätt tyckte var mycket passande, även om jag säkert inte tänker på samma sak som dem. Men som många har konstaterat många gånger, Arsenal har lyckats bli de hedersamma förlusternas okrönta mästare.

Exemplen kan göras många i stort såväl som i smått. De kan hämta upp 0-3 till 3-3 mot Bournemouth och få det att framstå som något positivt. De kan reducera i slutminuten mot Bayern München och känna att de nästan slog ut dem trots att de i själva verket aldrig var ens nära. De kan vinna sina sista matcher och lyckas sluta tvåa, och lura sig att detta var framsteg.

Making something out of nothing. Det är ett i grunden positivt uttryck men riskerar också passera gränsen för självbedrägeri. Tillräckligt bra resultat för att kunna inte se de problem som ändå för öppna ögon är påtagliga. Tillräckligt bra resultat för att kunna spinna dem som tecken på framsteg snarare än ännu ett misslyckande. Arsenals vardag har blivit mer spin än win.

Det ska emellertid också lyftas fram som en styrka Arsenal och Arsene Wenger alltid har haft. Visst går det att med rätta kritisera Arsenal för att alltid i slutänden falla ifrån och komma tillkorta, men de bryter å andra sidan heller aldrig riktigt samman. När laget är som allra mest odugligförklarat, och Wenger som allra mest idiotförklarad, brukar de normalt sett ta hem en seger.

Efter regnet kommer oftast solsken. Även om Arsene Wenger säsong efter säsong ger kritikerna massor med ammunition så lyckas han alltid producera precis tillräckligt antal ljusglimtar att hänga upp hoppet om framtiden på. Det är vad som i alla dessa år har gjort honom så svårbedömd, och fått åsikterna om honom att gå så vilt isär.

Visst är det vad Arsene Wenger nu hoppas kunna uppnå i dessa möten med Bayern München. För inte är det någon orimlig tanke på något sätt. Lyckas Arsenal besegra Bayern München kommer det tas som en stor triumf och som ett tecken på stora framsteg, ett bevis för att Arsenal är på jämn fot med de allra bästa. Därmed vore kanske säsongen räddad.

I det läget skulle Arsene Wenger kunna låta meddela att han precis har valt att förlänga sitt kontrakt med Arsenal i två år. Då skulle inga alltför högljudda protester höras. Detta trots att ligasituationen är helt och hållet oförändrad för Arsenal. Detta även om Arsenal därefter åker ut med ett brak ur Champions League redan i kvartsfinalen.

En vinst mot Bayern München gör det möjligt att spinna säsongen som ett framsteg, inte som det misslyckande det i allt väsentligt fortfarande vore, allt annat lika. Det ger en ursäkt för att än en gång blunda för de problem som allt fler betraktar som självklara – bekväma spelare, spelare som låter sig nöja med nästan bäst, för låga krav och ett för vekt ledarskap.

Fast å andra sidan gäller också motsatsen. Åker Arsenal ut mot Bayern München lika klent som de har tagit för vana att åka ut i det här stadiet av Champions League, i all synnerhet om de låter mötet vara avgjort redan efter kvällens match på Allianz Arena, så kommer det blåsa stormvindar i den negativa opinionens redan fulla segel.

Mycket står alltså på spel i detta Champions League-möte mellan Arsenal och Bayern München. Inte bara Arsenals eventuella plats i en kvartsfinal. Utan i själva verket Arsenals närmaste framtid. På det möjligen överdramatiserade sättet väljer jag att betrakta denna åttondelsfinal i Champions League mellan Bayern München och Arsenal.

Det ska å andra sidan sägas att Arsenals möjligheter att besegra Bayern München är större än på länge. För det första är Arsenal trots allt ett bättre fotbollslag, när det flyter, än vad de varit under tidigare år. Bayern München har heller inte riktigt samma air av formidabilitet. Arsenal har den här gången fördelen att få avsluta på hemmaplan.

Den fördelen bygger så klart på att åttondelsfinalen inte redan är förlorad efter bortamatchen. Just det ödet drabbade så klart Barcelona med största tydlighet igår kväll. Min känsla är ändå att Arsenal faktiskt på något sätt kan hämta med sig något positivt från den matchen. För liksom PSG visade hur det var möjligt att vinna mot ett omöjligt Barcelona, kan Arsenal göra detsamma.

De flesta har så klart tagit för givet att Arsenal inte kommer kunna lyckas med detta. Men det är just när de flesta har tagit för givet att det kommer att skita sig för Arsene Wenger som han på något sätt brukar lyckas dra fram ett ess ur rockärmen. Den här gången behöver han ett fyrtal!

Publicerad 2017-02-15 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons