POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Gästblogg: Hur viktig är Pontus Jansson för Leeds jakt på Premier League?

Det är knappast någon nyhet att Pontus Jansson på kort tid erhållit kultstatus i Leeds United. Ett text om hur mycket fansen avgudar honom och hur stor han egentligen är på Elland Road är därför helt ointressant. För Jansson är tveklöst en publikfavorit i västra Yorkshire. Men hur mycket betyder 26-åringen egentligen för lagets sportsliga resultat? Med siffror och statistik söker denna blogg reda ut hur Leeds presterat med och utan svensken på banan.

Stormen som Leeds varit fast i under sin nuvarande ägare Massimo Cellino ser ut att ha mojnat. Med Garry Monk vid rodret har laget hittat en stabilitet som tidigare inte funnits där. Monk är den manager som hållit sitt skepp flytande längst under den italienska ägarens tid i klubben. På löpande band har tidigare coacher förlist i försök att navigera till de lugnare vatten Garry Monk nu verkar funnit. Men den 37-årige engelsmannen är givetvis inte ensam ansvarig. Han har mycket att tacka killen från Arlöv som dominerat nere i maskinrummet. Men vad säger då statistiken om Janssons insatser?

Till att börja med berättar den att Leeds vunnit fler fotbollsmatcher med Pontus Jansson på planen än när han varit på sidan om densamma. I de 24 ligamatcher Jansson medverkat har Leeds vunnit 15, spelat tre oavgjorda och förlorat sex. Det betyder att de avrundat vunnit 63% av matcherna där Jansson deltagit, med 2,0 poäng i snitt per match.

Jämför vi med matcherna där Jansson inte spelat ser vi en betydande skillnad. Av de nio fighter i the Championship som Leeds gått helt utan svensken har LUFC vunnit fyra, kryssat en och förlorat fyra. Detta ger en vinstprocent på 44% och en snittpoäng på 1,44 poäng per match.

Det betyder att Leeds tagit 0,56 poäng mer per match när svensken medverkat. I samtliga matcher Jansson deltagit i har han spelat 90 minuter, förutom borta mot Bristol City. Där klev svensken av i halvtid vid ställningen 0–0 i en tillställning gästerna förlorade med 1–0.

Ett tungt argument för Janssons betydelse, som säkerligen samspelar med det högre poängsnittet med honom i laget, är att Leeds släppt in betydligt färre mål när Arlövsonen spelat.

Den forne Malmöspelaren har hittills varit på planen i 2115 minuter (räknat på 23 matcher x 90 min + 1 match x 45 min) i ligaspelet. På de 2115 minuterna har Leeds släppt in 18 mål, vilket avrundat är ett mål var 118:e minut. Alltså klart mindre än ett mål per 90 minuter. Utan Jansson i mittlåset har Leeds släppt in ett mål var 53:e minut. 16 mål på 855 minuter (9×90 min + 1×45) är en markant skillnad mot när Jansson spelat.

Det ska tilläggas att ingen hänsyn i resonemanget ovan tagits till kvaliteten på motstånd och dess form vid matchtillfället. Statistiken är också endast för ligaspel. Janssons, och Leeds, insatser i FA-cupen (Jansson spelade inte i Ligacupen) har inte tagits med i beräkningarna. Siffrorna visar ändå klart och tydligt att Leeds släppt in färre mål, vunnit oftare och tagit fler poäng med skåningen i elvan.

Jansson har också visat sig giftig i offensiv box. Mål är kanske inte det första en försvarare borde bedömas efter, men det är värt att poängtera att samtliga fullträffar kommit i täta tillställningar där Leeds plockat poäng.

Under säsongen har Jansson noterats för tre mål i ligan. Mittbackens första påse kom borta mot Norwich. Där satte svensken 1–1-målet i en match Leeds senare vann med 3–2. Nästa gång Jansson återfanns i målprotokollet var borta mot Aston Villa i en oavgjort historia med 1–1 som slutresultat. Mittbackens senaste fullträff var 2–1-målet som gav Leeds segern med samma siffror borta mot Blackburn. Samtliga tre mål har alltså haft en direkt inverkan på resultat som givit klubben poäng.

Jansson har också agerat framspelare. I 4–1-viktorian borta mot Preston serverade svensken Kemar Roofe till viktiga 1–0. Skåningens farlighet i offensiv box är givetvis ett plus. Men det är främst för de defensiva egenskaperna han tar plats i startelvan.

På sajten whoscored.com går det att hitta statistik över spelarnas defensiva och offensiva aktioner. Enligt sidan har Jansson stått för flest rensningar och flest blockerade skott per match i Leeds denna säsong. Och av alla Leeds spelare med fler än två matcher har han gjort flest brytningar per match.

En annan positiv aspekt är att Jansson relativt sällan blir passerad av bollförande motståndare. I snitt har svensken blivit ”dribblad” 0,2 gånger per match, vilket är bäst av klubbens spelare med fler än två starter. Jansson har även klart bäst passningsprocent i laget, med drygt 85% till rätt adress.

Under säsongen har Jansson, som tidigare nämnt, noterats för 24 framträdanden i ligaspelet. Enligt poängsystemet som Whoscored arbetar efter har Jansson överlägset bäst snittbetyg i Leeds. Och av alla spelare i the Championship har Whoscored gett honom det fjärde högsta snittbetyget, 7,64 på en tiogradig skala. Ett ytterligare kvitto på att Janssons prestationer hållit hög nivå är utmärkelsen december månads bästa spelare i the Championship. En utmärkelse han vann med bred marginal.

En anledning till varför statistiken aldrig (sällan) ljuger är att den går att vinkla lite efter sina argument. Det finns givetvis många aspekter av det komplexa spelet fotboll, och Jansson toppar sannerligen inte statistiken på alla områden.

En negativ del av Janssons spel är att han ofta drar på sig gula kort. Det är kanske en självklar konsekvens av Janssons energiska spelstil, men likväl en faktor att ta med i beräkningarna. Elva gula kort har det blivit i the Championship, vilket är flest i både Leeds och i hela ligan.

Sammanfattningsvis talar statistiken tydligt för att Jansson är en viktig defensiv kugge i det Leeds United som jagar Premier League. Statistiken visar att han är den spelare i laget som blockerat flest skott, gjort fest rensningar och slagit bort minst procentuellt antal passningar. Dessutom har han gjort viktiga mål framåt.

Men det viktigaste som statistiken visar, och det som gör Jansson till en nyckelspelare, är att Leeds United är ett betydligt mer effektivt fotbollslag med Jansson på planen. Mittbacken är således inte bara duktig på att tagga igång publiken. Han bidrar inte bara med skön energi och han har inte bara ett stort hjärta och en kaxig frisyr. Pontus Jansson kan också spela fotboll. Riktigt bra dessutom.

Av: Johannes Ollson

Källor:
Whoscored.com, efl.com

Publicerad 2017-03-03 kl 16:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå