POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Hur bra är Premier League-klubbar på att sparka managers?

Att anställa en manager hör förmodligen till de viktigaste och samtidigt mest komplicerade beslut en klubbstyrelse har att fatta. En klubb som är bra på att fatta dessa beslut, som gör sin research och som har en tydlig idé med vad de vill att managern ska tillföra klubben och hur han ska passa in, har en viktig konkurrensfördel gentemot andra klubbar.

Detta kommer kanske inte som någon överraskning. Vad som kanske inte tänks på i riktigt samma utsträckning är däremot att på samma sätt som det är en viktig kompetens att anställa en manager så är det en viktig kompetens att fatta det rakt motsatta beslutet, det vill säga att ge sin nuvarande manager sparken. Ett i praktiken lika viktigt beslut det.

Det här har vi ju blivit varse bara under den senaste veckan. Leicester fattade alltså beslutet att sparka Claudio Ranieri. Ett beslut som fördömdes mer eller mindre universellt i starkast möjliga termer. Samtidigt ett beslut som inte var omotiverat sett till dess yttre omständigheter och som i alla fall på kort sikt ser ut att ha fått avsedd effekt på Leicesters prestationer.

Ändå sitter vi här en vecka senare och vi vet ännu inte med någon säkerhet vem Leicester egentligen har tänkt sig som ersättare till Claudio Ranieri. Blir det Craig Shakespeare som får fortsätta som tillförordnad tränare åtminstone så länge resultaten går hans väg? Hade Leicester över huvud taget någon konkret formulerad plan när de sparkade Ranieri vad som skulle hända därefter?

Hur bra är egentligen Premier League-klubbar på att sparka managers? Givet hur ofta dessa klubbar sparkar managers så är det naturligtvis inte någon oväsentlig frågeställning. Med 20 klubbar i Premier League så tittar jag på och betygsätter de 20 senaste sparkningarna i Premier League. Naturligtvis blir inte det en sparkning per klubb.

Hur ska man då betygsätta en sparkning? Jag ser att det är ett beslut som består av tre komponenter. Motivering, kvaliteten på de sakliga skäl som anses motivera beslutet. Timing, att inte fatta beslutet för tidigt eller kanske framför allt för sent. Planering, en konkret handlingsplan som går snabbt att verkställa. Dessa tre komponenter betygsätter jag längs skalan 1-5.

(Att sparka en manager kan ses som ett rätt smalt begrepp. I begreppet lägger jag in alla managerbyten där en klubb beslutar sig för att byta ut en manager mot dennes önskan.)

Claudio Ranieri, Leicester. Fick sparken av Leicester sedan laget var på väg att bli den första klubben efter världskrigen att åka ur säsongen efter att de vunnit ligan. Leicesters prestationer var svaga och såg ut att bara bli sämre. Tunga rykten om missnöje i spelartruppen. M: 4, T: 2, P: 2, Betyg: (3-)

Mike Phelan, Hull City. Hade mer eller mindre omöjliga förutsättningar att jobba med från början av säsongen. Svarade för en sensationellt bra inledning men därefter började resultaten avta. Prestationer omsattes sällan i poäng. Fick sparken strax innan Ligacupens semifinaler. M: 2, T: 1, P: 4, Betyg: (2+)

Bob Bradley, Swansea. Fick knappast lång tid på sig på posten, men gav heller inte sina nya arbetsgivare några argument att hålla kvar honom. Fick utstå en hel del spe för sin nationalitet, densamma som Swanseas ägare. Olyckligt utfall för Bradley. M: 3, T: 1, P: 3, Betyg: (2+)

Alan Pardew, Crystal Palace. Fick sparken efter ett år med ytterst magra resultat i ligaspelet för Crystal Palace. Nedflyttningsstrid stod inte på agendan inför säsongen men nedflyttningsstrid blev det ändå. Försökte spela en mer expansiv fotboll men med negativa resultat. M: 3, T: 2, P: 5, Betyg: (3+)

Francesco Guidolin, Swansea. Var en i stora drag anonym figur i Swansea där det var svårt att riktigt veta vad han ville med Swansea. Räddade Swansea kvar förra säsongen i den utsträckning Swansea faktiskt behövde räddas. Landade aldrig riktigt i klubben. M: 2, T: 2, P: 1, Betyg: (2-)

Louis van Gaal, Man Utd. Bas i Man Utd under två säsonger med höga förhoppningar som aldrig infriades. En utveckling som stagnerade, märkliga spelarbeslut, en dysfunktionell taktik och en alltmer uppgiven kultur hos både spelare och supportrar. M: 5, T: 4, P: 5, Betyg: (5-)

Roberto Martinez, Everton. Gjorde succé under sin första säsong i Everton men därefter gick det bara sämre. Lyckades aldrig få ordning på Evertons defensiv och till sist förlorade både spelare och supportrar förtroende för Martinez som manager. M: 5, T: 4, P: 4, Betyg: (4+)

Remi Garde, Aston Villa. Rätt person vid helt fel tidpunkt i Aston Villa, som anställde en brobyggare när de behövde en brandsläckare. Det borde rimligtvis Aston Villa ha insett från början och när de väl sparkade Garde så var det redan för sent för att spela någon roll. M: 2, T: 1, P: 1, Betyg: (1+)

Steve McClaren, Newcastle. Det fanns höga förhoppningar på McClaren i Newcastle, hans chans att bevisa sig i England igen. Dessa förhoppningar infriades aldrig. Lyckades aldrig skapa någon organisation i laget som befann sig på kurs mot nedflyttning. M: 5, T: 2, P: 5, Betyg: (4)

Manuel Pellegrini, Man City. Alla visste utan att riktigt veta att Pellegrini gjorde sin sista säsong i Man City. Det var vare sig till hans eller till lagets fördel. Det blev inte bättre när Man City så i slutet av januari bekräftade att Pellegrinis jobb skulle tas över av Pep Guardiola. M: 5, T: 2, P: 5, Betyg: (4)

José Mourinho, Chelsea. Chelsea svarade för ett helt oväntat fiasko säsongen efter att de paraderat hem ligatiteln. Mycket ansvar för detta föll på Mourinho som inte såg ut att vara i balans och där det blev tydligt att relationen till spelartruppen var frusen till is. M: 4, T: 3, P: 4, Betyg: (4-)

Garry Monk, Swansea. Svarade för en storartad insats under sin debutsäsong men resultaten dalade säsongen därefter. Lyckades aldrig få någon bra relation till Swanseas ordförande som ville ha någon med mer erfarenhet. Beslutet att sparka Monk tyder på panik. M: 2, T: 1, P: 1, Betyg: (1+)

Tim Sherwood, Aston Villa. Det vore kanske fel att säga att Aston Villa åkte ur på grund av Sherwood, men de gav i alla fall inte sig själva någon bättre chans med honom som manager. Aston Villa var ett spretigt, hoplappat lag som tappat sina viktigaste spelare. M: 5, T: 3, P: 2, Betyg: (3+)

Brendan Rodgers, Liverpool. Var en grästuva från att bli legend i Liverpool, drygt en säsong senare får han sparken. Saknade auktoritet i klubben och till sist blev det tydligt att utvecklingen inte skulle vända rätt igen, att chansen kommit och gått. M: 3, T: 4, P: 5, Betyg: (4)

Dick Advocaat, Sunderland. Var ännu en i raden som kom in och gjorde hjärt- och lungräddning på Sunderland. Tänkte sig själv lämna därefter men lät sig övertalas att fortsätta. Ett beslut Advocaat säkert ångrar i efterhand. Det visade sig bli en katastrofal säsongsinledning. M: 4, T: 4, P: 5, Betyg: (4+)

Nigel Pearson, Leicester. Svarade för en kanske unik prestation att lyckas få sparken från samma klubb två gånger under en säsong. Andra gången revs inte beslutet upp. Hade precis räddat Leicester med en great escape men relationen till ägarna var svag och på väg att bli sämre. M: 3, T: 4, P: 3, Betyg: (3+)

Sam Allardyce, West Ham. Anställdes av West Ham för att ta dem tillbaka till Premier League och sedan etablera dem där. Relationen till supportrarna var alltid ansträngd då Allardyce inte ansågs spela enligt West Ham Way. På stadiga ben i Premier League lyssnade till sist ägarna. M: 2, T: 5, P: 3, Betyg: (3+)

Gustavo Poyet, Sunderland. Många har försökt få ordning på Sunderland, få har lyckats. Poyet blev inte en av dem. Räddade kvar Sunderland säsongen innan utan att lyckas bygga vidare på den insatsen. Hamnade snart på kant med styrelsen och spelarna. M: 4, T: 2, P: 3, Betyg: (3)

Paul Lambert, Aston Villa. Näste man i ordningen att försöka få någon fason på Aston Villa igen utan vettiga resurser att göra det med. Var mer uppskattad än sina företrädare på jobbet men fick gå när Aston Villa hastigt blev indragna i nedflyttningsstriden. M: 2, T: 3; P: 2, Betyg: (2+)

Alan Pardew, Newcastle. Hade en bra relation till ägaren och klubbledningen men, kanske bland annat därför, en betydligt svagare relation till supportrarna som blev alltmer frustrerade med lagets svaga prestationer. Få blev ledsna när Pardew lämnade Newcastle. M: 2, T: 3, P: 2, Betyg: (2+)

Det där var faktiskt i sina stunder en uppmuntrande övning. Det finns några ruttna äpplen i den där korgen, men allmänt är inte klubbarna i Premier League särskilt dåliga på att sparka managers. Föga förvånande är det också så att de som gör det sämst också är de klubbar som i slutänden har presterat sämst. Så hur bra är egentligen Premier League-klubbarna på att sparka managers?

PREMIER LEAGUE-KLUBBARNAS TOTALA BETYG: 3+

Publicerad 2017-03-02 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå