Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Die Kompetenz: En kritik av kapitalets kompetens och inkompetenta kapitalister

Kompetens eller kapital som en klubbs viktigaste tillgång? Den distinktionen formulerade jag i fredags när jag bloggade utifrån frågeställningen varför engelska klubbar underpresterar i Champions League. Min tes som jag drev där var att engelska klubbar underpresterar eftersom kapital snarare än kompetens för närvarande är deras viktigaste tillgång.

ANNONS

Det är en av den moderna fotbollens ekonomer ofta framförd uppfattning att de mest framgångsrika klubbarna är klubbarna med mest pengar, och som investerar och spenderar mest på sin spelartrupp. Det är en uppfattning till synes så självklar att den blivit en truism. Det är en uppfattning som lätt leder till tron att kapital är den enda riktigt viktiga tillgången.

Men från varje teori i moderation. Det är naturligtvis så att kapital är en mycket viktig och på lång sikt avgörande tillgång, men det ska inte därav härledas att inga andra tillgångar är viktiga. Kapital är för det första en tillgång med en bevisat avtagande marginalnytta. För det andra är inte enbart anskaffning av kapital av betydelse, utan precis lika betydelsefullt är användning av kapital.

Användning av kapital är naturligtvis i grund och botten en fråga om kompetens, att investera pengarna så klokt och kunnigt som möjligt och se till att få ut mesta möjliga värde av varje spenderad krona. För en fotbollsklubb handlar kompetens mer specifikt om kärnverksamhet som scouting, coaching, rekrytering av spelare och ledare, utveckling av taktiska modeller etc.

ANNONS

Kapital finns onekligen i Premier League. Kompetensen finns där däremot inte alls i samma utsträckning. Kapitaltillväxten har kort och gott varit snabbare och sprungit ifrån kompetenstillväxten. I någon mening kanske kapitaltillväxten till och med har orsakat en nedskrivning av kompetens. Klubbar som Dortmund, Monaco, Roma och Sevilla är däremot exempel på motsatt fenomen.

Det går naturligtvis att grafiskt illustrera förhållandet mellan kapital och kompetens i engelska fotbollsklubbar. Utan att göra alltför mycket science av det hela så är det bara att placera kapital på den ena axeln och kompetens på den andra axeln, och därefter är det bara att placera ut respektive klubb där man anser att den hör hemma i diagrammet.

Bilden utgör min bedömning av kapitalstyrka respektive kompetensstyrka i samtliga engelska klubbar i Premier League samt de sju klubbar i The Championship som för närvarande är med i uppflyttningsstriden. Det är i allt väsentligt att betrakta som en ögonblicksbild, här och nu. Jag gör inte anspråk på exakthet, utan mina placeringar ska ses som best guesstimates.

ANNONS

Kapitalstyrka handlar i sina enklaste former om hur mycket en klubb har möjlighet att spendera på transfermarknaden och i spelarlöner. Kort och gott deras förmåga att konkurrera ekonomiskt med övriga klubbar. Hit räknas så klart nuvarande intäktsnivåer men hänsyn tas också till stabiliteten i dessa intäkter, storleken på klubbens supporterbas och så vidare.

Kompetensstyrka är mer komplicerad att bedöma. Men utifrån vad jag redan har sagt om klubbars kärnkompetens så måste det vara en bedömning av hur bra en klubb är på att scouta och värva spelare, på att coacha och utveckla spelare, på att integrera dem taktiskt och kulturellt i laget, på att anställa tränare, på taktisk utveckling, på strategisk planering med mera.

Det är naturligtvis fritt att ha avvikande uppfattningar om var i diagrammet olika klubbar ska placeras. En något överflödig upplysning kan tyckas. Min tanke är att följa upp den här bloggen om en vecka med en blogg på temat att försöka beskriva Premier League om tio år, och vilka klubbar som då kan tänkas ha adderats eller subtraherats från de som nu kallas för Sky Six.

ANNONS

Diagrammets skala är engelsk, annars hade så klart mer eller mindre varenda klubb samlats långt ut till höger på kapitalaxeln. I sin högerände stämmer den dock väl överens också med den europeiska skalan. Den som gillar att tänka dynamiskt skulle alltså kunna föreställa sig att för att kunna vinna Champions League så behöver en klubb befinna sig i fältet längst upp till höger.

Enligt den teorin är Chelsea för närvarande den enda klubben som faktiskt har en realistisk chans att göra det. Andra klubbar har tillräckligt med kapital för att kunna göra det men inte tillräckligt med kompetens. Vad som återstår att se är hur många klubbar som inom de närmaste åren kommer att kunna röra sig från sina nuvarande positioner upp till detta övre, högra fält.

Publicerad 2017-03-23 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto