POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Vilka Premier League-klubbar kommer stå utan manager efter säsongen?

Att klubbar byter managers har blivit något av ett stående fenomen under en engelsk fotbollssäsong. Vid den här tiden på säsongen har det däremot börjat bli så kort om tid kvar att jobba på att det inte längre är särskilt aktuellt, det vettigaste är att hålla fast vid vad man har, alternativt låta en assisterande tränare ta laget över mållinjen och åtgärda problemet senare.

Att byta manager kan samtidigt vara en omfattande förändring som kan innebära helt nya förutsättningar för klubben. Taktik och spelidé kan komma att förändras. En spelartrupp rycks upp ur sin bekvämlighetszon, spelare som förut var favoriter riskerar få en lägre status, och tvärtom. Psykologin både runt laget och runt klubben som helhet kan komma att påverkas.

Dessutom är det en förändring som kan ta både tid och energi från en i övrigt viktig försäsong. Det kan försena en klubbs förberedelser inför den kommande säsongen, både vad avser uppbyggnadsträning, taktiska förberedelser och inte minst köp och försäljning av spelare på transfermarknaden. Det är viktigt att agera snabbt för en klubb. De har inte hela sommaren på sig.

Det finns flera olika skäl varför en klubb kan stå utan en manager efter säsongens slut. Klubben kan ha valt att sparka sin manager, antingen under säsongen eller strax därefter. Deras manager kan å sin sida ha valt att tacka ja till ett annat jobb i en annan klubb eller nationsförbund. Managern kan också ha valt att gå i pension.

Vilka Premier League-klubbar tror jag kommer befinna sig i den situationen vid säsongens slut, strax därefter eller åtminstone vid någon tidpunkt under sommaren? Resten av bloggen tänkte jag ägna åt att räkna upp dessa klubbar, vars managers alltså ligger högt upp i säckaracet eller motsvarande, och som kommer att stå inför en sommar av förändring.

Hull City. Marco Silva har gjort ett mycket bra jobb med Hull under sina första månader med klubben. Men förmodligen är det ändå inte något som kommer lyckas rädda Hull kvar i Premier League. Inte mycket tyder i alla fall på det. Så kommer Marco Silva att följa med Hull ned i The Championship? Nej, jag tror inte det. Dels tror jag inte han bedömer Hulls klubbledning som stabil nog. Dels är det mycket möjligt att andra klubbar efterfrågar hans tjänster.

Leicester. Craig Shakespeare har naturligtvis fått något av en drömöppning på sitt tillförordnade jobb som manager för Leicester. Det mesta tyder också på att Leicester håller sig kvar i Premier League. Men jag betvivlar att Leicesters ägare och styrelse betraktar Shakespeare som ett långsiktigt alternativ. Att de fastnade för Shakespeare berodde i alla fall delvis på att andra kandidater tackade nej. Efter säsongen kommer de leta en permanent lösning.

Middlesbrough. Steve Gibson var nog helt genuin när han sade att han gärna såg Steve Agnew kvar som Middlesbroughs manager nästa säsong. Men det är svårt att se att så skulle bli fallet. Om Middlesbrough flyttas ned så blir det svårt att säga att Agnew skulle ha inspirerat sådant förtroende att han ska vara den runt vilken Middlesbrough bygger sitt återtåg. Blir Middlesbrough kvar i Premier League så finns en marknad med mer attraktiva alternativ.

Watford. Först Slavisa Jokanovic. Sedan Quique Sanchez Flores. Och sedan Walter Mazzarri. Chansen eller risken är minst sagt överhängande att Watford byter manager efter ett år igen. Mönstret börjar kännas bekant. En ny manager hämtas in. Watford inleder säsongen överraskande starkt, för att sedan falla samman under andra halvan av säsongen. En ond cirkel som Watford får svårt att ta sig ur, och som till sist bara kommer kunna leda till nedflyttning.

West Ham. Det här är den som gör mest ont att behöva säga. För jag gillar Slaven Bilic, jag tycker framför allt hans första säsong med West Ham var så uppmuntrande. Och jag tycker han har bidragit med mycket till laget. Men problemen i och runt laget den här säsongen har varit så många att jag tvivlar på att vare sig klubben eller han själv riktigt har energi att köra vidare. Det här är ett läge där båda parter kan vinna på att gå vidare i livet.

Det kan råda viss oenighet om dessa fem klubbar verkligen kommer stå utan manager när säsongen är slut. Mer kontroversiellt än så är kanske klubbar som inte är med på listan. Arsenal exempelvis är en klubb som nog många antingen vill se på listan eller tror kommer vara på listan. Men som jag sagt i snart en månad så tror jag att Arsene Wenger sitter kvar som Arsenals manager.

Everton är en annan klubb som teoretiskt skulle kunna vara med på en sådan här lista. Ronald Koeman ryktas som bekant vara en av kandidaterna att ta över Barcelona. Men som jag bloggade i fredags så tror jag inte han i slutänden kommer bli Barcelonas näste manager. Det är lite för mycket som känns avigt med den anställningen för Barcelonas del.

Hur ser det ut med klubbarna som kan vara på väg upp i Premier League från The Championship? Vare sig Newcastle eller Brighton kommer byta manager om de går upp i Premier League, om inte Rafa Benitez på något märkligt sätt antingen tröttnar på Mike Ashley eller får ett markant större jobb. Övriga klubbar skulle behålla sina managers även de.

Lite roligt vore det så klart om Pep Guardiola fick ett psykbryt och i helig vrede bara lämnade England och visade Premier League långfingret. Men det kommer inte hända.

Publicerad 2017-03-27 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå