Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Om FA-cupens sjätte omgång och semilottning

Det brukar sägas att FA-cupen är mer eller mindre död för de engelska storklubbarna. Samt att de engelska storklubbarnas laguttagningar visar hur de inte tar FA-cupen på allvar och därmed är de som håller i den blodiga kniven som de något förläget försöker rycka loss ur FA-cupens rygg.

ANNONS

Det kan med den storyn i bakhuvudet framstå som något märkligt hur just dessa engelska storklubbar ändå har vunnit FA-cupen 26 gånger under de senaste 30 åren, samt hur två av de gånger under dessa år som de inte vunnit FA-cupen inträffade innan den moderna fotbollens ankomst.

Det kan också framstå som något märkligt sett till att de olika finallagen under samma tidsperiod har sett mer eller mindre identiska ut ifråga om storlek och spelstyrka. Storyn om hur de engelska storklubbarna alls inte bryr sig om FA-cupen tar sig i alla fall inte uttryck i några resultatlistor.

Det kan också framstå som ett något märkligt tillfälle att framföra den åsikten sett till FA-cupens semifinalbesättning den här säsongen. Tottenham, Man City, Arsenal och Chelsea är så maffiga semifinaler som går att få. Liverpool är också den enda storklubben som förlorat mot något annat än en annan storklubb.

ANNONS

Det är med andra ord några riktigt häftiga semifinaler vi har framför oss som ska spelas på Wembley i mitten av april. Inte minst saftigt är garantin för i alla fall ett derby i dessa semifinaler. Mest fascinerande vore kanske en helt med dels ett Oil Firm och dels ett Norra London-derby.

Arsenal har haft en tämligen bekväm resa mot semifinalen där Southampton med baksmälla stod för det tuffaste motståndet. Får sägas vara semifinalernas outsider sett till motstånd och sin egen tuffa säsong. Där finns en psykologisk fördel mot Tottenham men tvärtom mot Chelsea och Man City.

Chelseas väg till semifinalerna har varit något mer besvärlig. De klarade sig undan Premier League-motstånd i de tre första omgångarna för att därefter lottas på hemmaplan mot Man Utd i sjätte omgången. Ett på pappret tufft motstånd som däremot blev en övertygande seger.

ANNONS

Tottenham har helt sluppit ifrån Premier League-motstånd på vägen till Wembley. Det var ändå inte en resa utan skrämselinslag. Wycombe var bara minuter från att slå ut Tottenham på White Hart Lane, men därefter har Tottenham varit bergsäkra mot först Fulham och sedan Millwall.

Man City är de som har tagit den svåraste vägen till semifinalerna även om de har gjort förhållandevis lätt sak av den. Trots tre bortamöten mot andra Premier League-klubbar var det faktiskt Huddersfield i femte omgången som spretade emot mest och tvingade fram omspel.

Semifinalerna har precis lottats och blev som följer:

Chelsea – Tottenham

Ett möte som bara kan beskrivas som helt jämnt på förhand. De båda lagen har vunnit varsin match mot varandra den här säsongen, det vill säga respektive hemmamatch. Där finns också mycket ont blod mellan de båda klubbarna så vi har att se fram emot en på förhand tuff semifinal.

ANNONS

Tottenham såg i matchen på White Hart Lane ut att ha hittat en fungerande taktik på Chelsea, men kommer troligtvis behöva klara sig utan Harry Kane. En match som kan sluta mer eller mindre hur som helst men där Chelseas större erfarenhet av liknande stormatcher ger dem ett litet övertag.

Arsenal – Man City

Arsenal hade nog hoppats på Tottenham och bävat lite inför Chelsea. De fick varken fågel eller fisk men Man City var knappast en bra lottning för dem heller. De hade behövt möta Tottenham och Man Utd för att kunna sägas ha haft en bra chans att vinna FA-cupen.

Pep Guardiola kommer att blåsa på offensivt och hoppas på det bästa då Man City inte har så många till andra till buds stående medel. Arsenals backlinje kommer ge dem tillräckligt med yta för att det ska kunna hålla för dem i den här matchen. Man City är klara favoriter att nå finalen.

ANNONS
Publicerad 2017-03-13 kl 22:57

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto