Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Arsenal ställs mot den engelska amatörfotbollens bästa sida

Från det stora till det lilla. Från det höga till det låga. Det blir onekligen skilda världar för Arsenal som bara några dagar sedan de befann sig på magnifika Allianz Arena i München ikväll ska spela fotboll på pyttiga Gander Green Lanes konstgräs mot Sutton United i FA-cupens femte omgång. Den moderna fotbollens kontraster är ofta otroliga.

Det kan inte vara någon lätt situation för Arsenal att bara några dagar efter förnedringen i München kliva ut och spela en fotbollsmatch igen. Åtminstone en match av det här slaget som oavsett utfall inte kommer kunna reparera något av skadan. Tvärtom finns risken att göra ont värre. Förnedringen mot Bayern München var total. En förlust mot Sutton vore förkrossande.

ANNONS

För Sutton United är matchen naturligtvis ett fantastiskt ögonblick. Nyss uppflyttade till National League befinner sig laget på tabellens nedre halva. De har ändå lyckats få till en smått sensationell cuprunda. Längs vägen har de besegrat idel Football League-klubbar. Cheltenham, AFC Wimbledon, och senast alltså Leeds. Nu är det alltså dags för självaste Arsenal.

Det var inte en typ av motståndare som Suttons manager Paul Doswell tidigare sade sig se särskilt mycket fram emot. Det var med ett visst förakt för alla svårfrånkomliga sociala ritualer och formella krumbukter runt de engelska storklubbarna som Doswell menade att han hellre såg AFC Wimbledon komma på besök. Illa belönades han därmed för den inställningen.

Däremot var inställningen helt säkert genuin. Sutton har bevarat mycket av sin kvartersklubbskänsla. Paul Doswell är i själva verket mer eller mindre Suttons raka motsvarighet till Arsene Wenger, med över 500 genomförda för klubben, som han arbetar för utan lön. Doswell är tillsammans med Bruce Elliott, ordförande i 20 år, klubbens starka män.

ANNONS

Tillsammans har de inte bara sett Sutton avancera framåt och uppåt i seriesystemet. De senaste fem åren har inneburit två uppflyttningar för Sutton som nu alltså gör sin första säsong i National League. Men de har samtidigt vårdat kontakten med sina lokala supportrar genom att sänka priset på sina säsongsbiljetter till £100.

Det fanns många fina skäl att göra det men det visade sig också vara ett både smart och värdefullt beslut. Antalet säsongsbiljettsinnehavare multiplicerades med tio från drygt 100 till över 1,000. Det har inneburit minst fyrdubblade biljettintäkter bara på säsongsbiljetterna, men även resulterat i att många fler har tagit på sig att engagera sig ideellt för klubben.

Även konstgräset på Gander Green Lane ska ses ur det perspektivet. Det pratas om det som enbart en fotbollsfråga. Ekonomiskt är det emellertid en viktig investering för Sutton då de får intäkter genom att kunna hyra ut planen under dagar då klubben inte använder den. Socialt har det på så vis också integrerat klubben mer med sitt omgivande samhälle.

ANNONS

Det finns många sätt att beskriva skillnaderna mellan Sutton och Arsenal. Att Suttons snittlön ligger runt £500 i veckan och en av de lägsta lönerna i Arsenal lär vara runt £50,000. Att Gander Green Lane snällt räknat tar in 6,000 och Emirates 60,000. Att där Arsenals spelare är professionella elitidrottare så kan Suttons spelare bara träna två dagar i veckan.

Ändå är alltså det här en match som Sutton kan vinna. Alla räknar självklart med en Arsenalvinst och de är naturligtvis enorma favoriter. Men för bara några veckor sedan åkte Leeds till Gander Green Lane och kanske tog Sutton på lite mindre allvar än de förtjänade, och åkte med dunder och brak ut ur FA-cupen som en konsekvens av detta.

Vad som kan hända Leeds kan självfallet även hända Arsenal. Det är det fina med FA-cupen och det är det fina med engelsk nonleague-fotboll. Arsenal representerar det finaste med den engelska proffsfotbollen. Sutton kanske det finaste med den engelska amatörfotbollen. Med Paul Doswell som den engelska amatörfotbollens motsvarighet till Arsene Wenger.

ANNONS

Världens strålkastare och TV-kameror ligger ikväll på Sutton Utd och på Gander Green Lane. Där förtjänar de vara. Ska vi tro Paul Doswell så säger han sig inte vilja ha dem där. Men det skulle förvåna mig om han inte efteråt ändå kommer sakna dem i alla fall en aning. Om hans Sutton nu inte ställer till med den här säsongens hittills allra största FA-cupskräll.

I så fall kommer Paul Doswell knappast sakna några TV-kameror under den närmaste framtiden. Arsene Wenger å andra sidan kommer för andra gången på bara några få dagar tvingas att svettas i dödsångest framför dess kalla, svarta, livlösa dockögon. Inte på Allianz Arena i München den här gången. Utan på Gander Green Lane i Sutton, strax utanför London.

Publicerad 2017-02-20 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto