POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Har Rafa Benitez lyckats få Brighton att se spöken?

Rafa Benitez gillar sina mindgames. Så det var kanske inte så konstigt att Benitez strax innan deras hektiska vecka med tre bortamatcher mot tre topplag såg tillfället att påpeka Brightons och Huddersfields relativa ovana vid pressen att behöva prestera mål och poäng match efter match när säsongen går in i sitt avgörande skede, där varje misstag kan bestraffas brutalt.

Han vet så klart vad han pratar om. Och pressen blir naturligtvis inte mindre kännbar för att han påtalar den. Den här gången kom dessutom inte Benitez försök till mindgames tillbaka och bet honom i rumpan. Två vinster, mot Brighton och Huddersfield, och en oavgjord var ett alldeles utmärkt facit för Newcastle som i praktiken tog ett jättekliv mot Premier League.

Brighton däremot har fått känna av den svartare sidan av Benitez fakta. De hade länge och väl 1-0 i sin match mot Newcastle innan två sena mål vände vinst till förlust. Den andra smockan följde därefter tätt på den första, kanske var Brighton fortfarande ur balans, när Nottingham Forest omgången därefter knockade dem med 3-0 på City Ground.

På knappt ett årtionde har Brighton gått från en anonym klubb i mitten av League One spelandes på en gammal friidrottsarena med ett publikgenomsnitt runt 7,000 åskådare, till en som alla förväntar sig blivande Premier League-klubb på sin nybyggda fotbollsarena Amex Stadium med ett årligt publikgenomsnitt på strax under 30,000 åskådare.

Jämför vi med klubbar som Southampton, Bournemouth, Wigan och så vidare så kan det tyckas som en förhållandevis långsam utveckling. Men när vi som med Brighton pratar om en klubb som saknar väldigt mycket av den relevanta infrastrukturen i termer av arena, kultur och supporterbas, så är det i själva verket en väldigt snabb utveckling.

Brighton är hemmahörande i Sussex på den engelska sydkusten. Sussex är inte klassisk engelsk fotbollsmark. Där finns helt enkelt inte riktigt samma fotbollskultur som vi hittar i många andra delar av England. Brighton tappade dessutom en hel generation av supportrar när klubben inte hade någon egen hemmaarena. Brighton var en klubb utan hem.

Brightons långsiktiga arbete har gått ut på två saker. Att bygga upp sin supporterbas. Samt att ge denna supporterbas ett hem att komma till och en kyrka att gå till. Över tio år är det ett arbete som har burit frukt. Varje barn som fyller sju år, som bor i Brighton, får på sin födelsedag en Brightontröja. Varje år arrangerar Brighton en julfest för stadens 2,500 barn på sin arena.

Sakta men säkert har Brightons relation med sina supportrar och med sitt samhälle förstärkts. Amex Stadium har en kapacitet om drygt 30,000 åskådare och är med andra ord nästan full varje match, även om där fortfarande finns utrymme att växa ännu mer. Sakta men säkert har Albion blivit ett kulturellt centrum i Brighton och i Sussex.

Det är däremot inte helt lätt att särkoppla den här utvecklingen från Brightons framsteg på fotbollsplanen och i tabellen. Naturligtvis är Brighton behjälpta av att resultaten och tabellplaceringarna har blivit bättre och bättre, att Brighton under tre av de fyra senaste säsongerna har slagits i toppen av The Championship, att Brighton faktiskt är nära att gå upp i Premier League.

Det uppstår en slags växelverkan där intresse fostrar framgång som fostrar än mer intresse. Alltså är det potentiellt mycket som står på spel för Brighton i den här säsongens uppflyttningsstrid. Inte bara en plats i Premier League, och £100m som det brukar sägas, utan också ett fortsatt momentum framåt och uppåt i sitt eget klubbyggande.

Där börjar dessutom krypa fram en känsla av nu eller aldrig för Brighton. Inte minst eftersom lagets åldersstruktur, det äldsta med viss marginal i The Championship med en genomsnittsålder om 28,6 år och flera viktiga spelare över 30 år, innebär att Brighton inom en snar framtid kommer att behöva förnya och föryngra sin spelartrupp.

Det kommer Brighton behöva göra även som Premier League-klubb. Men som Premier League-klubb ges också betydligt bättre förutsättningar att faktiskt genomföra en sådan förnyelse och föryngring. Där finns alltså även det skälet att verkligen satsa på att ta sig till Premier League den här säsongen. En lokalt arbetande klubb som siktar på att ta sig upp till en global fotbollsliga.

Desto mer nervöst kan då tyckas. Desto större press även om Brighton knappast hör till de största klubbarna vars blotta namn och historia närmast kräver att de ska upp i Premier League. Och givet att Brighton har varit så snubblande nära ett par säsonger redan att ta sig upp i Premier League, utan att lyckas, så är det nog ett och annat spöke som nu börjar ge sig tillkänna.

Därför är det nog många som biter lite extra på naglarna inför kvällens tuffa och viktiga hemmamatch mot Derby County. Ett alls inte ofarligt Derby County som länge var en klubb som jagade playoff-plats även om de fallit ifrån mot slutet. Att vinna mot tvärjumbon Rotherham är en sak, Derby County är en betydligt tuffare värdemätare för Brightons hopp om uppflyttning.

Eller om detta hopp håller på att cracka upp. Något som helt säkert skulle få Rafa Benitez att pysa och mysa lite extra hemma i sin fredagssoffa.

Publicerad 2017-03-10 kl 17:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå