Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

West Ham kan inte fortsätta segla förutan vind

Kommer det bli en säsong som skrivs in i historieböckerna, frågade Slaven Bilic retoriskt? Nej, svarade han själv på sin egen fråga, den kommer bli okej eller negativ, men större än klubbar än West Ham har brottats med problem förut och därefter firat vid säsongens slut och de fortfarande är kvar i Premier League. Underförstått, slutet gott allting gott!

Har Slaven Bilic rätt i det underförstådda antagandet? Att om West Ham slutar säsongen som en Premier League-klubb så kommer allting vara gott? Nej, det känns svårt att föreställa sig. West Ham hade höga förhoppningar på den här säsongen, framför allt efter förra säsongen. Att de ens skulle ha varit i närheten att känna lukten av en nedflyttningsstrid ingick inte i deras föreställningar.

Samtidigt gäller det att hålla skenet uppe också över upploppet. Åtta poängs försprång ned till Swansea strax under nedflyttningsstrecket bör vara tillräckligt för att hålla sig kvar i Premier League, givet att där inte sker ett fullständigt sammanbrott. Men det sätter också tummen på precis hur viktig förra omgångens seger hemma mot just Swansea faktiskt var.

Den segern sägs inte bara ha varit viktig för West Hams tabellplacering, utan precis lika viktig för Slaven Bilics eget jobb. West Ham rapporterades ha förberett sig för att i händelse av förlust mot Swansea rycka i nödbromsen och sparka Bilic, för att på något sätt skaka liv i laget inför de avslutande sex omgångarna. Men segern kom, och Bilic sitter kvar.

Än så länge skall väl sägas. Det mesta talar nu för att Bilic ändå sitter kvar säsongen ut, men vad som händer efter säsongen är betydligt mer osäkert för Bilic. Kontraktsförhandlingarna med klubben har lagts på is. Just i nuläget tyder mycket lite på att West Ham kommer förlänga kontraktet. Tvärtom tyder nog det mesta på att de bryter kontraktet efter säsongen.

Röksignalerna har varit många och omfattande. På kort tid för några veckor sedan ryktades i stort sett varenda manager i toppen av The Championship vara på gång till West Ham. Chris Hughton, Rafa Benitez, Jaap Stam och David Wagner nämndes samtliga inom något dygn. Av vilket i alla fall slutsatsen kan dras att West Ham ser sig omkring och sonderar terrängen.

Vilket de självfallet inte hade gjort om de var nöjda med situationen och inte hyste några som helst planer på att byta ut Slaven Bilic.

Det finns en benägenhet att vilja se en klubbs beslut att byta manager som ett slags underkännande av den förre managern. Men det är förmodligen betydligt oftare ett underkännande snarare av situationen som sådan. Slaven Bilic har haft en del otur måste sägas. Flytten till en ny arena har stört. Bilic kunde knappast ha planerat för eller ha förutsett Dimitri Payets beteende.

Men visst finns där även konkreta punkter på vilka kritik kan riktas mot Slaven Bilic. Han har bland annat haft väldigt svårt att organisera laget både offensivt och defensivt. Det är svårt att se någon tydlig idé i West Hams eget spel och defensivt har laget blivit väldigt sårbart. Spelare placeras på ovana positioner och Bilic har helt enkelt inte fått sina pjäser att hänga samman.

Tabellplaceringen är i sig ett underkännande, och det brukar i någon mening sägas att tabellen aldrig ljuger. Tabellen ljuger sannerligen inte för West Ham eller för Slaven Bilic den här säsongen. Här ska heller inte underskattas att West Ham för andra säsongen i rad sumpade Europa League-kvalet. Det gav en dålig start på en ny säsong och på en ny arena.

En managers ställning i styrelserummet påverkas ofta av hur lyckades deras värvningar blir. Det är pengar som spenderas och det är styrelsens uppgift att fråga vad klubben fick för pengarna. Det är inget starkt kort att spela för Slaven Bilic. Andre Ayew, Robert Snodgrass, Sofiane Feghouli, Håvard Nordtveit, Jonathan Calleri med flera – talangfulla spelare som inte kommit till sin rätt.

Att se West Ham på fotbollsplanen för närvarande är inte någon rolig syn, mest för att man vet att där finns en så mycket högre potential. Det är ett fotbollslag som ser riktningslöst ut, som ser viljelöst ut och som ser ledarlöst ut. Vem kan segla förutan vind som visan går?! Slaven Bilic är den som ska blåsa vind i seglen för West Ham, men har han någon luft kvar i lungorna?

Det måste vara med blandade intryck som West Hams ägare och ledning ser på dagens motståndare Sunderland. Å ena sidan en varningsskylt för vad som kan hända i en klubb där vinden sedan länge har försvunnit ur seglen, en klubb där ambitionen inte matchar potentialen. Å andra sidan ett skolboksexempel på baksidan av ett planlöst anställande och sparkande av managers.

West Ham är ännu hyfsat långt ifrån att riskera bli ännu ett Sunderland. Men man bör hålla i åtanke att det fanns en tidpunkt för inte så många år sedan som inte heller Sunderland var riktigt nära att bli ännu ett Sunderland. Det är en nedförsbacke som kan se beskedlig ut till en början men som är väldigt svår att bromsa när fallet plötsligt blivit alldeles för brant.

Det är med andra ord stora beslut West Ham har att fatta i sommar. Det är en klubb med stor potential om än en klubb utan en riktigt tydlig strategi. En ny och stor arena, i London. Ett starkt varumärke i en stor liga. En spelartrupp med god kvalitet och ett antal guldkorn, som emellertid fortfarande går att arbeta vidare med. En klubb många managers borde finna frestande.

En klubb som borde finna många managers frestande.

Publicerad 2017-04-15 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto