POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Kan Leeds spela bort Fulham, det sista hotet om playoff-platserna?

Fulham har precis förlängt avtalet med Slavisa Jokanovic. Det var de helt säkert ivriga att göra. Fulham som sedan sin nedflyttning 2014 under flera år har sett ut att bli ännu en av dessa Premier League-klubbar på dekis. Förra säsongen undvek de en andra nedflyttning med knapp marginal. Den här säsongen jagar Fulham istället en playoff-plats.

Fulham är i själva verket den enda kvarvarande klubben nedanför playoff-strecket som fortfarande har en realistisk möjlighet att jaga ifatt någon av de nuvarande playoff-klubbarna. Med en match tillgodo ligger de bara fem poäng bakom Sheffield Wednesday, samt sju respektive åtta poäng efter Reading och Leeds.

Det är en jakt som däremot, med bara elva-tolv matcher kvar av ordinarie seriesäsong, löper risk att snart vara över. Mycket kan komma att avgöras ikväll när det är full omgång i The Championship och Fulham hemma på Craven Cottage möter Leeds, det vill säga en av klubbarna de jagar. Tre oerhört viktiga poäng står på spel för Fulham.

Att Fulham vill förlänga med Slavisa Jokanovic är med andra ord allt annat än konstigt. Han har med små men ändå effektiva medel fått bra ordning på Fulhams a-lagsverksamhet. Det är å andra sidan heller inte konstigt att Jokanovic gärna ser sin framtid i Fulham, som nedanför a-laget och även under de svåra åren, har byggt upp en mycket framstående klubbstruktur.

Särskilt Fulhams ungdomsakademi har under 2010-talet växt fram som en av Englands främsta, och har producerat ett antal framstående talanger. Något av en anmärkningsvärd utveckling på kort tid för en klubb som dessförinnan inte hade någon särskilt välutvecklad akademistruktur. En medveten strategi för vilken man anställde Southamptons tidigare akademichef, Huw Jennings.

På så vis har faktiskt Fulhams nedflyttning till The Championship varit nyttig för klubben, då den har gett större möjligheter till speltid på hög seniornivå för de allra mest lovande talangerna. Det är också en tidsperiod under vilken Fulham både har tagit sig till final i FA Youth Cup och vunnit ett flertal andra titlar på U18-nivå.

Muamer Tankovic, Lasse Christensen, Cauley Woodrow med flera fick samtliga speltid i Fulham för att därefter lämna klubben. Där finns större namn. Emerson Hyndman värvades av Bournemouth. Man City tog Patrick Roberts som de därefter skickat på lån till Celtic. Celtic som i sin tur köpte den mycket lovande Moussa Dembélé som vi kommer få höra mycket mer av.

Men den kanske störste talangen tillhör fortfarande Fulham. 16 år gammal har Ryan Sessegnon gjort över 20 matcher för Fulham den här säsongen, varav 15 i The Championship. Sessegnon är en mycket offensivt lagd vänsterback som därför av förståeliga skäl har jämförts med Gareth Bale. En jämförelse som skulle kunna vara belastande men som inte känns obefogad.

Samtliga sex engelska superklubbar, och några europeiska motsvarigheter, sägs snegla lystet på Ryan Sessegnon. För hans egen del gjorde han det kanske klokt att hålla sig kvar i Fulham under åtminstone några säsonger till. Där kommer han vara garanterad speltid på seniornivå, och kanske till och med vara med om att spela upp Fulham i Premier League.

Chansen finns fortfarande kvar den här säsongen. Fulham är ruskigt formstarkt för närvarande och vore en väldigt knepig motståndare för vilken som helst annan klubb i ett playoff. Men ska Fulham nå detta playoff gör de väldigt klokt i att vinna mot Leeds ikväll. Allra minst måste de undvika en förlust, som vore ett kanske förödande slag för deras playoff-förhoppningar.

Leeds kan å sin sida vid vinst i praktiken säkra en playoff-plats, genom att spela bort deras sista riktiga konkurrent om dessa platser. Det är en match som gäller mycket på Craven Cottage ikväll.

Publicerad 2017-03-07 kl 18:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå